InstagramLiveRecensies

Couleur Café (Festivaldag 2): Nederlandstalige rap voor iedereen

© CPU – Sam De Boeck

Op de tweede dag van het Brusselse Couleur Café werd de stralende hemel helaas ingeruild voor enkele regenwolken, maar gelukkig stond daar een goede muzikale portie tegenover die de buien snel liet vergeten. Nubya Garcia toverde enkele glimlachen op ons gezicht, maar ook Martha Da’ro en TUKAN maakten indruk. De koning van de dag werd echter Brihang, wiens optreden in het groene amfitheater in het Ossegempark een ware triomftocht werd. Ook de tweede dag moest het dan misschien stellen zonder haar oorspronkelijke headliner, en hoewel de Nederlanders van Broederliefde zeker sympathiek waren, was hun hoge positie op de affiche toch niet helemaal te verantwoorden.

Nubya Garcia @ Green Stage

© CPU – Sam De Boeck

Nubya Garcia begon net op tijd om ons door ons middagdipje te loodsen. Daarvoor kreeg ze ruim anderhalf uur de tijd op de Green Stage. Rond de Londense jazzmuzikante en saxofonist hangt al even een hype. ‘Wanneer ze nog maar een noot speelt, kan je al ontdekken wat haar artistieke intenties zijn’, zei Shabaka Hutchings, nog zo’n legende in de Londense jazzscene, over haar in 2020 aan The New York Times.

Garcia raakte ons dan ook nooit kwijt gedurende haar set. Daar speelde haar saxofoonspel een grote rol in, samen met haar geweldige begeleidingsband. Zo leek het vaak alsof we eerder naar een vierkoppige jazzband aan het luisteren waren, in plaats van een soloartiest met begeleidingsband. Onder andere contrabassist Daniel Casimir kreeg een uitgebreid moment in de spotlights. Ook switchte Garcia voortdurend tussen eerder dromerige en iets klassiekere jazz in nummers als “Soulsiss” en een funky variant van dat genre. Ze sloot met een hoogtepunt af: aan “Slope” gaf ze een heerlijke reggae-twist, waar ze bovenop nog een laatste solo bracht. Waar de meeste mensen in het begin stonden te keuvelen, stond iedereen te springen en dansen tegen het einde. Absolute topact.

Martha Da’ro @ The Fox

© CPU – Sam De Boeck

Misschien dat je Martha Da’ro vooral kent van haar glansrol in het derde seizoen van de Netflix-serie Lupin, maar wat ze op muzikaal vlak uitspookt is minstens even interessant. Met PHILOPHOBIA bracht ze in 2023 haar debuutalbum uit, dat overal goed onthaald werd. De grote doorbraak bleef voorlopig echter uit, al leek haar passage op Couleur Café wel op het tegendeel te wijzen.

Haar set begon wat rommelig, doordat veel mensen niet naar The Fox waren afgezakt om te luisteren naar het moois dat Martha Da’ro te bieden had, maar eerder kwamen schuilen voor de regen. De eerste helft van haar concert viel daardoor wat in het water, met een publiek dat luid praatte, waardoor ze wat moeilijk boven haar publiek uitkwam. Aan haar prestatie of die van haar geweldige bandleden lag het alleszins niet. Martha Da’ro tekent voor een unieke sound: elementen van spoken word, soul en r&b komen in haar muziek samen. In de tweede helft pakte ze echter uit met nummers die hun effect gewoon niet kónden missen, zoals “Perfection”. Da’ro beëindigde haar set een kwartier te vroeg, waardoor dat topnummer de afsluiter bleek. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Brihang @ Green Stage

© CPU – Sam De Boeck

Dat de Green Stage ooit zó zou vollopen, had waarschijnlijk niemand gedacht. Het was dan ook Brihang die zoveel mensen naar het groene amfitheater lokte – en nee, dat waren niet enkel West-Vlamingen – ter ere van zijn eerste festivalshow in het kader van zijn derde langspeler Droomvoeding, die eind vorig jaar verscheen. Het bleek een gigantische triomftocht van begin tot einde.

Nummers zoals “Berg” warmden de massa op, waarna het kookpunt van de set zich maar steeds leek uit te stellen. Dacht je dat het hoogtepunt was gepasseerd toen Brihang in het publiek sprong en over het middenplein crowdsurfte? Nee hoor, want ook nog hits als “Steentje” en “Tussenin” zorgden opeenvolgend voor extatische momenten. Brihang had ook aan het showelement gedacht, en rapte te midden van enkele lichtgevende en op elkaar geplaatste boxen, waar hij dan ook nog eens regelmatig opklom. Een afgelikte lichtshow maakte het werk af. Maak deze man headliner.

TUKAN @ The Fox

Wie verder wou surfen op de euforische gevoelens na Brihang, was bij TUKAN in The Fox aan het juiste adres. Het Brusselse kwartet maakt dansmuziek, en brengt die live ook met instrumenten. Daardoor deden ze in het begin wat aan de Australische indiepoppers van Parcels denken, maar leken we op het einde eerder op een concert van BICEP beland te zijn. De heren begonnen immers met brave, dansbare indiepop maar naarmate hun set vorderde, veranderde hun danspop steeds meer in trance dansmuziek, een evolutie die het publiek alleen maar toejuichte. Iedereen haalde zijn beste dansmoves boven, terwijl de jongens op het podium er bij elk nummer nog een schepje bovenop deden.

Broederliefde @ Green Stage

Over Broederliefde kunnen we kort zijn: hun passage als invaller voor Odumodublvck op de Green Stage was geen klein, maar een geweldig feestje. De vier Nederlanders, bekend om hun leuke Nederlandstalige rap, hadden al hun hits meegebracht naar Couleur Café. Opnieuw was de Green Stage helemaal gevuld: het was duidelijk dat men zin had in een leuke, eenvoudige afsluiter van de dag.

Op elke poging tot publieksparticipatie, ging het publiek graag in. De ene keer moest er ‘van links, naar rechts’ met de handen gezwaaid worden, de andere keer werd een moshpit georganiseerd door het publiek te vragen om te kiezen tussen ‘links, of rechts – kies een kant!’ Ook kreeg Brussel voor de vier ‘broeders’ een speciale plek in hun hart doordat een groepslid jarig was en het publiek meteen “Happy Birthday” begon te zingen. Je hoort ons niet zeggen dat dit nu bijster originele of unieke muziek was, maar dat pretendeerde Broederliefde dan ook niet per se te zijn.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival (Festivaldag 1): Belpop in het park

Traditioneel vindt een week na Rock Werchter het Cactusfestival in Brugge plaats. Al meer dan dertig jaar doet het wondermooie Minnewaterpark dienst…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 3): Mee met de wind

Het waaide in het land en ook aan de weide van Werchter gingen de windstoten niet onopgemerkt voorbij. Gelukkig bleek iedereen wel…
InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2024 (Festivaldag 3): Rebelse broeihoop

Te midden van de Brusselse stedelijkheid is het Ossegempark in Laken een oase van rust. Het is dan ook niet voor niets…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.