Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Childish Gambino – “Atavista” & “Human Sacrifice”

Zoals zijn tijdgenoten Kanye West en Pharrell Williams is Donald Glover een gevestigde waarde op verschillende artistieke vlakken. De allround artiest produceert een waaier aan content: hij acteert, schrijft, regisseert en bovendien maakt hij grensverleggende muziek onder zijn alias Childish Gambino. Je hebt hem ongetwijfeld al zien passeren in films zoals Solo: A Star Wars Story en Spider-Man: Homecoming. Aan zijn radiovriendelijke hitsingles zoals “Redbone” en het krachtige protestnummer “This Is America” kon je ook moeilijk ontsnappen afgelopen jaren. Childish Gambino speelt niet volgens de regels; hij buigt de regels naar zijn wil. In het verleden toonde hij zijn flexibele artistieke aard met projecten zoals het bombastische Because the Internet en “Awaken, My Love!”, een intrigerende kruising tussen hiphop en funk.

In 2020 verscheen zijn laatste album, het geheimzinnige 3.15.20. Eerder dan een afgewerkt geheel, voelde dit album aan als een blauwdruk. Gambino propte een handvol ideeën en stijlen in een reeks rauwe, onorthodoxe instrumentaties. De cryptische songtitels en het ontbreken van een albumhoes droegen bij tot de raadselachtige, onafgewerkte sfeer. Nu gaf Gambino 3.15.20. een opknapbeurt. Atavista, de herwerkte versie van het album klinkt frisser en huisvest enkele nieuwe tracks en gaststrofen. De kosmische, surreële sound van het album kanaliseerde hij tot een compacter geheel door hier en daar wat te knutselen met de instrumentale lagen.

De intro van het album wisselde hij in voor de gloednieuwe track “Atavista”. Childish Gambino zingt hier met een fragiele, lieflijke allure over een elektronische beat. De futuristische synths en oppeppende drums smelten vlekkeloos samen met het zoete, r&b-achtige refrein. “Atavista” lijkt bijna een anachronisme, alsof een demo uit de jaren tachtig in de handen van Gambino teleporteerde. De langverwachte fan favorite “Human Sacrifice”, die Gambino al in 2018 op shows liet horen, haalde eveneens het nieuwe album. Deze song neemt de vorm van een typische Gambino-banger: een extravagant refrein bovenop een feestelijke bas, met een slepende outro als kers op de taart. Verder pantsert Gambino Atavista met twee nieuwe gasten. Hij voegt zangeres Summer Walker toe om “Sweet Thang” nog wat sweeter te maken. Ook trommelt hij rapper Young Nudy op om een verrassend einde te breien aan het opgewekte nummer “Little Foot Big Foot”. Ondanks dat Nudy’s agressieve strofe vloekt met de vredige countrysfeer van het origineel lied, is zijn bijdrage een fraai staaltje moderne gangsta rap.

Kortom, Gambino beloont zijn geduldige fans met een gepolijst album om de zomer in te gaan. Op 23 november bezoekt Childish Gambino de ING Arena in Brussel. Een dag later kan je hem zien in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Muzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (3 mei - 9 mei)

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen vaak het bos niet meer ziet. Om…
AlbumsRecensies

Q – The Shave Experiment (★★★½): Experiment van lage tonen en hoge falsetto's

Een jaar na het uitbrengen van zijn tweede album Forest Green brengt Q een nieuw experiment uit en dit kan je letterlijk…
AlbumsRecensies

Thundercat - It Is What It Is (★★★½): Open en bloot

  Thundercat is naast Kamasi Washington en Mr. Oizo een van de grootste namen van het Brainfeeder label van zijn goede vriend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.