Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens, Bryce Dessner, Nico Muhly & James McAlister – “Mercury”

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens, Bryce Dessner, Nico Muhly & James McAlister – “Mercury”

Het is vier jaar geleden dat Sufjan Stevens, Bryce Dessner (The National), Nico Muhly en James McAlister een unieke voorstelling creëerden. Planetarium, het ambitieus project dat tot nu toe enkel in de concertzaal leefde, verschijnt binnenkort in een definitieve opname waar we ook in onze huiskamers van kunnen genieten. Deze muzikale titanen lieten zich inspireren door ons zonnestelsel. Zo konden we een tijd terug al luisteren naar “Saturn”. Vandaag is een andere planeet aan de beurt. “Mercury” is de nieuwe prachtige single van dit viertal.

In tegenstelling tot de bombastische vorige single, klinkt “Mercury” een stuk melancholischer. Sufjan’s kwaliteiten als songschrijver worden ontbloot en pieken in dit nummer. Ondanks dat dit een volledig ander project is, weet dit lied het desolate gevoel dat hij op Carrie & Lowell zo goed wist te vertolken, terug naar boven te halen. De input van de andere drie muzikanten tillen het echter naar een nieuw niveau. Bryce Dessner’s ijle gitaren en Nico Muhly’s uitmuntend gevoel voor arrangeren, maken van wat een folksong in zijn kern is, een dromerig werk met diepe texturen.

Wanneer Sufjan’s warme stem uitgezongen is, geven de pulserende pianoritmes en gitaarlijnen een nieuwe wending aan dit nummer. Aan de hand van wat subtiele akkoordenwisselingen wordt “Mercury” uit zijn structuur geheven. De muziek verdwaalt in de grote ruimte die deze vier muzikanten zo prachtig weten te beschrijven. Veel artiesten proberen de wonderlijkheid van het heelal vast te leggen in hun werk, maar het is weinigen het gegeven om het zo goed te doen als op deze single.

Planetarium verschijnt 9 juni op 4AD.

Website / FacebookInstagram

Related posts
AlbumsRecensies

Andy Shauf - Norm (★★★): Kabbelende mijmeringen van een stalker

Wie zijn inspiratie voor een nieuwe plaat bij Mulholland Drive van David Lynch haalt, heeft meteen onze aandacht. Jammer genoeg levert Andy…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Complete Mountain Almanac - Complete Mountain Almanac (★★★½): Sacrale schoonheid

Toen enkele maanden geleden debuutsingle “May” van Complete Mountain Almanac verscheen, spitsten wij instant onze oren. Het tokkelnummer baadde in een gloedvolle…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Complete Mountain Almanac - "May"

Ongeveer vijftien jaar geleden kwamen de Noorse singer-songwriter Rebekka Karijord en de Amerikaanse poëet en danseres Jessica Dessner elkaar tegen en een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.