AlbumsFeatured albumsRecensies

néomí – somebody’s daughter (★★★): Dansen met open wonden

Twee jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de folkpopliedjes van néomí. Met “if i wasn’t made for love” wist de Nederlands-Surinaamse zangeres ons meteen te overtuigen van haar talent. Die veroveringstocht ging langzaam, maar zeker verder, waardoor ze inmiddels twee bijzonder geslaagde ep’s onder de arm heeft. Dan blijft er maar een formaat over waaraan néomí zich nog moet wagen: een langspeler. Met debuutplaat somebody’s daughter brengt ze een coming-of-age verhaal met haar eigen zielenroerselen als rode draad.

De afgelopen maanden kregen we alvast een aantal songs te horen en daarmee werd al gauw duidelijk dat néomí zich van een ietwat andere kant liet zien dan op ep’s before en after. De kleinschalige composities die we gewend waren, maakten plaats voor een bredere waaier aan klanken en invloeden. Haar gebroken hart en de complexiteit van liefde nog steeds alomtegenwoordig, verkende de artieste ook andere thematische paden. Zo verhaalde “garden“, met een prachtig strijkersarrangement, over haar grootvader die aan Alzheimer lijdt. Op “your girl” onderzocht ze dan weer hoe ze zonder haar eigenheid te verliezen een popsong kon maken en het resultaat daarvan mag er nog steeds zijn, want het is nog steeds een van onze favoriete songs uit haar discografie.

Voorafgaand aan het album presenteerde néomí ons al enkele singles, waardoor bijna de helft van het album ons reeds bekend in de oren klinkt. Dat deze singles geconcentreerd zijn in de eerste helft van de plaat zorgt ervoor dat we heel snel mee zijn in het verhaal, maar ook dat er een groot onbekend land voor ons ligt. “i forgot to tell you” is de eerste kennismaking met de songs die de artieste nog achter de hand gehouden had en ligt meteen heel erg in de lijn van wat we eerder al hoorden. Waar er muzikaal een zekere luchtigheid doorheen de song geweven is, pakt ze uit met een emotioneel discours dat tegelijkertijd een lach en een traan op ons gezicht tovert.

Twee interludes, “11nov20011006” en “160316126422792”, moeten het geheel aan elkaar breien, maar als we heel eerlijk zijn, valt dat een beetje in het water. Waarom de twee opeenvolgende nummers niet tot een eenheid verweven zijn, blijft ons tot op heden een raadsel. Gelukkig keert het tij snel met “so i let you (15th of june – evening)”. De track doet precies wat het moet doen: onze aandacht er weer bij halen, hier en daar een traantje opwekken en vervolgens uitmonden in een voorzichtig catchy refrein. Ook “talk shit” houdt ons bij de pinken. De frisse drumpartij wekt de indruk dat néomí bijna vrolijk klinkt en hoewel dat nogal in contrast staat met de effectieve inhoud van de song, werkt de formule bijzonder goed.

De stroomversnelling waarin we even terechtgekomen waren, lijkt uit te monden in een kalm water met “low”. De emotioneel geladen song brengt een moment van rust, maar daardoor ook niets wat we nog niet eerder hoorden. Mooi is het ongetwijfeld, maar we blijven een beetje op onze honger zitten. “i’m not afraid of dying” brengt ons een portie drama en daar zitten de strijkers die zo subtiel weerklinken ongetwijfeld voor iets tussen. Toch merken we dat de song een paar luisterbeurten nodig heeft om echt een indruk na te laten en zoveel is ook het geval voor wat volgt. “all you do is leave (15th of june – night)” begint met een moeilijk verstaanbare geluidsopname, waarna een meer analoog geluid de song karakter geeft. Fijn op een regenachtige avond, maar in daglicht zoekt de song eerder de achtergrond op.

Op haar debuutalbum toont néomí zich van zoveel mogelijk kanten zonder zichzelf te verliezen. Dat resulteert in een mooi geheel dat meermaals de emotionele snaar weet te raken. Toch lijkt ze er niet in te slagen om het niveau van de singles over de gehele lijn te evenaren. We geven haar momenteel het voordeel van de twijfel, want tijd zou zomaar eens de sleutel tot succes kunnen zijn.

néomí staat op 3 mei in PAARD in Den Haag. Op 4 en 8 mei verzorgt ze het voorprogramma van Iskander Moon in respectievelijk de Brusselse AB en de Zwerver in Leffinge. Verder kan je haar op 5 mei in Den Bosch aan het werk zien, op 11 mei in de Utrechtse EKKO, op 24 mei in Merleyn in Nijmegen en op 25 mei in de Amsterdamse Tolhuistuin.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “your girl”, ons favoriete nummer van somebody’s daughter, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

673 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 3): Stem kwijt

De laatste dag van Best Kept Secret bood zich aan als een zonnige dag en dat was al snel genieten geblazen. De…
InstagramLiveRecensies

Iskander Moon @ Ancienne Belgique (AB Club): Potentieel om te groeien

Na passages in Leuven en Hasselt, was het voor Iskander Moon tijd om zijn debuut-ep voor te stellen in de uitverkochte Club…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single néomí - "so i let you (15th of june - evening)"

Ooit liet ze haar onzekerheid de bovenhand nemen en zette ze muziek zelfs even opzij, maar inmiddels tovert néomí haar diepste zielsroerselen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.