Eindelijk, het debuut van Starcrawler is er! We leerden de band vorig jaar kennen door de explosieve single “Ants”. Het nauwelijks twee minuten-durende nummer trok de aandacht met haar ruige gitaren en ietwat aparte lyrics (“I got ants everywhere/They bite like a bear”). Ook Elton John hield zijn oren gespitst en speelde het nummer in zijn Rocket Hour radioprogramma waarna, voor de groep, alles in een stroomversnelling kwam. Alvast geen slecht begin. Voor hun eerste plaat trokken ze de studio in met Ryan Adams. En dat gaf vonken. Henri Cash, Arrow De Wilde, Tim Ford en Austin Smith. Misschien wordt het stilaan tijd dat u deze namen van buiten leert.
Het denderende “Ants” is meteen ook de grote afwezige op Starcrawler. Maar niet getreurd. Opener “Train” biedt al meteen enige troost. Hoewel het iets minder gelaagd is dan die eerste, moet het alleszins niet onderdoen in sfeer. Het nummer is dreigend & pittig en zet meteen de toon voor de rest van het album. En voor je het weet is het alweer gedaan. Voor Starcrawler hoeft een nummer niet per se lang te duren. Maar liefst drie nummers op de plaat halen de twee minuten niet. Dat zorgt voor veel gebalde energie en het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze nummers vaak net de meest explosieve van het album zijn. “Different Angles” is daar het beste voorbeeld van. Het begint nog enigszins ingehouden met weinig meer dan een opzwepende baslijn en percussie, waarna het nummer helemaal losbarst. Ruig, ruiger, ruigst.
Luide drums en ruige gitaren zijn zeker een constante doorheen het album, maar het is toch allemaal net iets interessanter. Zo zoekt zangeres Arrow De Wilde met haar stem alle kanten op: soms diep en krachtig, dan weer hoog met uithalen en korte gilletjes. Wanneer ze daarbij gezelschap krijgt van gitarist Henri Cash worden we helemaal blij. Vooral in het demonische duet “Let Her Be” komt deze wisselwerking het best tot zijn recht. Het is meteen ook één van de beste nummers van het album. Een goede mix tussen explosieve en tragere, intense stukken. Meer van dat graag.
Ook het eerder uitgebrachte “I Love LA”, waarin de band haar liefde voor de Stad der Engelen bezingt, is nog steeds even genietbaar. We beschreven het hier eerder al als harde rock met een meezingbaar kantje en dat lijkt nog steeds de sterkte van de band. Eén van hun grootste inspiratiebronnen mag dan wel metalgod Ozzy Osbourne zijn, maar je hoeft geen diehard liefhebber te zijn van dat genre om hun muziek te kunnen appreciëren. Bovendien leent niet elk nummer zich tot uitzinnig headbangen. Nummers als “Chicken Woman”, “Pussy Towers” en “Tears” zijn trager en vormen een mooi tegengewicht voor al dat gitarengeweld. Op dat laatste laat Starcrawler – zoals Metallica eerder al deed met “Nothing Else Mathers” – ook een zacht kantje van zich zien.
Starcrawler is een stevig debuut dat ondanks de korte duur toch blijft nazinderen. Misschien misten we bij momenten wel een zekere gelaagdheid die we eerder op “Ants” hoorden, maar wij onthouden vooral een band die zich helemaal uitleeft in haar harde rock’n roll zonder daarbij het grotere geheel uit het oog te verliezen. Knappe prestatie. “I don’t wanna be anything but me”, zingt De Wilde op afsluiter “What I Want”. Verbaast ons helemaal niet.
Je kan Starcrawler op 26 januari live aan het werk zien in de Botanique te Brussel.