Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single And So I Watch You From Afar – “Do Mór”

© Ciara McMullan

De beginjaren van de eenentwintigste eeuw voegden een grote lading pracht en praal toe aan de al oneindige muzikale schatkist. Artiesten, zowel gedateerd als debuterend, verschroeiden de hitlijsten bij de vleet. Een van de succesrijke juweeltjes die toentertijd onder die massa verborgen lag, is And So I Watch You From Afar. Het Ierse viertal heeft inmiddels een muzikale geschiedenis die zich uitstrekt over een tijdskader van bijna twintig jaar. Doorheen die twee decennia bouwde ze als ruwe diamant een noemenswaardig repertoire op. Met weinig discussie maakten we daaruit al op dat ze min of meer de kroon spant binnen en buiten de grenzen van experimentele rock en math rock. Het zesde en meest recente – althans nu nog – album van de Ieren, Jettison (2022), maakte een verpletterende indruk. Vers van de pers is Megafauna. Daarmee zal de teller vanaf 9 augustus op zeven albums staan. “Do Mór” is daarvan het eerste voorproefje.

In het Engels zijn er iets meer adjectieven voor te vinden, maar het Ierse woord ‘mór’ betekent in het Nederlands zoiets als ‘groots’ of ‘geweldig’. De titel van het nummer liegt er niet om; we moeten het de band nageven dat die allesbehalve verkeerd werd gekozen. Meteen kunnen we erkennen dat het snaarwerk opnieuw van prestigieuze kwaliteit is. And So I Watch You From Afar zoekt terug complexe structuren op. Naar gewoonte speelt het kwartet graag met onverwachte toetsen, zoals tonen die net uit de maat vallen. In de riffs die de single inzetten slaat die truc snel aan, in plaats van dat het enerverend of storend wordt. Na zo’n halve minuut duiken ze een donkere diepte in van zodra de slagen van de drums tegen een figuurlijke golfbreker klotsen; steen voor steen bouwt And So I Watch You From Afar aan een stevige geluidsmuur. Die sound brengt ons in vervoering en kunnen we linken aan haar al wat oudere werk. Naarmate de song vordert, treden de scherpe gitaarpartijen steeds meer op de voorgrond.

Voorbij de helft nemen de mannen wat gas terug. Dankzij de onverwachte maar concrete, bijpassende klanken neemt een zekere mystiek het even over terwijl een climax haar opwachting maakt. Deze is een chaotische eruptie waarin de Ieren naar hartenlust kabaal maken. Door het ganse geheel af te toppen met een glazuurlaagje van distortion, maakt het kwartet er een bekoorlijk toetje van om de vingers bij af te likken. Als we in de expressie ‘het kan alleen maar beter worden’ mogen geloven, dan zal Megafauna allicht degelijke furore maken.

Over of And So I Watch You From Afar dit jaar nog een stop in ons Belgenlandje zal maken, valt voorlopig enkel te speculeren. Wel kan je haar deze zomer op Pelagic Fest in Amsterdam aan het werk zien. Het tweedaagse festival gaat door op 24 en 25 augustus.

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single And So I Watch You From Afar - "North Coast Megafauna"

Postrock of mathrock wordt al snel als ‘muzikantenmuziek’ bestempeld. Geheel onterecht, want soms zijn woorden gewoon overbodig om de juiste emoties te…
InstagramLiveRecensies

Dunk!festival (Festivaldag 2): Vrijgevige vrijdag

Na een vlekkeloze start van Dunk!Festival gisteren, zakten we vandaag opnieuw af naar het Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent voor een nieuwe portie…
AlbumsRecensies

And So I Watch You From Afar - Jettison (★★★★½): Verruimende symbiose

De Noord-Ieren van And So I Watch You From Afar mogen zich intussen al meer dan 10 jaar trotse vaandeldragers van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.