AlbumsRecensies

néomí – after (★★★½): Een prachtig gebroken hart

Sinds de release van haar debuutsingle “if i wasn’t made for love“, lijkt het nooit echt stil te worden rond de Nederlands-Surinaamse folkpopzangeres néomí. Dat ze tijdens de vele lockdowns genoeg materiaal geschreven heeft om haar gloednieuwe fans met de regelmaat van de klok op nieuwe muziek te trakteren, lijkt dan ook in haar voordeel te spelen. Zo mocht ze onder meer op tour met SYML en Jonathan Jeremiah en brengt ze met after haar tweede ep uit.

Het gebroken hart van de zangeres vormt vaker wel dan niet de ultieme inspiratiebron voor nieuwe muziek. Op after onderzoekt ze de complexiteit van liefde, maar lijkt ze vooral haar persoonlijk dagboek als leidraad te gebruiken. Die uiterst persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat de muziek van néomí onder je huid kruipt en zelfs de koelste harten doet ontdooien. Met “red balloon“, “skipping stone” en “i could never leave“, kregen we al drie fijne singles die een duidelijke rode draad op zowel tekstueel als muzikaal vlak uit de doeken deden.

Een schijnbaar tikkende klok geeft “lies made out of love” een extra breekbaar randje. Terwijl de tijd aan ons voorbijgaat, doet de zangeres haar verhaal uit de doeken. Naar het refrein toe zwelt het geheel aan en krijgen we alweer een bijna magisch arrangement dat bij momenten zelfs de aanmaak van tranen stimuleert. Hoewel de gitaar steeds meer terrein lijkt te winnen, is het toch de herkenbare stem die de rode draad doorheen alles lijkt te vormen. In de laatste minuut wordt alles in de strijd gegooid en horen we bijna het hart van de zangeres breken en ondanks dat alles slaagt ze er toch in de zon doorheen het wolkendek te laten breken.

“oblivious” gaat dan weer een stuk gemoedelijker van start met zachte drums die het geheel vervoegen en de muzikale vertelling van een warm tapijtje voorzien. Ook hier ligt de zanglijn duidelijk op de voorgrond en wordt onze aandacht vooral gevestigd op de woorden die néomí over ze noten heen plaatst. Vanuit het duistere woud komt plots “oh my darling” de kop op steken en wie dacht inmiddels alle kanten van de artieste gezien te hebben, wordt nogmaals verrast. Vanuit het laagste punt van haar vocale register bouwt de song op om vervolgens op bijna engelachtige wijze open te breken. Een fijn gitaarpatroontje op de achtergrond zorgt voor houvast, terwijl néomí er alles aan doet om ook met deze track kippenvel te creëren bij de luisteraar. ‘My body once was your holy home’, klinkt het en daarmee stelt ze zich uiterst kwetsbaar op. Wanneer de zanglijn vervolgens de hoogte in gaat, weet néomí pas echt te verrassen.

néomí toont zich een veelzijdige artieste die duidelijk haar eigen sound gevonden lijkt te hebben op haar tweede ep en weet zo ook ons hart te veroveren. Met twee indrukwekkende ep’s op zak rest ons maar een vraag: wat nu? Liefhebbers van zwart goud kunnen volgende week hun slag slaan, want in het kader van Record Store Day brengt néomí haar twee ep’s gebundeld uit op vinyl. Op 19 april staat néomí in het voorprogramma van Jonathan Jeremiah in Trix, Antwerpen. Op 7 mei stelt ze haar ep voor in Paradiso, Amsterdam.

Facebook / Instagram / website

Ontdek “i could never leave”, ons favoriete nummer van after, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

671 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 3): Stem kwijt

De laatste dag van Best Kept Secret bood zich aan als een zonnige dag en dat was al snel genieten geblazen. De…
InstagramLiveRecensies

Iskander Moon @ Ancienne Belgique (AB Club): Potentieel om te groeien

Na passages in Leuven en Hasselt, was het voor Iskander Moon tijd om zijn debuut-ep voor te stellen in de uitverkochte Club…
AlbumsFeatured albumsRecensies

néomí - somebody's daughter (★★★): Dansen met open wonden

Twee jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de folkpopliedjes van néomí. Met “if i wasn’t made for love” wist…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.