Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (19 maart – 25 maart)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: een muzikale ridder, het einde van een Gents muziekcafé en bloed in ruil voor vinyl-korting.

March For Our Lives: muzikanten tegen wapengeweld

In de Verenigde Staten was er dit weekend veel te doen om ‘March For Our Lives’. Oude en vooral jonge Amerikanen protesteerden tegen het wapenbeleid in hun land. Onder de manifestanten ook heel wat bekend volk. Ariana Grande, Jennifer Hudson en Demi Lovato traden op tijdens de mars maar ook Kanye West, Kim Kardashian en Miley Cyrus waren te zien tussen de massa. Opvallend was de aanwezigheid van Sir Paul McCartney die aan CNN vertelde dat John Lennon de reden was voor zijn bezoek. ‘Een van mijn beste vrienden werd gedood door wapengeweld, hier niet ver van, het ligt me nauw aan het hart.’

Festival-fail: Pukkelpop gaat de mist in en ander line-upnieuws

De prijs voor grootste festival-fail gaat deze week naar Pukkelpop. Na een lek van N.E.R.D. moest het Limburgse festival zijn prachtige marketingplan aan de kant schuiven en meteen 93 nieuwe namen lossen. Maar ook Dour, Couleur Café en Down The Rabbit Hole kondigden nieuwe namen aan. TW Classic vervolledigde zijn line-up met Richard Ashcroft en Zouteland-band BLØF. Leffingenleuren op zijn beurt kondigde de eerste namen aan. Iceage, Cabbage en Bob Wayne trekken in september richting Leffinge.

https://twitter.com/pukkelpop/status/976384896804511744

Facebook-fail: fans van The Smiths zijn neuroten

Deze week kwam een oud onderzoek uit 2015 terug bovendrijven. Het analysebedrijf Cambridge Analytica, dat beschuldigd werd van het Facebook-datalek, voerde een aantal jaren geleden een onderzoek naar Facebookprofielen en hun muzikale likes. Zo zouden gebruikers die The Smiths leuk vinden vooral neuroten zijn en fans van Björk openstaan voor nieuwe dingen. Fans van Bring Me The Horizon zijn dan weer het minst nauwkeurig.

Café Video: het doek valt, in de Vooruit

De Gentse muziekliefhebber kent ongetwijfeld het café op de Ouden Beestenmarkt. In 2000 opende Café Video de deuren en na 18 jaar hebben er heel wat binnen- en buitenlandse artiesten een concert mogen gegeven in Café Video, een greep uit de 1500 namen: Luc De Vos, Daan, The Van Jets, Das Pop en Jake Bugg. Afscheid nemen doen ze in de Vooruit: ‘Op 20 mei verhuizen we Café Video naar de concertzaal van de Vooruit, inclusief onze beste DJ’s en tonnen sfeer.’

https://twitter.com/thevanjets/status/976795563030142976

Korting CHEZ PIAS: zwart goud in ruil voor vers bloed

Wie naar aanleiding van Record Store Day al wat korting wil scoren om het zwarte goud te kunnen betalen, kan bloed gaan doneren. Wie op 28 maart in Brussel bloed of plasma doneert, krijgt van PIAS 20% korting op de hele collectie vinyl en cd’s in hun winkel. Je krijgt er ook een PIAS-totebag bovenop. ‘It’s in our blood to save a life.’

Muziek luisteren via YouTube: inclusief vervelende advertenties

YouTube is niet alleen een bron aan tutorial-video’s, er zit ook heel veel muziek op de website. Al dan niet met een bewegend beeld erbij. Maar die gratis streaming van songs is de website beu. YouTube werkt aan een nieuwe strategie waarbij advertenties luisteraars op de duur zo hard zouden moeten irriteren dat ze overgaan tot het aankopen van nummers of streamingdiensten, al dan niet bij Google. Een businessplan waar ook Spotify het succes van kent. Maar wat YouTube vergeet, is dat heel wat arme muziekfans hun songs gewoon rippen. Deze week nog bewezen resultaten dat muzikale piraterij populairder is dan ooit. Het illegaal downloaden van muziek groeide in 2017 met zo’n 14,7% wereldwijd. Think again, YouTube.

King Kendrick: nu ook in de geschreven geschiedenis

Kendrick Lamar zal een biografie krijgen. De Amerikaanse Humble-rapper zal het niet zelf schrijven, maar gaf muziekjournalist Marcus J. Moore (Pitchfork, Bandcamp) zijn goedkeuring. De titel? ‘The Butterfly Effect: How Kendrick Lamar Ignited the Soul of Black America’ Het boek zal gaan over ‘de tocht die Lamar aflegde naar de top en zijn impact op het raciaal beladen Amerika.’

Ringo Starr: vanaf nu is het Sir Ringo Starr

21 jaar nadat die andere Beatle een Sir werd, kreeg deze week ook drummer Ringo Starr een medaille voor zijn verdiensten in de muziek. Wat hij met die medaille gaat doen? ‘Ik zal het aan de ontbijttafel dragen.’ De ondertussen 77-jarige legende haalde zijn medaille eenzaam op aan Buckingham Palace: ‘Het had leuker geweest, moesten we hier met z’n vieren kunnen staan.’ Of we hem nu ook Sir Ringo Starr moeten noemen, weet hij zelf nog niet: ‘Het is nog nieuw en ik weet nog niet hoe ik het juist moet gebruiken.’

Vuurdoop en Overlast: nieuw talent ontdekken in Antwerpen en Limburg

De lente is begonnen en dat betekent Rockrally-tijd. Maar niet alleen onder de vleugels van HUMO kan je nieuw muzikaal talent ontdekken, ook bij PXL en De Studio. In Antwerpen verzamelen onder meer Onmens, Rare Akuma Ft. Fischer Ice & Hrmns. & Felonious, Run Sofa, Fornet, Nightshop, Pippin, BAVR en Discobaar Feestmans zich op 28 april in De Studio waar Overlast zal doorgaan. Even later, op 18 mei, kan je in Hasselt terecht voor vers Limburgs talent op Vuurdoop. In en rond de Muziekodroom wordt een festival op poten gezet door de PXL-Music studenten.

Jack White’s nieuwe videoclip: duizelen op Over and Over and Over

Jack White is helemaal terug, zijn nieuwe album verscheen deze week en bij de nieuwe single “Over and Over and Over” hoort een gepaste clip. Met veel gitaren, veel blauw en dezelfde woonkamer over and over and over again. Je hoofd gaat tollen bij het bekijken van de clip waarin ook enge kinderen, gemaskerde vrouwen en dubbelgangers van White hun intreden doen.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter Encore wordt TW Classic XL!

Er zijn deze zomer gigantisch veel (dag)festivals. Eigenlijk te veel. En dat is iets dat Rock Werchter vandaag ook leek in te…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers (★★★★★): Mythisch figuur in menselijke gedaante

Kendrick Lamar Duckworth, Kung Fu Kenny, K-Dot. Veel woorden aan een introductie hoef je niet vuil te maken als je het hebt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kendrick Lamar - "The Heart Part 5"

Wat hebben we er ontzettend lang op moeten wachten, maar de comeback van Kendrick Lamar is vandaag helemaal een feit. Een aantal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.