Nieuwe singles

Ronde van de Lage Landen: Gent

Deze zomer doen de Dansende Beren de Ronde van de Lage Landen. Onze redacteuren gaan virtueel langs in 15 grote Belgische en Nederlandse steden om te kijken wat daar allemaal gebeurt op muziekgebied: wat zijn belangrijke poppodia en festivals? Wie zijn grote namen uit de popgeschiedenis en welke opkomende artiesten zien wij doorbreken? Vandaag: Gent.

kaart NED-BEL - Gent

Gent, naast een studentenstad is het ook het muzikale centrum van België (oorzakelijk verband?!). Bands als Gorki, Absynthe Minded, Das Pop, Soulwax/2 Many Djs, Wallace Vanborn, Kapitan Korsakov, Stuff., Bazart en Raketkanon komen allemaal uit Gent. De stad waar je als muzikant meteen doorbreekt.

Naast goeie muziekgroepen, zijn er ook interessante concertzalen. De Vooruit voor de betere feestjes en de lekkere grote concerten. De Charlaten voor de vuilere feestjes en de kleinere concerten, Café Video voor de kleinste feestjes en de miniemste concerten, Krawietelke voor als je eens ergens anders wilt, Trefpunt voor de meerwaardezoeker net zoals De Bijloke en Handelsbeurs en ga zo maar door! Democrazy is de grote concertorganisator van Gent, zij verzorgen de beste concerten in en rond Gent. Voor de liefhebbers van de stevigere muziek is er ook Live Fast Die Young (tevens beetje platenlabel). Daarnaast zijn er ook nog festivals met de fameuze Gentse feesten (in Gent weten ze echt wel wat feesten is!), Boomtown, Big Next Weekend en Gent Jazz (logisch verband met de Gentse feesten).

Naast al deze indie muziek zou je haast vergeten dat de oorsprong van van de Belgische dance stroming New Beat zich in Destelbergen bij Gent bevindt. In de club Boccaccio waar de DJ’s onder meer “Flesh” van A Split Second veel langzamer afspeelden dan de bedoeling was, en daarmee een nieuw geluid ontstond. In Gent brengt het R&S label new beat en later techno 12″’s uit, en werft daarmee wereldfaam. Maar naast R&S zijn ook Counseling Records en N.E.W.S. records in Gent te vinden.

Bon, genoeg stof dus om te bewijzen dat Gent bruist van de muziek. Dat resulteert ook in honderden beloftevolle bands. Het was moeilijk om te selecteren dus zitten er in deze lijst uitzonderlijk veel bands, begin maar al te grasduinen!

asa-motoAsa Moto

Twee Gentse beatmakers die op het Deewee Label te vinden zijn, je weet wel dat van Soulwax. Ze maken smooth electro met een dansbare exotische beat. Vooral om te beluisteren in een loungebar met een lekkere cocktail.

Facebook / Instagram / Soundcloud

Shht

ShhtDeze band is nog niet zo oud, meer nog ze zijn zelf redelijk nieuw. Zelf brengen ze een mix van grooves en foute muziek waar iedereen fan van moet zijn. Weirdopop op zijn best maar dan met een tikkeltje psychedelische en soms wat harde gitaren. Vergelijken doen ze zichzelf met Kanye West en The Beatles, dat kan al tellen.

Facebook / Vimeo / SoundCloud

RHEA

Rhea

Finalist van De Nieuwe Lichting, geselecteerd voor Humo’s Rock Rally verschillende festivals deze zomer en vette (letterlijk) songs, RHEA gaat het helemaal maken. Denk aan de stoere songs van Arctic Monkeys en de diepe bassen van Triggerfinger en je weet ongeveer wat je kan verwachten! Tip: Rhea kan je ook voortdurend uitschreeuwen tijdens hun concerten, een roep van euforie door de vette  riffs, uitproberen maar!

FacebookTwitter / Instagram / SoundCloud

Modern Art

Modern Art

Moderne kunst als het ware, de vrolijke jongens van Modern Art. De band komt trouwens niet in deze lijst omdat er een collega-beer bij hen speelt, nee ze maken wondermooie en opgewekte indie pop die snel zijn weg naar de radio moet vinden. Als finalist van De Nieuwe Lichting was dat al zeker het geval en nu ze nieuwe nummers aan het schrijven zijn, zal dit alleen maar breder worden. Denk School Is Cool meets Arcade Fire.

Twitter / Instagram / Facebook / Vi.be

Homelands

Homelands

Nog zo’n band die we in verband kunnen brengen met De Nieuwe Lichting (precies of iedereen uit Gent heeft er wel een band mee). Geselecteerd voor dit jaar met een zwoele frontvrouw die een soulvolle invloed geeft op de muziek van de band. Homelands bestaat al sinds 2008 maar is nu volwassen genoeg om ook echt naar buiten komen en hun muziek aan iedereen te tonen. Denk bij Homelands aan Duffy meets Feist maar dan nog net iets meer richting rock.

Facebook / Instagram / Vi.be / Site

Mahler

Mahler

De verste vis van allemaal. We zagen de band aan het werk op Leffingeleuren en sindsdien geraakt dit Belgisch talent niet meer uit ons hoofd. Dromerige indiepop die tegenwoordig zo hip is maar met een eigenwijze psychedelische invloed dat wat aan Beach House of Balthazar doet denken. Meerstemmigheid en sfeerschepping staan centraal, het is maar de vraag of Mahler nog populairder wordt dan de componist.

Facebook / Vi.be

Swap Meet

Swap Meet

Swap Meet zijn vier broers die samen graag al eens naar grunge luisterden toen ze jong waren. Ze namen al het beste uit de grungy jaren 90 in zichzelf op en verwerkte het tot een eigen genre. Sonic Youth, Pavement en wat noise in een blender? Met Swap Meet krijg je het allemaal als shake, spieren kweken dus! De band roept graag op aan de dames om naar hun concerten te komen omdat ze de machocultuur beu zijn, misschien moeten ze dan stoppen met shakes te maken (het is maar een tip). Mooi initiatief wel, dus alle dames op 18 oktober in Café Video aanwezig, Swap Meet zal je dankbaar zijn.

Facebook / Vi.be

Odilon

Odilon

Amusez-Vous, het is de lijfspreuk van Odilon. De band maakt aantrekkelijke rock ’n roll die invloeden van zowel Editors als The Last Shadow Puppets herbergt. Slechts ontstaan in 2015 maar met The Cavalry toch al een topplaat op hun conto. Sindsdien erg stil rond de band maar we geloven dat er binnenkort nog meer uitmuntend werk aankomt. Wij zijn alvast klaar voor nog meer van die sfeervolle rock die iedereen wel kan smaken.

FacebookSoundCloud

FÄR

FÄR

Omdat Gent niet altijd boordevol licht is, hebben ze FÄR, de donkerste band van hen al. Een duo dat elkaar naar eigen zeggen vond in de donkere krochten van hun brein. Ons doet het wat denken aan Crystal Castles die op stap gaat met Beach House, een heel unieke sfeer dus maar wel sterk! Synths die erg donker zijn maar met een frêle stem waardoor de angst toch niet zo erg is.

Facebook / Soundcloud / Bandcamp

Crowd Of Chairs

Crowd Of Chairs

Noise met een dikke vette N. De band uit Gent won de lokale rock rally De Beloften vorig jaar en maakt sindsdien de binnenstad onveilig. Vette gitaren, gevaarlijke riffs en een ruige stem. Wij zien het publiek vooral met stoelen smijten op deze muziek, pijnlijk maar het is aangename pijn doordat de band zo strak klinkt. Denk aan genregenoten als Raketkanon en Metz en je weet wat te verwachten. Te vinden op het beste Gentse label voor noiz: Live Fast Die Young.

Facebook / Vi.be

Poolside Echo

Poolside Echo

Genoeg donkere muziek voor even (alhoewel). Poolside Echo brengt, hoe kan het ook anders, zomerse muziek die perfect aan het zwembad past. Als producer hebben ze Jasper Maekelberg aan de haak geslagen, wat op zich al voor een ravissant geluid zorgt (zie Faces On TV). We verwachten vooral warmteonweders bij de muziek van Poolside Echo en dat hoort ook zo, zwoel maar exotisch.

Facebook / TwitterSoundCloud

Berg

berg-afbeelding

Simpele bandnamen met goeie muziek, wij zijn er voor te vinden. Berg brengt een elektronisch sfeertje in een dromerige huls, of zoals ze zelf zeggen pop, indie en electronica. Rustgevende vrouwelijke frontvrouw en unieke geluiden die ons meteen overtuigen. Denk aan Soldier’s Heart en je weet dat Berg binnenkort erg hip is. Voorlopig nog aan de voet maar binnenkort op de top om daar te blijven schijnen.

Facebook / Vi.be / Site

 

Maine Coon

Maine Coon

Stiekem hebben we gewoon De Nieuwe Lichting als bron voor beloftevolle Gentse bands gebruikt, want zeg nu zelf Studio Brussel maakt toch de carrière van nieuwe bands hé? Die van Maine Coon mogen ze van ons zo groot maken als mogelijk. De band maakt speelse lo-fi psychedelica zoals Mac DeMarco of Pond maar evengoed wat Pink Floyd uit de beginjaren. Lange nummers boordevol instrumenten, lekkere solo’s en megazotte opbouw, wtf zeg Maine Coon psychedelica met een grote P! Om het op zijn Gents te zeggen, vré wijs!

Facebook / YouTube / SoundCloud

WWWater

WWWATER

Het geesteskind van Charlotte Adigéry (de jongedame op de foto maar dan net iets ouder), bekend van Belgica (de film) of van bij Arsenal. De dame bracht nog geen muziek uit maar deed wel al verschillende optredens in binnen en buitenland. Wat we kunnen verwachten? Soul met wat elektronische invloeden en een fenomenale zangstem, in de gaten houden dus als er muziek uitkomt!

Facebook

Vermillion House

Vermillion HouseEen wervelstorm, zo omschreef iemand ons Vermillion House. Op plaat nog rustig, maar live echt energiek en levendig. Verrassende maatwisselingen, diepe bassen een soulvolle stem. Jazz meets hip hop en een streepje soul, Vermillion House eet van alle walletjes. Een zwoele zomerse soundtrack die ook in de winter warmte brengt, jawel zo hebben we ze graag de muziekgroepen!

Facebook / SoundCloud

 

Seiren

Seiren

Bambi met lasers en gif? Zo omschrijft Seiren zichzelf, unieke omschrijving zeg! De muziek is een luchtig elektronisch geheel van vervormde stem, trippy beats en een rustgevend sfeertje. De vrouwelijke stem zorgt voor een betoverende sfeer die zelfs de meest stijve man loskrijgt. Een wolk die de dag overneemt en plots een damhert laat zingen, ja het kan allemaal bij Seiren. Iets voor de hipsters in jezelf naar boven te halen.

Facebook / Twitter / YouTube / SoundCloud / Instagram

Rook

Rook

Waar rook is, is vuur, dat zeggen ze toch. Nagelnieuw, echt vorige week hun eerste demo uitgebracht en toch al iets om in de gaten te houden. De band maakt het leven wat steviger en dat mag ook, stoner, psychedelica en wat progressieve rock is wat deze band tot een geheel brengt, denk Goat meets Queens Of The Stone Age. Vette riffs is wat hen helemaal kapot maakt en dat is mooi. Vuurwerk gegarandeerd, met de nodige rook natuurlijk!

Facebook / Bandcamp

Wil je weten welke stad we de volgende keer bezoeken?! Volg dan onze Ronde van de Lage Landen hier op de blog, op Facebook en Twitter.

3516 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs – Land of Sleeper (★★★½): Oerriffs als medicijn tegen een decennium van bitterheid en wrok

Het is ondertussen alweer drie jaar geleden sinds het Engelse stonerrock vijftal Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, voor het leesgemak…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens verschillende Belgische en Nederlandse artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2022

Al wie Dansende Beren volgt, weet dat we dagelijks een hele reeks aan artikels over singles publiceren. Meestal dienen deze nummers als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.