InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2024 (Festivaldag 3): Rebelse broeihoop

© CPU – Marvin Anthony

Te midden van de Brusselse stedelijkheid is het Ossegempark in Laken een oase van rust. Het is dan ook niet voor niets dat juist daar Couleur Café weer drie dagen lang het begin van de zomervakantie aankondigde. Studenten kunnen er zorgeloos hun examenresultaten vieren of vergeten, waardoor de sfeer standaard uitgelaten is. Ook dit jaar is de organisatie erin geslaagd om het beste van r&b, hiphop, afro en reggae naar onze hoofdstad te halen. Wij bezochten ook de laatste festivaldag en lieten de goede vibes op ons inwerken. Couleur Café vindt zijn oorsprong echter ook in een constructieve tegencultuur, die we het best voelden bij de mannen van STIKSTOF, de futuristische jazz van Nubiyan Twist en industriële anarchie van JPEGMAFIA.

STACE @ The Fox

© CPU – Marvin Anthony

Op de derde dag van het festival mocht het er allemaal wat relaxter aan toe gaan. Stacy Claire, oftewel STACE, een ervaren muzikant uit de Brusselse scene, opende The Fox en zette een zwoele thuismatch neer. Ondersteund door haar professionele begeleidingsband, met onder andere Louise van den Heuvel op bas, bracht ze de tent volledig in zwijm. Bij momenten rekende ze af met haar ‘daddy issues’, terwijl ze op andere momenten elegant de fierheid van haar lichaam toonde. Haar grootste kracht bleef haar stem, die prachtig balanceerde met haar fijn gitaargetokkel. Qua publieksinteractie leek het er ook niet op dat we al op de laatste festivaldag waren. The Fox stond zo goed als vol om haar te bewonderen en spontaan mee te knippen op “Busy”. Om haar eerste show op Couleur Café extra memorabel te maken, deed ze haar muzikanten lichtjes zweten door voor het eerst een nieuw nummer live te spelen. Special guest Kriticos vergezelde haar bij “Moon” en maakte het optreden compleet.

Lord Apex @ The Fox

© CPU – Marvin Anthony

Iedereen kent wel de lo-fi study-Spotify-playlists: rustgevende, huisgeproduceerde beats die perfect zijn om bij te studeren. Voeg daar wat bars aan toe en je hebt Lord Apex. De Londense rapper bracht zijn unieke geluid naar Couleur Café, maar een uur van zijn set leek ons misschien wat te veel van het goede. Hij leek namelijk geen toonvaste houding te kunnen aannemen. Zijn ogen verraadden een roes die telkens de vaart uit de show haalde. Desondanks wist hij het voornamelijk jonge publiek in zijn ban te houden. Zijn persona en de relaxte sfeer die hij neerzette, sloegen duidelijk aan. Hierdoor hoefde de rapper niet veel moeite te doen om zijn fans op te hitsen. Een kleine pogo brak uit en de armen werden enthousiast de lucht in gepompt. Hierdoor hing er geen vuiltje aan de lucht.

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul @ Red Stage

© CPU – Marvin Anthony

Twee jaar na de release van Topical Dancer kunnen Charlotte Adigéry & Bolis Pupul nog steeds een festivalseizoen meedraaien met hun debuutalbum. Hun wereldse sound is niet aan een specifiek jaartal of exacte stijl te koppelen, wat ideaal is voor grensverleggende festivals zoals Couleur Café. Heel even was er de angst dat het hoofdpodium misschien iets te wijds zou zijn om de toegestroomde mensen aan het grooven te krijgen. De neerdalende druppels zouden dat niet per se beter maken, maar toen de wolken wegtrokken en de luchtvochtigheid bleef, begon het tropisch te broeien. De twee electropopsterren waren hun voeling met de jeugd niet verloren en gaven zichzelf over aan de groove. Vooral Adigéry stal de show met haar cowboylaarzen en liet op natuurlijke wijze hoofden en heupen bewegen. Het hoogtepunt werd bereikt tijdens “Ceci n’est pas un cliché”, waarbij de baslijn steeds opzwepender werd en de massa tot het einde bleef clubben.

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul spelen deze zomer nog op Dour (19 juli) en Lokerse Feesten (3 augustus). Dit najaar zijn ze op 15 december het voorprogramma van Vampire Weekend in AFAS Live.

Nubiyan Twist @ The Fox

© CPU – Marvin Anthony

Negen livemuzikanten op een podium, dat kan niets anders dan vonken geven. Een paar jaar geleden noemden we Nubiyan Twist een jazzrevival en het lijkt erop dat die status meer dan gerechtvaardigd is. Frontvrouw Aziza Jaye schitterde met haar krachtige en soulvolle stem, die zowel teder als furieus kon zijn. Funky ritmes en krachtige blazers vulden de lucht van The Fox en deden de regenvlagen buiten direct vergeten. Verder riep Jaye op tot eenheid en liefde, thema’s die resoneerden in de multiculturele samenstelling van zowel de band als het festivalpubliek. Het idee dat we allemaal kinderen zijn van Moeder Natuur en daar niet als hippies over moeten filosoferen, was hier het sterkst aanwezig. Geen woorden, maar daden, en als het kan met een dikke streep muziek om tussendoor te dansen alsof het de laatste dag op aarde was.

Nubiyan Twist doet eind deze zomer drie Nederlandse shows: 29 augustus in Patronaat, 30 augustus in Luxor Live en 1 september op Into The Great Wide Open.

STIKSTOF @ Red Stage

© CPU – Marvin Anthony

STIKSTOF was gisteren de ongekroonde headliner van het festival en had iets te vieren: tien jaar trouw blijven aan zichzelf, tien jaar bewijzen dat Nederlandstalige hiphop zalen kan vullen, tien jaar hard werken, en de lijst gaat maar door. Al deze mijlpalen bundelden Astrofisiks, DJ Vega, Jazz Brak en Zwangere Guy samen in de lp-box 10 JAAR. De undergroundsfeer van de eerste show op Couleur Café 2015 terug doen herleven, lukte het viertal echter niet. Daarvoor stonden de intussen volwassen rappers met Papa ZG en Jazz te gestructureerd in het leven. Ook qua showopbouw maakte STIKSTOF zijn twee identiteiten openlijk bloot. Het moeraswater van de Zenne was daarbij de perfecte metafoor voor de rauwe energie die het hiphopkwartet op het volgelopen festivalterrein losliet.

Overal waar er fysieke connectie was, kolkte het plein open. Een moshpit zouden we het niet noemen, maar het pogoën was een machtig schouwspel dat zelden op een hiphopshow voorkomt. ‘Free Palestina, free Congo, free Soedan…’ STIKSTOF nam geen blad voor de mond, maar het waren vooral “Gele Blokken”, “Frontal” en uiteindelijk “Ambras” waar de rebellie van afspatte. Jammer genoeg werd Sticks niet opgetrommeld voor zijn feature op “Familie Boven Alles”, maar de verloren zoon Roméo Elvis tekende dan weer wel present voor de culthit “Dobberman”. Met zijn natuurlijke flair kreeg hij moeiteloos de handen de lucht in. Dat Zwangere Guy STIKSTOF eveneens oversteeg, bevestigde hij zelf door zijn nummer “Wie Is Guy?” te spelen. Dat was ergens een vreemde keuze, maar het paste wel in het macabere sfeertje dat de groep neerzette. Licht over tijd zorgde “Alles Kapot” voor de laatste genadeklap, waarmee bezegeld werd dat STIKSTOF volgend jaar gewoon terug moet komen (maar dan liefst in het donker).

STIKSTOF geeft op 6 juli een try-out op Blender voor Dour (19 juli) en Pukkelpop (17 augustus).

JPEGMAFIA @ Green Stage

© CPU – Marvin Anthony

Voor de laatste uren van Couleur Café 2024 besloot de organisatie nog een laatste vleugje anarchie toe te voegen aan de line-up. JPEGMAFIA is iemand die zonder gitaren en drums meer punk uitstraalt dan de gemiddelde band uit het rebelse genre. Vanaf het moment dat de rapper het podium bestormde, was het duidelijk dat dit geen gewoon optreden zou worden. Gewapend met zijn karakteristieke mix van agressieve beats, genrebuigende experimenten en scherpe, maatschappijkritische teksten, dompelde hij het Ossegempark onder in de duisternis van de langste nacht. Nummers als “don’t rely on other men”, “BALD!” en zijn eigenzinnige, autotune-overstuurde cover van “Call Me Maybe” boden nog enige houvast, maar op het benedenplein was alles klaar om los te barsten. Als vliegen rond een rottend stuk vlees cirkelde een hele groep devote fans om elkaar heen. Wars van alle eentonigheid zou dit tot het einde blijven duren. Zonder compromissen te sluiten en met een ongeëvenaarde intensiteit maakte hij van de Green Stage een broeihoop waar de fauna en flora van het park nog een jaar lang op kunnen teren.

JPEGMAFIA staat op 28 januari 2025 in de Ancienne Belgique.

Onze recensie van de eerste festivaldag vind je hier.
Onze recensie van de tweede festivaldag vind je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Dour 2024 (Festivaldag 3): Hitte boven alles

Op festivaldag drie van Dour domineerde niet alleen het snikhete weer, maar ook hiphop in al haar facetten. Terwijl de zon genadeloos…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single JPEGMAFIA - "SIN MIEDO"

Na een succesvolle samenwerking met Danny Brown op het album Scaring the Hoes van vorig jaar, maakt de experimentele rapper en producer…
InstagramLiveRecensies

Couleur Café (Festivaldag 2): Nederlandstalige rap voor iedereen

Op de tweede dag van het Brusselse Couleur Café werd de stralende hemel helaas ingeruild voor enkele regenwolken, maar gelukkig stond daar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.