LiveRecensies

I’ll Get By + BRACES + No Permission @ Musicon: Muilperen à volonté

© Sethpicturesmusic – Seth Abrikoos (archief)

Musicon staat tegenwoordig synoniem met stevige gitaarherrie. De Haagse popzaal was afgelopen jaar al decor van het zeer geslaagde Into The Core Fest en heeft zowat iedere week wel een nog hardere band dan de week daarvoor op bezoek. Maar wat als je qua gitaargeweld niet meer harder kan? Dan zet je gewoon in plaats van één groep een triple-header neer met al het goede van Nederlandse bodem. Geen supports, geen opwarmertjes, maar No Permission, BRACES en I’ll Get By die alledrie weten hoe het is om een onbeperkte hoeveelheid muilperen uit te delen.

Voor de openingsronde aan kaakslagen konden we terecht bij No Permission. Na een wat onwennig ogende opkomst, was het vooral zanger Mees Stevens die het voortouw nam en het publiek vanaf de eerste tonen aan het two-steppen probeerde te krijgen. Dit moest hij vooral door gebaren doen, want zijn stem werd in de eerste helft van het optreden vaker dan eens ondergesneeuwd door het krachtige geluid van de gitaren. Toen de technici de mix eindelijk goed had en de band zich volledig thuis begon te voelen, was de groep eindelijk op zijn best, vuurde ze vol power “Cloudkill” op ons af en maakte ze hun set af door Ward Fierst van I’ll Get By op het podium te roepen om samen “Drown Out Your Misery” te brengen. Ondanks een hobbelige start, boxte No Permission uiteindelijk toch een fijne set voor elkaar en liet het de toeschouwers al flink warmlopen.

Sommige artiesten zien we zowat vaker dan onze eigen familie en BRACES is er daar een van. We waren afgelopen jaar bij hun tweede show ooit toen ze in het voorprogramma van Deez Nuts speelden en zagen ze pas nog tijdens March of the Black Horse dat de groep sindsdien sterke progressie had geboekt. We blijven de groep echter tegenkomen en ook gisterenavond was het van de partij. Geen enkel probleem als je het ons vraagt, want nu Ugly World uit is, leek de band afgelopen avond op zijn sterkst tot nu toe. De setlist werd afgewerkt volgens het bekende recept en net als de vorige keer knalden nummers als “Godless” en “Eyes of the Serpent” als donderslagen doorheen de zaal. Ook hier was het broederschap tussen de bands goed zichtbaar en kwam Mees Stevens nog eens op om tijdens “Cycle of Hate” voor de zoveelste keer de longen uit zijn lijf te schreeuwen. De tweede ronde muilperen was misschien nog harder dan de ronde ervoor en BRACES had ons stevig in de touwen, waardoor I’ll Get By maar al te graag het stokje overnam om de genadeslag te uit te delen.

Die genadeslag kwam er, want I’ll Get By slaagde erin om het publiek in de derde ronde alle hoeken van het poppodium te laten zien. De band kwam vorig jaar sterk terug na een korte pauze en was gisterenavond, net als tijdens de vorige passage in Musicon, onverwoestbaar. Op geen enkel moment viel de groep op fouten te betrappen. De hernieuwde uitgave van tearjerker “I Want to Let You Go but I Don’t Want You to Leave (Hesitation)” bracht door zijn boodschap en indrukwekkende gitaarspel emotie in de zaal en ook “Deathbed” zorgde ervoor dat de zaal hun stem liet horen.

Met een lach van oor tot oor leidde frontman Fierst zijn band stevig doorheen de set en zorgde hij ervoor dat zelfs de meest verlegen toeschouwers niet stil konden blijven staan. De zaal werd aan het dansen gezet alsof het totaal geen moeite kostte, terwijl het leek alsof de muren van Musicon mee vibreerden op de maat van hun muziek. De echte knock-outpunch kwam bij afsluiter “Left Behind”, dat ons zonder moeite met zijn meedogenloze energie en rauwe emotie naar de grond werkte. Tegen deze drie bands is zelfs de beste boxer niet opgewassen en ook wij moesten het onderspit delven, maar dat Musicon zijn status als ’the place to be if you like it heavy’ nogmaals deed verzilveren, was meer dan duidelijk.

I’ll Get By: Facebook / Instagram
BRACES: Facebook / Instagram
No Permission: Facebook / Instagram

Related posts
LiveRecensies

March of the Black Horse 2024: Galopperend doorheen de geluidsmuur

Nu het weer buiten nog altijd vies en guur is, floreren de indoorfestivals op volle toeren. En dat legt ze zeker geen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BRACES - "Cycle of Hatred"

We zeiden het afgelopen jaar al, maar de Nederlandse core-scene is booming! Bijna wekelijks komt de ene na de andere band met…
LiveRecensies

Deez Nuts @ Bibelot (Power Stage): Pittige notenmix

Wat krijg je als je een cocktail maakt van jaren negentig hiphopbeats, snoeiharde hardcoreklanken en een grote lading vreugde? Juist ja, Deez…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.