Muzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (3 mei – 9 mei)

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen vaak het bos niet meer ziet. Om je daar toch een handje mee te helpen, hebben we het belangrijkste nieuws van de afgelopen week op een rijtje gezet. Zo dook er 27 jaar na de feiten officiële informatie op omtrent de dood van grunge-icoon Kurt Cobain, treedt Compact Disk Dummies op 15 mei tijdens een Gents testevent en verschijnt er dit jaar nog nieuwe muziek van ABBA.

Dit jaar nog nieuwe muziek van ABBA

Björn Ulvaeus bevestigde dat ABBA in 2021 nieuwe muziek zal uitbrengen. De band zou op dit moment zelfs herenigd zijn. Zo zouden de 76-jarige Björn en andere ABBA-sterren Benny Andersson, Agnetha Fältskog en Frida Lyngstad elkaar vaak hebben teruggezien in Stockholm. ABBA mag dan al vier decennia geen nieuwe muziek meer hebben uitgebracht, de band heeft de afgelopen jaren wel twee nieuwe singles geteased: “I Still Have Faith In You” en “Don’t Shut Me Down”. In een gesprek met The Herald Sun zei Björn: ‘Er komt nieuwe muziek dit jaar, dat is zeker. Het is niet meer een kwestie van het zou kunnen gebeuren, het zal gebeuren.’

Naast “I Still Have Faith In You” en “Don’t Shut Me Down” zal ABBA dit jaar nog vijf nieuwe nummers uitbrengen.

FBI publiceert communicatie omtrent het overlijden van Kurt Cobain

Nirvana-frontman Kurt Cobain overleed in 1994 onder verdachte omstandigheden. Een schotwonde werd de 27-jarige zanger fataal en de zaak werd als zelfdoding bestempeld. Zoals wel vaker gebeurt met overlijdens van bekende mensen ontstond er heel wat scepsis en wilden veel fans (en complotdenkers) het idee van moord niet uitsluiten. Het hele gebeuren werd in mysterie gehuld en nu, 27 jaar later, publiceert de FBI communicatie uit 2003 omtrent de dood van Cobain.

Wie eindelijk had gehoopt op eenduidigheid, is eraan voor de moeite. Het bestand dat je hier kan raadplegen betreft enkele brieven van bezorgde fans die naar de Amerikaanse inlichtingendienst waren gestuurd. Zij spoorden de FBI ertoe aan de zogenaamde zelfmoord nauwer te onderzoeken, waarop de FBI antwoordde dat ze daartoe niet bevoegd waren. Een behoorlijke anticlimax. Het lijkt erop dat de dood van Cobain nog lang niet uitgeklaard is.

Nabestaanden Mac Miller niet opgezet met aankomende biografie Most Dope

Een andere artiest waar we te vroeg afscheid van hebben moeten nemen, is de 26-jarige Mac Miller. Hij overleed 3 jaar geleden aan een overdosis, maar maakte met zijn jarenlange carrière heel wat indruk bij miljoenen fans van over heel de wereld. Zoveel zelfs dat er nog steeds postuum werk van hem verschijnt, waaronder muziek en biografieën. Bij dat laatste wringt nu net het schoentje. Journalist Paul Cantor werkt aan een boek over de rapper, zonder dat de familie daarbij betrokken is. De entourage van Mac plaatste deze week een Instagrampost waarin de auteur tot de orde wordt geroepen.

Hoewel dit natuurlijk een pijnlijke zaak is, lijkt Cantor toch zijn research gedaan te hebben. Hij wordt verweten een onbetrokken buitenstaander te zijn, maar Cantor slaagde er in zijn werk op te stellen op basis van interviews met goede vrienden, huisgenoten en producers van de overleden rapper. Most Dope: The Extraordinary Life of Mac Miller verschijnt dus ongetwijfeld hoewel de huidige startdatum voor de verkoop, zijnde 18 januari, een dag voor Macs 30ste verjaardag, wat ongepast lijkt.

Billie Eilish schittert op cover voor Britse Vogue

Amerikaans tieneridool Billie Eilish is helemaal terug van weggeweest. Doorheen de voorbije coronamaanden was haar populariteit nogal afgenomen en de singles die ze in die tijd uitbracht, waren ook niet enorm indrukwekkend. Daar kwam vorige week verandering in toen de 19-jarige haar nieuwe album Happier Than Ever aankondigde dat op 30 juli verschijnt. De single “Your Power” lanceerde Billie opnieuw naar de top van alle afspeellijsten, maar deze week is het haar fotoshoot voor Vogue die onze aandacht trekt.

Voor het eerst verschijnt de jonge vrouw in lingerie en voor Billie – en al haar fans – is dit een hele grote stap. De zangeres praat vaak over body positivity en ging voorheen geregeld in slobberige truien en joggingbroek door het leven. Op die manier hield ze de aandacht weg van haar lichaam. Door nu stoer en uitdagend in lingerie te poseren voor Vogue verspreidt Billie Eilish een belangrijke boodschap. Het is haar lichaam en zij doet ermee wat ze wil, of ze het nu verstopt of aan de hele wereld wil tonen.

Premier De Croo acht grote festivals mogelijk in de tweede helft van de zomer

Onze premier Alexander De Croo deed dit weekend een opvallende uitspraak: grote festivals zouden mogelijk moeten zijn in de tweede helft van de zomer. Tegen dan zou iedere volwassene in België immers de kans hebben gekregen om gevaccineerd te zijn, maar ook mits sneltesten zouden mensen naar de heilige weides kunnen trekken. Ook minister Frank Vandenbroucke gelooft in volwaardige festivals. Hij benadrukte in De Zevende Dag wel het belang van testen, ziekenhuissituaties die onder controle zijn en het hebben van het controversiële vaccinatiepaspoort.

De Croo zat er dit weekend voor samen met onder meer de organisatoren van Tomorrowland en op het overlegcomité van komende dinsdag ligt dit voorstel alvast op tafel. Belangrijk is wel dat feestgangers zich beperken tot vooraf gekochte tickets, om contactopvolging te vergemakkelijken, én afkomstig moeten zijn uit de Europese Unie. De hele wereld verzameld op enkele kilometers gras zit er dus voorlopig niet in.

The Weeknd nog steeds boos op Grammy Awards, boycot blijft in stand

Nog iemand die niet tevreden is, is wereldster The Weeknd. Vorig jaar liet hij van zich horen toen hij geen Grammynominaties ontving voor de editie van 2021, ondanks een van de populairste artiesten van dat moment te zijn. Hij noemde de organisatie corrupt en verweet ‘geheime commissies’ de nominaties te bepalen zonder daarbij rekening te houden met de artiesten die hun werk indienen voor een felbegeerde Grammy Award.

Die commissies zijn vorige week afgeschaft. Het selectieproces van de Grammy’s gebeurt nu veel transparanter, maar The Weeknd houdt voet bij stuk. Het is volgens hem alleszins een stap in de goede richting, maar toch denkt hij er nog niet aan om muziek in te sturen voor de Awards.

Compact Disk Dummies treedt op tijdens Gents testevent

Op 15 mei vindt er in de Gentse Ghelamco Arena een testevent plaats. 300 feestgangers zullen er kunnen genieten van twee uur muziek van onze Compact Disk Dummies, waarvoor en waarna ze behoorlijk gescreend zullen worden op besmettingen.

Childish Gambino aangeklaagd voor plagiaat met “This Is America”

Donald Glover, beter bekend als Childish Gambino, scheerde in 2018 hoge toppen met zijn hit “This Is America“. Het controversiële nummer klaagde heel wat wantoestanden binnen de Verenigde Staten aan, maar wordt nu zelf aangeklaagd door rapper Kidd Wes. Deze publiceerde in 2016 het nummer “Made In America“, wat volgens hem heel wat ‘ritmische tekstuele, en thematische composities’ gemeen heeft met Gambino’s hit. Wij horen het niet meteen, maar Wes is zeker van zijn stuk want ook de producer, medeauteur en uitgevers van het nummer hebben een aanklacht aan hun been op basis van schending van het auteursrecht.

Het is overigens niet de eerste keer dat “This Is America” onder die voorwendselen wordt aangeklaagd. In 2018 verweet Jase Harley Gambino er al van zijn nummer “American Pharaoh” gestolen te hebben. Dat werd echter vlakaf ontkend, aangezien Jase’s nummer uit 2016 stamt en Donald Glover al vanaf 2015 aan “This Is America” werkte.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Vestrock 2024 (Festivaldag 1): Gevestigde waarden

Voor festivalvertier voor jong en oud kan je in het eerste weekend van juni traditiegetrouw terecht in het Hulstse Veste, net over…
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2024 (Festivaldag 1): Hondenweer, uitgelaten sfeer

Overstromingen in Noord-Frankrijk, code oranje in Luik, geel in Limburg en ook in de Kempen is het hondenweer. Niet meteen hetgeen waar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Billie Eilish - HIT ME HARD AND SOFT (★★★½): Hard, zacht, dynamisch en onverwacht

Billie Eilish mocht zich na de release van debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? meteen tot de grootste van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.