AlbumsRecensies

OYESONO – Oh Yes (★★★½): Reis naar exotische oorden

Popzangeres Billie Leyers – inderdaad, het zusje en dochter van – bracht in 2015 haar eerste solosingle “I Will Never (Igidigidaga)” uit. Die zomer trad ze op bij verschillende Vlaamse festivals en evenementen. Daarna ging ze een tijdje verder onder de artiestennaam Maple Black. In 2017 verscheen Leyers meerdere keren in The Voice van Vlaanderen als hulpcoach van Alex Callier en Tourist LeMC. Maekelberg is voornamelijk bekend van zijn werk bij Faces On TV, de trippopband die hij bijna tien jaar geleden oprichtte. Als producer droeg de Gentenaar bij aan de mixes van enkele grote namen, waaronder Balthazar, Bazart, Warhola, Warhaus en Sylvie Kreusch. In 2021 ontving hij een MIA voor ‘beste producer’ vanwege zijn prestaties. Bijna een jaar geleden introduceerde het koppel OYESONO, waarna al snel haar debuutsingle volgde.

Uit haar eerdere singles konden we al opmaken dat OYESONO afstapt van de Westerse sferen en liever de grenzen opent. Dezelfde buitenlandse invloeden ontdekken we nu ook op “Oh Yes”, waarmee Leyers en Maekelberg hun beknopte, gedeelde discografie uitbreiden van vier naar zes nummers. De creativiteit van het duo komt tot uiting in de wijze waarop traditionele en elektronische klanken samenkomen. Tijdens deze verkenning nemen ze ons mee op reis naar exotische bestemmingen. Onze verbeelding voert ons naar een terras aan de kust van een Oosters land, terwijl de warmte op ons neerdaalt en we omringd worden door nieuwe culturele ervaringen.

Het vertrouwde, sensuele geluid dat we al kenden van “Feel It Coming”, doet de temperatuur opnieuw stijgen. Het nummer klinkt nog steeds even avontuurlijk als een jaar geleden. Een vergelijkbare sensatie wordt opgeroepen door de levendige mix van “Jenna“. Deze is niet te dominant, waardoor deze uitstekend in balans is met Leyers’ vocals. Zo krijgt de zangeres voldoende ruimte om haar warme stem te laten horen en haar sensuele kant te tonen. De levendigheid van de song brengt een speelsheid met zich mee, waardoor we onze beste dansmoves weer willen laten zien.

 

“Twisted” is de eerste van twee nieuwe toevoegingen die we nog niet eerder hebben gehoord. Zoals we ons voorstellen, omhult OYESONO ons in een duisternis, zij het op subtiele wijze, ondanks de intieme, verhitte ambiance. Ritmisch wordt het heupwiegende gehalte iets vertraagd. Het nummer lijkt een soort vertaling te zijn van de drang om een onuitgesproken verlangen over te brengen. Leyers’ pure, heldere stem versmelt met die van haar partner tijdens het refrein, dat meteen ook het hoogtepunt van de track markeert. De boodschap van de andere nieuwkomer, “When I Get U”, ligt in zekere zin op dezelfde lijn, maar door de poppy sound is deze iets indirecter. De tropische sensatie ligt dit keer iets lager, maar is nog steeds merkbaar aanwezig. Net zoals bij de rest van de nummers, wordt stilzitten ons moeilijk gemaakt.

Bad News First”  is wellicht de meest dynamische en rebelse song op de tracklist. Het tempo wordt opgedreven en zou prima passen in een zomerse dj-set in een van de cocktailbars op een festival. Leyers neemt een stoerder personage aan dan voorheen. Haar attitude, in samenspel met de Oosterse backing vocals, creëert een unieke ervaring met een bijzonder aanstekelijk effect. OYESONO sluit de ep af met “Gravity“, waar we eerder al kennis mee maakten. De nachtelijke sfeer van “Twisted” keert terug. Kort na de eerste helft van het nummer komt die donkere zijde het sterkst naar voren. De intensiteit ervan drijft de sensualiteit naar een climax. In combinatie met de zweverigheid levert dit een verrassend einde van de ep op.

 

Het feit dat we al langer onder de indruk zijn van OYESONO staat buiten kijf. Echter werd alles nu in één pot gegooid, overgoten met een licht pikant sausje dat de exotische, verkennende ervaring des te aangenamer en prikkelender maakt. Een recept dat naar meer smaakt. Hoewel we hopen op meer variatie tijdens de volgende reis, zeggen we alvast volmondig ‘oh yes’ tegen een nieuw avontuur met dit veelbelovende duo.

Op 18 mei viert OYESONO de release van Oh Yes in De Koer in Gent.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Gravity”, ons favoriete nummer van Oh Yes, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single OYESONO - "Gravity"

OYESONO mag bijna een eerste kaarsje uitblazen, al klinkt het project nog niet bij iedereen echt bekend in de oren. Bezielers zijn…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single OYESONO - "Jenna"

Half oktober waren we getuige van het eerste echte optreden van OYESONO, het nieuwe project van Jasper Maekelberg en Billie Leyers. Die…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2023

Nadat we enkele weken terug al de twintig beste Belgische albums aan je voorstelden, wordt het tijd om ook de dertig beste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.