AlbumsRecensies

George Ezra – Staying At Tamara’s (★★★): Wat meer dan enkel vrolijke deuntjes

Dat George Ezra een echte reiziger is, was al duidelijk geworden op zijn debuutplaat “Wanted On Voyage”. Daarin sprak hij lovende woorden over steden als Amsterdam, Budapest en Barcelona. Die laatste stad is de jonge Brit duidelijk bij gebleven. Vorig jaar trok Ezra via Airbnb naar het zonnige Barcelona om gedurende een maand te verblijven bij Tamara. Deze reis was duidelijk een inspirerende trip want hij heeft er maar liefst een volledig album aan opgedragen. Staying At Tamara’s telt dertien nummers waarvan we er reeds vijf te horen hebben gekregen als single de afgelopen maanden.

Op Wanted On Voyage bewees George Erza dat hij de ideale persoon was voor het vertolken van catchy popliedjes. Deze lijn trekt hij door naar zijn tweede album. Opener “Pretty Shining People” is hier een mooi voorbeeld van. Het nummer mondt uit in een fijne sing a long die spontaan lente kriebels oproept. Ook “Don’t Matter Now” en “Get Away” mogen zich in het rijtje aansluiten. Of de nummers erg vernieuwd zijn, daar twijfelen we nog over. Maar wat we wel weten is dat hij de ideale formule heeft gevonden om een oorworm te creëeren.

Een deel van die formule bestaat uit een reeks blazers die telkens opnieuw leven blazen in de muziek. Dat is ook het geval bij “Shotgun”. Volgens de titel zou je een knaller van een nummer kunnen verwachten. Ezra wordt hier bijgestaan door een reeks backing vocals waardoor het nummer een extra dimensie krijgt. Desondanks blijven we licht op onze honger zitten want het nummer sluit opnieuw aan bij diezelfde sfeer als de vorige nummers. Ook nummers als  “Paradise”, “All My Love” en Sugarcoat” zijn voorzien van een dosis Ezra saus bestaande uit ingrediënten als fijne gitaarrifjes, stiekeme blazers en een enthousiaste sing a long. Echt veel variatie is er tot nu toe niet echt te horen op de plaat.

Een echte verandering in dat stramien komt er pas vanaf “Hold My Girl”. Hierbij laat hij al het overbodige vallen en gaat hij in dialoog met zijn gitaar. Op deze manier heeft hij geen Samson aan zijn zijde nodig, zoals in de clip van “Don’t Matter Now”, om zijn boodschap over te brengen. “Hold My Girl” is een ingetogen en zacht nummer waarbij de boodschap duidelijk aankomt bij het publiek. Ook “Saviour” wijkt opnieuw af van de Ezra formule. Merendeels is dat te danken aan het Zweedse duo First Aid Kit dat de backings verzorgt op het nummer. Hierdoor ontstaat er een folky sfeer zonder al te veel poespas.

Vanaf “Only A Human” valt het pas echt duidelijk op dat Ezra de knop heeft omgedraaid. Waarbij in de vorige songs nog de nadruk lag op catchy gitaarriffs, kregen we nu een reeks nummers te horen waarbij de focus lag op de dragende, warme stem van Ezra. Afsluiten doet de plaat met “The Beautiful Dream”. Hierin laat hij ons nog een laatste keer wegdromen naar een betere plek. Deze beter plaats bestaat in tegenstelling tot “Paradise” niet uit een vrolijk heupwiegende publiek maar uit mensen met een klein innerlijk glimlachje.

Staying At Tamara’s begint als een feel good plaat die perfect aansluit bij het lente zonnetje. Schijn bedriegt want naar het midden toe draait George Ezra zijn knop volledig om, waardoor geleidelijk aan de feel good nummers verdwijnen. Op deze manier laat George Ezra zien dat hij meer is dan een vrolijke singer songwriter. Zijn songs krijgen wat meer diepgang en proberen op een andere manier de mensen te raken dan enkel door een fijne sing a long te zijn. Of het live lukt om zonder een stevige sing a long het publiek te overtuigen blijft natuurlijk de vraag.

Op 12 april 2018 stelt George Ezra Staying At Tamara’s voor in de Ancienne Belgique. Tickets hiervoor zijn nog steeds te koop.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

M. Ward – supernatural thing (★★★): Ronddwalen in een andere wereld

Het is ondertussen drie jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter M. Ward twee albums uitbracht. Een daarvan was Migration Stories, waarin hij…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single M. Ward – “too young to die” (feat. First Aid Kit)

Nu de zomerse temperaturen werden ingeruild voor een verfrissende regenbui, bracht M. Ward de perfecte single uit om dit weer te trotseren….
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2023 (Festivaldag 2): Luide zaterdag

De zaterdag van Paaspop had een mooi zonnetje in petto van zodra de deuren van de weide openwaaiden. Het grote festivalterrein stond…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.