AlbumsRecensies

Darlingside – Extralife (★★★): Met beide voeten in de dorre aarde

Het mag gerust een klein wonder heten dat het Amerikaanse a capellakwartet sinds hun ontstaan in 2009 niet erg bekend is in Europa. Darlingside–een woordspeling op een berucht literair schrijversmantra ‘kill your darlings’–is een indiefolk/americanaband die aanvankelijk rijke vocale harmonieën combineerde met eigenzinnige indierock. Dat de band na hun eerste langspeelplaat Pilot Machines (2012) zich vooral ging toeleggen op het eerste, is te danken aan een breuk met voormalige drummer Sam Kapala.

De rockende mandolines en onstuimige drums van Darlingside’s beginjaren zijn in hun nieuwe werken volledig tot een verdomhoekje verbannen. Hoewel klassieke folkinstrumenten als de mandoline nog enigszins hoorbaar zijn, verschoof de focus van Darlingside naar een traditionelere bluegrass/americana set-up. Wat het resultaat daarvan is, kan je beluisteren op Birds Say (2015), en nu dus ook op Darlingside’s derde lp: Extralife (2018).

Met hun nieuwste album staat Darlingside met beide voeten gegrond in de realiteit. “Extralife gaat meer over het heden en de toekomst,” vertelt David Senft, één van de vier bandleden. “De belangrijkste boodschap van Extralife is de confrontatie met de werkelijkheid en met allerlei mogelijke apocalyptische scenario’s.” ‘It’s over now / The flag has sunk / The world has flattened out,’ zingt het kwartet op het gelijknamige eerste nummer van het album; terwijl je beseft dat het lied perfect past na de verwoestende inslag van een atoombom.

Extralife draagt een opmerkelijk duistere kant in zich, en dat voelt vaak wrang aan door de fijngevoelige meerstemmigheid. De naam van het album verwijst naar een simpel idee in videospellen waar je een extra leven krijgt nadat je sterft. Dat vormt ook de perfecte context voor het gehele album, waar de meeste nummers draaien rond een tweede kans krijgen. Helaas, maar minpunten voor die platitude.

Fans van Simon & Garfunkel, Bon Iver of Crosby Stills zullen de nieuwe van Darlingside wellicht tot een van hun darlings van 2018 rekenen. Met fijngevoelige, akoestische nummers als “Futures”, “Hold Your Head Up High”, “Lindisfarne” en het mantrische “Indian Orchard Road” zullen de meesten al snel overtuigd zijn van de lyrische kwaliteiten en emotionele gevoeligheid van de band. Toch weet Darlingside weinig spannends te brengen na die hoogtepunten, en klinken de overige nummers vaak als opvulling. Het mag volgens ons gerust wat lyrisch complexer en muzikaal gevarieerder dan Darlingside’s esoterie.

Extralife verschijnt op 23 februari via Juno Records.

Website / Facebook / YouTubeTwitter

38 posts

About author
Muzikale beer met een voorliefde voor rock, indie, hiphop en elektronica.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Steve Gunn @ Trix (Bar): Kronkelende nevelslierten

Fans van het betere snarenwerk zijn al even vertrouwd met de muziek van Steve Gunn. De singer-songwriter groeide op in Pennsylvania en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam – “Wreckage”

Pearl Jam reikt over generaties heen en denkt nog niet aan stoppen. Eddie Vedder gaat dan misschien niet meer in de stellingen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single High Fade - “The Jam”

Oh, wat zijn we fan van High Fade. Harry Valentino (gitaar/zang), Oliver Sentance (bas) en Calvin Davidson (drums/zang) hebben elk een kop…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.