AlbumsFeatured albumsRecensies

Aaron West and the Roaring Twenties – In Lieu Of Flowers (★★★★): Tussen euforie en melancholie

Dan Campbell kennen we vooral als zanger van de poppunkband The Wonder Years. Daarnaast kruipt hij graag in de huid van de fictieve Aaron West, wiens verhaal hij begon te vertellen in 2014. Alle albums gaan verder waar de vorige is gestopt. Op de debuutplaat We Don’t Have Each Other bevindt Aaron zich in de moeilijkste periode van zijn leven, want gaat het verhaal over een scheiding, rouw en miskraam. De ep Bittersweet gaat hierop verder. Uiteindelijk lijkt het voor West beter te gaan tijdens Routine Maintenance, waar hij na een vechtpartij en nachtje cel besluit te verkassen naar Los Angeles. Aldaar vormt hij een band in combinatie met het uitvoeren van verschillende crappy jobs tot zijn schoonbroer komt te overlijden, en hij het album afsluit met de zin ‘I’m going to be someone you can count on for a change’.

In Lieu Of Flowers gaat daarop verder, en behandelt onder meer ook de wonden die hij jaren negeerde en nu eindelijk konden helen. Er werd voor dit album samengewerkt met een zestienkoppige band die onder meer cello, trompet, saxofoon en banjo bevat. Die blazers en een groot gamma aan verschillende snaarinstrumenten zorgen voor een bij momenten enorm euforisch en grootse sound. De combinatie met de melancholische teksten en stem van Campbell maken dat dit een album met verschillende sferen is.

Hoewel The Wonder Years geen kleine band is, zouden we echter afbreuk doen Aaron West and the Roaring Twenties als een zijprojectje te bestempelen. Op deze nieuwe In Lieu Of Flowers toont Campbell hoe capabel hij is als songwriter en tovert heel erg sterke songs uit zijn hoed. De eerste song op de tracklist is daar meteen een heel goed voorbeeld van. “Smoking Rooms” start heel klein met Campbell die akoestische gitaar speelt en zingt, tot het nummer over halfweg plots openbreekt zich majestueus ontvouwt. Dankzij de grote bezetting van de band wordt er bij verschillende uitbarstingen een heel brede sound gecreëerd met veel details. De songs zijn op en top afgewerkt en we hebben het gevoel dat het zelden te veel of te weinig is.

We bemerken op In Lieu Of Flowers eveneens een sound die meer folk klinkt. Daar zitten de steelstringgitaar, strijkers en banjo ongetwijfeld voor iets tussen, maar ook de meerstemmigheid in verschillende nummers. Tijdens “Paying Bills At The End Of The World” kregen we een heel catchy song voorgeschoteld, waarbij vooral het refrein een hoge meezingfactor heeft. Op het einde zorgt de combo tussen Campbell en de vrouwelijke stem voor vuurwerk, en voor een heel aangenaam en verfrissend folkrandje. Tijdens “Whiplash” speelt de steelstring een mooie rol, die het nummer van heel veel sfeer voorziet. Ook hier komt de meerstemmigheid terug, zij het iets subtieler.

Aaron West and the Roaring Twenties weten eveneens een heel gevarieerde plaat voor te schotelen. Zo komt het snellere, meer rockende “Spinning In The Wind” net na het rustige “Whiplash”. Dit zorgt ervoor dat we als luisteraar geboeid blijven en benieuwd zijn naar het volgende dat komt. Ook in de opbouw van de songs zit er veel afwisseling. Zo start “Runnin’ Out Excuses” met een erg mooie piano, om dan verder op te bouwen en het tempo de lucht in te jagen, met een heerlijke climax als eindpunt. In contrast staat “In Lieu Of Flowers”, waar er meteen voluit wordt gegaan en de blazers vanaf de eerste seconde de ruimte vullen. Hoewel er over een heel ruim arsenaal aan instrumentatie wordt beschikt, houdt Aaron West and the Roaring Twenties het op “I’m An Albatross” gedurende het gehele nummer erg klein.

Met In Lieu Of Flowers levert Aaron West and the Roaring Twenties een heel sterke plaat af. Door gebruik te maken van een zestienkoppige band kent de plaat enorm veel details en wordt er een fantastische sound gecreëerd. Ondanks het overweldigende aantal instrumentatie krijgen we nooit het gevoel dat het te veel wordt. Alle verschillende stukken worden samen gekneed tot een mooi en evenwichtig resultaat. Dankzij veel variatie in instrumentatie en opbouw, boeit In Lieu Of Flowers van begin tot eind. Anders dan de voorgaande platen krijgen we in deze een hoopvolle en vaak opbeurende sound, wat de progressie toont van Aaron West. Het is een heel mooi nieuw hoofdstuk, waarvan we hopen dat het niet het laatste zal zijn.

Facebook / Instagram / Website / Twitter (X)

Ontdek “Paying Bills At The End Of The World”, ons favoriete nummer van In Lieu Of Flowers, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Aaron West and The Roaring Twenties - "In Lieu Of Flowers"

Dan Campbell van The Wonder Years neemt voor zijn project Aaron West and The Roaring Twenties het persona van Aaron West aan….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Wonder Years - "Wyatt's Song (Your Name)"

Na “Oldest Daughter” en “Summer Clothes” volgt met “Wyatt’s Song (your Name)” de derde single uit het aankomende album van The Wonder…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Wonder Years – “Threadbare”

Het is nu bijna een jaar geleden dat The Wonder Years voor het laatst nieuwe muziek de wereld instuurde. Daarom was het…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.