AlbumsRecensies

Otzeki – Now is a Long Time (★★★★): Volle ledigheid

Mike Sharp en Joel Roberts, twee dansgrage neven uit Londen, voegen al enkele jaren intimiteit toe aan de elektronische scene die hun stad huisvest. Dat deze knuffelbare kerels uit het land van Brexit en coronavarianten nog niet uitgebreid internationaal zijn opgepikt, vinden we heel jammer. Desondanks passeerde Otzeki al op fenomenale wijze op Werchter, hetzij in het middaggloren op het allerkleinste podium gepropt. Dat kleine binnen het grote (of omgekeerd?) is dan ook het handelsmerk van de Londenaren. Debuutalbum Binary Childhood belichaamt deze volle ledigheid, ontstaan tijdens deirme of gare jamsessies, bijvoorbeeld in het nooit vervelende “True Love“.

Al meer dan twee jaar ongeduldig afwachtend kregen we in het najaar eindelijk dat prachtige bericht: Binary Childhood krijgt een opvolger. Begeleid door het eerste geluidsmateriaal, “Sweet Sunshine” was het hopen op ‘iets’ (gewoon een seintje van leven deed al veel) veranderd naar een concrete datum in de agenda: vrijdag 19 maart. Die bezwerende eerste single werd opgevolgd door “Fading Up”, een zeven minuten durende roep naar de dansvloer. Na beide nummers hingen we meteen weer kwijlend aan de falsettolippen van Mike Sharp.

Enkele andere liedjes meppelden zich ook een baan door het singlewoud. Terwijl “Max Wells-Demon” nog de donkere stegen van Londen doorzwijmelde, werden we bij “Familiar Feeling” een Berlijnse nachtclub ingejoekeld. Ten slotte werden deze warmmakers bijgestaan door het onweerstaanbaar catchy “Unthunk“. Omdat de vijf singles allemaal binnen het herkenbare straatje van Otzeki’s stijl lagen, maar toch telkens nieuwe elementen toevoegden, stelden we ons de vraag of het duo hun koers dan ook echt zou veranderen.

Dat Otzeki hun inspiratie put uit hun stad, is met het eerste langzaam ontrollen van “Shy Sooo Shy” al duidelijk. De opener brengt ons terug naar een langvervlogen tijd waarin UK garage, triphop en lo-fi clubmuziek nog hoogtij vierden. Artiesten als Burial en Underworld liggen niet ver af van de intense chill waarin Now is a Long Time zich onderdompelt. Terwijl “Another Son” pronkt in het laten ontwaken van doordringende geluidsgolven, lonkt het onontkoombare einde van “No Views” in gestaag lagen toevoegen.

Af en toe hangt er een randje Thom Yorke-drama aan, bijvoorbeeld in “Emotional Retail”. De heerlijk complexe beat, Sharps falsetto en de oplopende spanning zouden zomaar naast het solowerk van die Radioheadfrontman kunnen staan. Kille gitaren horen we in “Leave Yourself Alone”, een nummer dat verrassend hard uit de hoek komt. De plaat voelt soms aan alsof we na een lange kroegentocht eindelijk alleen naar huis wandelen in een nachtovergoten wijk van een grootstad. Toch willen de Britten vooral een warm, hoopvol gevoel bieden ondanks de op zijn knieën geworpen wereld om hen heen. Deze optelsom leidt voornamelijk tot een gevoel van de tristesse rondom illegale raves anno avondkloktijden.

De albumcover is een knipoog, een middelvinger of beiden naar het schaarser wordende cultuur- en daarbij promotiebudget en de al even lege straten. Voor productie was dat budget er wel, want elk partikeltje dat deel uitmaakt van het intieme opbouwen, de sensuele stem van Sharp en de hemelse gelaagdheid, valt vlijmscherp te horen. Hun klank is dus beduidend rijker en gedetailleerder. De gitaren worden meer achterwege gelaten, daarmee zijn akoestische warmte lichtjes verliezend. Toch tekent het prachtige klankenpalet op Now is a Long Time een ijzersterk begin van een nieuw tijdperk van Otzeki. Misschien eentje met internationale doorbraak?

Facebook / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Otzeki - "Unthunk"

Zal 2021 het doorbraakjaar van Otzeki worden? Misschien wel als we met genoeg superlatieven blijven smijten naar uw beeldschermlezende ogen. Niet dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Otzeki - "Familiar Feeling"

Otzeki zet het nieuwe jaar in met een gloednieuw nummer. Het Britse duo, bestaande uit de neven Mike Sharp en Joel Roberts,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Otzeki - "Max Wells-Demon"

Aan optimisme ontbreekt het Otzeki niet. Het Britse duo kondigde deze week een minitour aan voor het voorjaar van 2021 en loste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.