AlbumsRecensies

Astrid S – Joyride (★★★★): Wolf in schaapskleren

Enkele van de grootste popartiesten van het moment brachten dit jaar reeds een nieuw album uit en het moet gezegd zijnde: we waren niet altijd even overtuigd. Op zulke momenten loont het om het iets kleinschaliger te zien, want laat het net in die categorie zijn dat we met de regelmaat van de klok verrast worden. Meer dan tien jaar geleden strandde Astrid Smeplass op de vijfde plaats in de talentenjacht Idol – Jakten på en superstjerne, ofwel de Noorse versie van Idool, maar gaandeweg groeide de blondine uit tot een ware popster in eigen land. Vier jaar na de release van haar debuutplaat Leave It Beautiful keert Astrid S terug met dat langverwacht tweede album: Joyride.

Aan het begin van 2024 nodigde Astrid S enkele fans uit om haar rijlessen te geven en daarmee leek een nieuw tijdperk aangebroken. Niet alleen was de Noorse artieste druk bezig met het behalen van haar rijbewijs, maar ook op muzikaal vlak ging de bal aan het rollen. “Two Hands” mocht als eerste het levenslicht zien en bleek vooral een aanstekelijke song met subtiele country-invloeden volgens het boekje der Scandinavische popmuziek, terwijl “First To Go” een stoerdere kant van de artieste aan het licht bracht. Voorafgaand aan het album kregen we reeds vier singles en daardoor kent Joyride een vliegende start.

De eerste nieuwe track die we te horen krijgen zit ingesloten tussen de singles en vormt meteen ook de titeltrack van de plaat. Een dansbaar, maar tegelijk lieflijk geluid vormt de intro van “Joyride”, waarna Astrid S ons bij de hand neemt. De rit waarover de Noorse het heeft, lijkt eerder symbool te staan voor een laatste avond met iemand waarvan je vanaf het begin al weet dat het niet goed gaat aflopen. Over een catchy beat leren we dat de artieste te snel van nul naar honderd gegaan is, maar haar gebroken hart lijkt slechts een kleine prijs te zijn voor de memorabele laatste rit. Hoewel de stem van Astrid S een stuk zachter is, horen we muzikaal toch behoorlijk wat parallellen met landgenote Sigrid en dat is alleen maar een compliment. Waar die laatste het vooral over een energieke boeg gooit, kiest Astrid S vaker voor een meer emotioneel geladen zanglijn en dat horen we meer dan ooit op “Oh Emma“.

Het contrast is dan ook groot wanneer we weer richting een wat scherpere productie bewegen. “Power Move” doet zijn naam alle eer aan. De baslijn geeft het geheel een stevige fundering waar met een gerust hart op gebouwd kan worden. Met amper tweeënhalve minuut op de teller is er geen tijd te verliezen en dus kiest de Noorse voor de snelste weg richting de finish. Gelukkig voor ons brengt die ons nog steeds langs aanstekelijke deuntjes die al gauw in je hoofd blijven hangen, terwijl het staccato ritme de song net onderscheidt van de rest.

Het venijn zit ‘m vaak in de staart en dat is ook op Joyride niet anders. “I’m Sorry, I Love You” is het kortste nummer van het album, maar laat dat je niet misleiden. In iets meer dan twee minuten wordt er toegewerkt naar een catchy refrein dat niet zo explosief blijkt te zijn als aanvankelijk het geval lijkt te zijn. ‘But when I get out the shower / There’ll be gas-station flowers on the table’, klinkt het en daarmee blijkt nogmaals dat auto’s, tankstations en roadtrips de rode draad doorheen de negen songs vormen. Dat zorgt ervoor dat alle tracks met elkaar verbonden zijn zonder dat ze allemaal hetzelfde hoeven te klinken. “I’m Sorry, I Love You” is een eerlijke popsong met woorden die diep snijden. ‘You feel bad, ‘cause you can’t the fix the past / So you fix my apartment’ vormt de conclusie van het eens zo lieflijke liedje.

Als er een ding zeker is na het beluisteren van Joyride, dan is het dat de rit wat langer had mogen duren. De route die Astrid S volgt op haar tweede langspeler is gevarieerd, bij momenten hobbelig en zit ongetwijfeld vol emotie. Het lange wachten wordt dan ook meer dan beloond met negen aanstekelijke, frisse popliedjes die een voor een hun plekje verdiend hebben op Joyride en ook op inhoudelijk vlak wat te bieden hebben. Momenteel heeft de Noorse popster enkel shows in Zweden en Noorwegen gepland, maar we hopen dat haar nieuwe langspeler haar ook meer zuidwaarts brengt.

Astrid S beloofde alvast een deluxe-versie van Joyride die wellicht later dit jaar nog verschijnt.

Facebook / Instagram / X / Website

Ontdek “Joyride”, ons favoriete nummer van Joyride, in onze Plaatje van de plaat-playlist op Spotify.

675 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Astrid S - "Hot Fever Dream"

Een onbekende is de Noorse Astrid Smeplass, kortweg Astrid S, niet echt meer. Op zestienjarige leeftijd stuurde ze haar debuutsingle de wereld…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Astrid S - "Oh Emma"

De Noorse Astrid Smeplass, beter bekend als Astrid S, was amper zestien toen ze haar eerste single de wereld in stuurde. Hoewel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Astrid S - "First To Go"

Er borrelt wat onder de aarde waarop de Noorse popzangeres Astrid S loopt. Nadat ze op zestienjarige leeftijd haar eerste single uitbracht,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.