Paris Paloma staat tot nu toe vooral bekend om haar TikTok-hit “labour”. Vandaag laat ze eindelijk haar debuutalbum op de wereld los. De Britse zangeres stond in februari al in België als voorprogramma van landgenoot Maisie Peters in Kunstencentrum VIERNULVIER en speelde vorig jaar nog op Leffingeleuren. Volgende week komt ze haar album voorstellen tijdens haar eigen headlineshow in een uitverkochte Botanique in Brussel.
Met vijftien nummers vult Paloma de 56 minuten die haar plaat telt. Ter afwachting van Cacophony bracht de zangeres al zeven singles uit, waardoor er al een goed idee kon volgen van wat het album precies zou inhouden. Toch krijgen we door de lengte ervan ook nog acht nieuwe nummers die we voor de eerste keer kunnen ontdekken. De meeste singles van “as good a reason” tot laatste bijdrage “the warmth” konden ons zeker bekoren door de intimiteit en leuke melodieën, daarom keken we uit wat Paloma nog meer in petto had voor ons.
Paloma heeft een unieke sound. Haar alternatieve folk en indie, gecombineerd met popelementen, zijn muzikaal sterk genoeg om je mee te slepen in haar verhaal. Dat verhaal wordt dan nog sterk onderbouwd met poëtische teksten over belangrijke en diepgaande thematieken. Van ongelijkheid op “labour” tot de invloed van het patriarchaat op “as good a reason”. Het vrouw-zijn en de moeilijkheden die ze daarbij ervaart of die andere vrouwen ervaren vormen een belangrijk thema op Cacophony.
“my mind (now)” begint rustig, maar barst snel los, waardoor de emotie al een eerste keer binnenkomt. De meerstemmigheid onderbouwt de eerste strofe en leidt zo naar hevige instrumentatie op het refrein. Op “pleaser” komt Paloma’s stem op een hele andere manier naar boven, ze zingt namelijk veel zachter. Dit zorgt voor een melancholisch effect waarbij de zangeres toont dat ze kan spelen met haar stem. Van akoestische gitaren tot dreigende piano’s, Cacophony bevat het allemaal. Dat laatste komt het meest naar boven in het mooie “his land”.
“knitting song” vormt een mooi hoogtepunt in het midden van het album, overigens een song die luchtiger overkomt dat vele andere. Met een aanstekelijk, maar rustig ritme dromen we weg. Enkele nummers blijven doorgaand rustiger, maar Paloma kan met haar bridges veel songs naar een hoger niveau tillen. Het makkelijkste voorbeeld hiervoor is natuurlijk “labour” met zijn achtergrondzang. Ook andere nummers zoals “bones on the beach” en “the warmth” hebben met achtergrondzang, die op andere manieren uitgewerkt worden, hun eigen waardige doorbraak. Ook “hunter” komt sterk binnen. Vooral de tekst ‘If I was easy to kill, you would have done it already’ blijft nazinderen.
Het album vormt een mooie cohesie, maar Paloma weet binnen haar eigen stijl genoeg te variëren zodat Cacophony niet verveelt en niet stilvalt. 56 minuten lang word je meegenomen in het verhaal dat Paris Paloma probeert te vertellen met mooie teksten en aangename ritmes. Met haar ruwe stem en eerlijkheid die poëtisch overgebracht wordt, staat de zangeres er nummer na nummer. Voor een debuutplaat mikt ze hoog met vijftien liedjes, maar ze slaagt erin de verwachtingen in te lossen.
Paris Paloma staat op 7 september in een uitverkochte Brusselse Botanique, twee dagen later staat ze in Paradiso te Amsterdam.
Facebook / Instagram / Website
Ontdek “knitting song”, ons favoriete nummer van Cacophony, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.