InstagramLiveRecensies

Adrianne Lenker @ Cirque Royal (Koninklijk Circus): Lavalampintimiteit

© CPU – Marvin Anthony

Adrianne Lenker is tegenwoordig een naam in de muziekscene waar niemand nog omheen kan. Als het niet met haar band Big Thief is, dan maakt ze prachtige songs op haar eentje. Daarmee was ze voorlopig nog maar één keer te zien in België, in 2019 in de Charlatan van Gent. Vijf jaar later is er toch een upgrade gebeurd, naar een lang op voorhand uitverkocht Cirque Royal waar ze twee jaar geleden ook speelde met Big Thief. Toch bleek ook dat ze de zaal solo volledig rond haar vinger kan draaien, want zelfs op haar eentje laat ze mensen volledig tot rust komen.

Maatje Nick Hakim mocht eerst het publiek opwarmen en dat deed hij alleen op de piano. Daar bracht hij heel zachte muziek waarbij vooral zijn stem als instrument diende. Het publiek was nu al heel aandachtig aan het luisteren, al is het voor zo’n stille muziek natuurlijk niet de beste omstandigheid als er steeds volk de zaal binnenkomt en die mensen op zoek zijn naar een plaatsje. Na een klein halfuurtje verliet ook Hakim alweer het podium, omdat hij de oren van de zaal wilde sparen voor Adrianne Lenker, profetische woorden.

Lenker kwam iets voor negen het podium op, maar naar eigen zeggen was ze te laat omdat ze net een te lang dutje had gedaan. Volgens de timetable van het event was ze te vroeg, dus gelukkig maar dat ze dat dutje deed of een groot deel van het publiek had het begin van de show gemist. En dat zou jammer geweest zijn, zeker als er al meteen “The Only Place” werd geopend. De song van Big Thief bracht ze enkel en alleen op haar gitaar en het werd meteen duidelijk dat haar stem er eentje is die ze moet koesteren. Die blendde namelijk perfect in met het klinkende gitaarwerk dat Lenker ook zo goed beheerst.

© CPU – Marvin Anthony

Met een cowboyhoed aan zou je meteen een verkeerde indruk krijgen van Lenker als je de zaal binnenkomt, maar de zangeres breekt meteen je hart in twee en laat ieder haartje op je lichaam rechtstaan van zodra ze een liedje speelt. Of het nu gaat over liefde, hartzeer, verdriet of de dood, iedere song raakt een mens en je merkte dat ook aan het publiek in de zaal. De mensenmassa was namelijk tijdens ieder nummer best aandachtig en ging erna heel uitbundig in het applaus.

Ook Lenker was begaan met het publiek, want toen ze “Pretty Things” begon, werd iemand onwel in het publiek en liet ze rustig een pauze tot ze zeker was dat die persoon veilig was. Na een tweede keer die song te moeten pauzeren, begon ze een liedje voor haar geliefde: “Born For Loving You”. Nadien werd “Pretty Things” uiteindelijk toch nog gespeeld. En maar best ook, want het nummer raakt je op plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. De subtiliteit die ze brengt met haar gitaar en de manier waarop ze met haar stem speelt, komen live nog beter over, zeker als ieder Big Thief-nummer tot de basis wordt gestript.

“Jonathan” werd opgedragen aan iemand in het publiek die het nummer aanvroeg en na tien songs in haar eentje te hebben gebracht, nodigde Adrienne Lenker twee extra muzikanten uit op het podium. Nick Hakim kwam terug achter de piano en Josefin Runsteen nam plaats achter de viool om zo toch een extra dimensie aan de nummers te geven. Beide artiesten waren ook een belangrijke steunpilaar bij te totstandkoming van Bright Future en dus mochten ze niet ontbreken om die songs live ook naar een hoger niveau te brengen. Dat deden ze door onder meer samenzang bij te dragen waardoor er extra dynamiek ontstond in de songs, maar ook door af en toe met de stembanden te spelen zoals bij “No Machine”.

© CPU – Marvin Anthony

Het fantastische album dat eind maart dit jaar verscheen, was natuurlijk ook de reden waarom Lenker hier in Cirque Royal stond en met “Real House” kregen we daar een eerste liedje uit. Het nummer bewoog een deel van het publiek tot tranen door de manier waarop het gebracht werd, maar ook door de inhoud die zeer fragiel is en door merg en been gaat. Ook “Evol” was zo’n hoogtepunt waarbij Lenker zelf achter de piano kroop om de intimiteit van die song zowaar nog hoger te brengen.

De schoonheid waarmee sommige nummers naar voor kwamen, zijn soms moeilijk te beschrijven. Het is een moment waarbij duizenden in Cirque Royal samen een gevoel van pracht ervaren en daardoor wens je die ook alle aandacht te geven. Uiteindelijk waren er ook momenten waarop je de zaal subtiel hoorde meezingen, maar bij “Anything” was dat dan toch het meest opvallend. De opvallend vrolijke Lenker, die doorheen de set af en toe al eens begon te lachen, riep de zaal op om te zingen of je de song nu kende of niet. En zo werd er een prachtige cohesie gecreëerd waarbij een moment van samenzijn werd beëindigd.

Adrianne Lenker bracht een wondermooie set van meer dan anderhalf uur waarbij ze zowel solo als met twee muzikanten een publiek kon blijven entertainen. Met twee lavalampen voor zich was het decor best sober, maar door zelf het nodige charisma uit te stralen en de barrière tussen artiest en zaal klein te maken, zorgde ze er voor dat iedereen zich voelde alsof ze in de huiskamer van de Amerikaanse zaten. Een grote zaal of niet, Adrianne Lenker krijgt iedereen stil en brengt bij iedereen krachtige emoties naar boven.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

The Only Place (Big Thief-nummer)
my angel
Simulation Swarm (Big Thief-nummer)
Orange (Big Thief-nummer)
Pretty Things (Big Thief-nummer) (ingekort)
Born For Loving You (Big Thief-nummer)
Pretty Things (Big Thief-nummer)
zombie girl
Steamboat
Jonathan
Real House
not a lot, just forever
ingydar
Free Treasure
No Machine
Evol
heavy focus
Donut Seam
Sadness as a Gift
anything

symbol

3682 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Mitksi @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Theatrale stoelendans

Ondanks dat Mitski voor het grote publiek slechts een belletje doet rinkelen – een paar nummers opnoemen is al een opdracht –…
InstagramLiveRecensies

Keane @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Hitparade van verwachtingen en angsten

Dat Keane ondertussen thuishoort in het lijstje van de meest succesvolle groepen die het Verenigd Koninkrijk voortbracht de laatste twintig jaar, mag…
InstagramLiveRecensies

Loreena McKennitt @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Op bezoek in de kerk van McKennitt

Het is al meer dan dertig jaar geleden dat Loreena McKennitt haar doorbraakalbum The Visit op de wereld losliet. Ter gelegenheid daarvan bracht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.