AlbumsFeatured albumsRecensies

Kasabian – Happenings (★★): Leven in het verleden

Met de release van hun achtste studioalbum Happenings keert Kasabian terug naar het muzikale toneel met een hernieuwde energie en een nieuwe dynamiek. Na het veelbesproken vertrek van originele frontman Tom Meighan in 2020, heeft gitarist Serge Pizzorno de rol van leadzanger op zich genomen. Je kan dus gerust stellen dat Happenings een nieuw hoofdstuk inluidt voor de band uit Leicester, die ooit werd geprezen als de vaandeldrager van de Britse indie-gitaarmuziek van de jaren ’00. Met een speelduur van minder dan 30 minuten en songs die nauwelijks de drie minuten overschrijden, lijkt Kasabian een compacte en doelgerichte aanpak te hebben gekozen.

De opening is veelbelovend; “Darkest Lullaby” opent met een onweerstaanbare, stampende drumbeat die direct de aandacht grijpt. Een prominente akoestische gitaar weeft een intrigerend patroon met subtiele tango-invloeden. Ondertussen creëren violen en synths een weelderig klanklandschap, terwijl een funky baslijn alles vakkundig samenbindt. Met die stuwende, gecontroleerde dynamiek en discostrijkers roept het reminiscenties op aan een vroege Muse. Dit geeft de luisteraar het gevoel dat er iets groots op het punt staat te gebeuren en dat we vertrokken zijn om een half uur lang de beentjes los te gooien.

Helaas zakt het daarna helemaal in met nummers zoals “Call” en “How Far Will You Go”. Beide tracks voelen aan als een misser, met rammelende beats en zielloze zang die eerder onder ‘migraine opwekkende elektropunkthrash’ vallen dan dat ze een geslaagde, muzikale onderneming zijn. Gelukkig weet Kasabian zich te herpakken met “Coming Back To Me Good”. Het laat zien dat het viertal nog steeds in staat is om een aanstekelijke dancepophit te produceren als ze de neiging tot overdrijving weet te beheersen.

Het midden van het album wordt gekenmerkt door een wirwar aan stijlen die geen blijvende indruk weten te maken. “Hell Of It” begint veelbelovend met een sound die doet denken aan de eerste platen van Arctic Monkeys, maar verliest al snel zijn richting in een vormeloze brij van elektronische geluiden en gesmoorde vocale fragmenten. “Bird In A Cage” is niet veel beter; het voelt aan als een ongeïnspireerde poging tot Lady Gaga-elektropop. Zelfs “Algorithms”, dat qua melodie het meest warm en catchy is, vervalt uiteindelijk in een over-de-top, voetbalachtig lied dat de aanvankelijk aangename sfeer verpest.

Een groot deel van de vroegere charme van Kasabian was ongetwijfeld te danken aan de vocale présence van Meighan. Zijn stem had een bepaalde ruwe energie die de muziek een extra laag intensiteit gaf. In vergelijking hiermee voelt Pizzorno’s stem tamelijk flauw en weinig inspirerend aan. Hoewel hij de songs op Happenings draagt, doet zijn zang weinig om ze naar een hoger niveau te tillen. Dit gebrek aan vocaal charisma vertaalt zich in een bredere, muzikale persoonlijkheid die simpelweg ontbreekt, wat jammer is voor een band met een zo indrukwekkende geschiedenis.

Kasabian heeft altijd trots retro-invloeden gedragen en dat is op Happenings niet anders. Hun geluid heeft echo’s van Britpop, maar de vraag blijft of deze formule nog steeds relevant is in het huidige tijdperk. De onbeschaamde retro-invloeden en de swagger die de band uitstraalt, voelen soms gedateerd aan, vooral in een wereld waar muzikale innovatie hoog in het vaandel wordt gedragen. Hoewel de trouwste fans hier ongetwijfeld van zullen smullen, lijkt het erop dat Kasabian het risico loopt om vast te blijven zitten in een tijd die allang voorbij is.

Voor degenen die al jaren fan zijn van Kasabian, zal Happenings voldoende plezier bieden. De band blijft een standvastige kracht in de Britse muziekscene en de aanhoudende populariteit bewijst dat ze nog steeds een trouwe schare aanhangers heeft. Toch lijkt het er sterk op dat dit album niet de juiste snaar zal raken bij een breder publiek, vooral niet bij luisteraars die op zoek zijn naar iets nieuws en fris. Happenings balanceert op de rand van verleden en heden, met één voet stevig geplant in hun gloriedagen en de andere die aarzelend vooruit stapt naar de toekomst.

Facebook / Instagram

Ontdek “Darkest Lullaby”, ons favoriete nummer van Happenings, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kasabian - "Darkest Lullaby"

Kasabian bestaat ongeveer 27 jaar en dat moet, zo wordt ons duidelijk gemaakt, natuurlijk gevierd aan de hand van nieuwe muziek. De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kasabian - "Coming Back To Me Good"

Inmiddels heeft Kasabian nog weinig introductie nodig. Sinds eind jaren negentig wordt de Britse rockscene mede door het viertal gedomineerd, maar de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kasabian - "Call"

Fans van Kasabian hebben doorheen de jaren hun favoriete band op heel wat manieren zien veranderen. Na de tijd van weleer kwam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.