Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zeal & Ardor – “to my ilk”

@ CPU – Bert Savels

Het concept van ‘zware muziek’ blijft voortdurend herdefinieerbaar, zoals we vorige week vijf dagen lang hebben ervaren op Roadburn. Een groep die daar nu ongetwijfeld een prominente positie zou innemen, is Zeal & Ardor. Het geesteskind van de Amerikaans-Zwitserse Manuel Gagneux zorgde er in 2017 voor een spectaculair optreden. Destijds promootte de band het doorbraakalbum Stranger Fruit, dat we als geniaal bestempelden. Inmiddels is Zeal & Ardor een klinkende naam in de alternatieve gitaarscene, zoals blijkt uit hun verdere optredens op Dour, Graspop Metal Meeting en Rock Werchter. Twee jaar geleden bevestigden ze deze status met hun zelfgetitelde derde album, en nu bevindt de band zich in de opstartfase van de volgende cyclus. De opvolger, Greif, wordt geïntroduceerd met de single “to my ilk”.

Het is geen geheim dat Zeal & Ardor graag de grenzen opzoekt tussen het ongewone en het herkenbare. Dat uit zich niet alleen in de muziek, maar ook in de beeldvorming en taal. Eerlijkheidshalve waren we niet bekend met het woord ‘ilk’, maar enig opzoekwerk leert ons dat het in de Schotse taal verwijst naar de vermelding van iemands familienaam. Zonder daar dieper op in te gaan, heeft de track wel een hoog familiair gehalte. De akoestische fingerpickings en de zuivere zanglijnen van Gagneux zijn namelijk onschuldig. Het handgeklap en de zachte drums houden het tempo vlot. Door het bijbehorende artwork kregen we het gevoel dat “to my ilk” geschreven leek te zijn voor een volgende Marvel-film. Niets is minder waar, al is de single vrij oppervlakkig. In aanloop naar de reeds aangekondigde tournee met Heilung past Zeal & Ardor zich echter aan naar een ander klimaat. Deze keer wordt het bloederige Wilde Westen achterwege gelaten ten gunste van de Schotse Hooglanden voor beginners.

Greif verschijnt op 23 augustus. Zeal & Ardor gaat dit najaar als special guest mee op tournee met Heilung  Deze tournee doet de Lotto Arena aan op 15 september en AFAS Live op 21 september. Je kunt Zeal & Ardor ook apart zien tijdens het Nijmeegse Soulcrusher, dat dit jaar plaatsvindt in het weekend van 11 en 12 oktober.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zeal & Ardor - "Clawing Out"

Over enkele weken is het eindelijk weer zover: duizenden metalfans zullen zich opnieuw verzamelen voor Graspop Metal Meeting. Hoewel de komende editie…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2022 (Festivaldag 2): Schommelen tussen tijdloos en obscuur

Door het wegvallen van Avenged Sevenfold en Faith No More verloor de organisatie twee van zijn grootste publiekstrekkers op vrijdag. De ene…
InstagramLiveRecensies

Meshuggah @ Ancienne Belgique (AB): Als een dwarsliggend machinegeweer

Niet veel bands kunnen zeggen dat ze de pioniers van een bepaald genre zijn of dat ze de ontwikkeling van een bepaalde…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.