InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 3): Een paaseitje te pellen hebben!

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dag drie: de paashaas was langs geweest en om en bij de dertigduizend bezoekers dompelden zich opnieuw onder in een bad vol prikkels en muziek. Paaspop is en blijft een festival van de extremen, al komt het publiek de laatste jaren toch vooral om een feestje te bouwen. De focus op muziek lijkt bij de meesten ietwat te zijn verdwenen, wat jammer is, want Paaspop had dit jaar best weer wat leuke namen in petto die toch wat meer volk voor hun neus verdienden. Ook wij doken nog eens onder in het tijdelijke dorp en zagen gevarieerde optredens, waarbij niet iedereen even hard kon overtuigen.

Douwe Bob @ Apollo

© CPU – Nathan Dobbelaere

Douwe Bob is een paradoxale muzikant. Sinds hij in 2012 als winnaar van de eerste editie van De Beste Singer-Songwriter van Nederland uit de bus kwam, is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Zijn escapades buiten het podium zijn inmiddels bekend en berucht, hoewel Bob zich de laatste jaren toch weer iets meer heeft toegelegd op de muziek. Zijn nieuwe album Where Did All The Cool Kids Go? is een verzameling nummers die laveert tussen radiovriendelijke poprock en warme americana. Vooral laatstgenoemde stijl kwam live goed naar voren, wat niet verrassend is gezien de getalenteerde muzikanten die hij om zich heen heeft verzameld. Met vier gitaren, twee drummers en een pianist deed Douwe Bob er alles aan om zo organisch mogelijk te klinken. Dit lukte hem bij momenten, maar sommige nummers schoten toch net tekort. Het kortstondige bezoek van Gavin James was eerder overbodig dan een hoogtepunt en viel tussen de nummers uit de toon. De stoere rocker die Douwe Bob soms pretendeert te zijn, was op deze paasdag toch net iets te ongevaarlijk.

Gavin James @ Phoenix

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het publiek zocht en vond zijn weg naar de Phoenix, waar de poptroubadour Gavin James zijn opwachting maakte. Zeven jaar geleden trad de Ier al eens op tijdens Paaspop, en het leek alsof hij goede herinneringen aan het festival had overgehouden. Na een korte Europese solotournee stond hij gisteren met drie bandleden op het podium om een volgepakte tent te vermaken. Een zeker charisma kenmerkt Gavin James, en met evenveel vakmanschap vond hij zijn weg door het optreden met zo min mogelijk weerstand. “Nervous” was een herkenningspunt voor het publiek in de tent, hoewel James ook enkele niet-uitgebrachte nummers ten gehore bracht. Tijdens “Hearts on Fire” vroeg en kreeg hij een sit-down van het publiek, en bij “Always” liet hij de Phoenix meezingen. Gavin James speelde bewust op safe, wat een verstandige keuze was, maar bij “Only Ticket Home” toonde hij toch wat durf. Hij nam zijn akoestische gitaar mee het publiek in en voerde aan het einde van het nummer enkele uitdagende akkoorden door zijn effectpedalen. Afsluiter “The Book of Love” vormde een passend einde voor deze sfeervolle set.

VUKOVI @ The Jack

© CPU – Nathan Dobbelaere

Na wat rustige muziek hadden we zin in wat steviger gitaarmuziek, dus begaven we ons naar The Jack, waar VUKOVI al aan haar set was begonnen. Het drietal op het podium is al een tijdje actief, maar dat was niet echt te merken aan de kwaliteit van de uitvoering. De set klonk nogal rommelig en miste sprankelende momenten. Vooral de nonchalante houding van frontzangeres Janine Stilstone viel op. Ze leek te veel gefocust op de camera op het podium en had te weinig aandacht voor het publiek voor haar. Afsluiter “La Di Da” vat de set eigenlijk het beste samen: veel lawaai, maar weinig substantie. VUKOVI was wat ze ‘willen, maar niet kunnen’ noemen..

Op zondag 23 juni staat VUKOVI op Graspop Metal Meeting in Dessel.

Hot Milk @ The Jack

© CPU – Nathan Dobbelaere

We waren in The Jack gebleven voor Hot Milk uit Manchester. De Foo Fighters zijn fan van het viertal en gaven hen de kans om het voorprogramma te verzorgen tijdens hun stadiontour door Australië. Paaspop was van een ander kaliber, en dat moesten ze snel genoeg ervaren. Slechts een handjevol mensen werd meegesleept door de cartooneske emorock van de Engelsen en probeerde een kleine moshpit te starten. De rest van de tent keek toe en merkte op dat het nogal flauw overkwam. Het feit dat er een bandje meeliep om zang en muziek te versterken, zorgde ervoor dat nummers zoals “BLOODSTREAM” vrij laconiek overkwamen. “PARTY ON MY DEATHBED” klonk zelfs kort voor het einde ronduit lachwekkend en verdiende zonder twijfel de ’troep’-stempel. Na gisteren begrijpen we niet helemaal wat Dave Grohl en zijn band hierin zien, want Hot Milk bereikte gisteren nog niet eens het gemiddelde.

Green Lung @ The Jack

© CPU – Nathan Dobbelaere

Of Paaspop nou echt zin had in oerdegelijke stonerrock? In elk geval was The Jack behoorlijk gevuld voor de Londense stonerformatie. De Engelsen waren in tourmodus en waren dus goed op elkaar ingespeeld, wat een pluspunt was, omdat de band erin slaagde een overtuigende sound neer te zetten. Als band hebben ze de laatste jaren geprobeerd te innoveren, wat resulteerde in nogal wat afwisseling in de set. Green Lung is ook geen band die puur op sfeer leunt, wat ook bijdroeg aan een eerder assertief publiek. Er werd beleefd geluisterd en voorzichtig meegeknikt. Uiteindelijk werkte de band hun setlist op routine af en liet zien dat kwaliteit niet altijd wordt beloond met het juiste enthousiasme.

Op zondag 11 augustus staat Green Lung op Alcatraz in Kortrijk.

De Jeugd van Tegenwoordig @ Apollo

© CPU – Nathan Dobbelaere

Er zijn zekerheden in het leven, en een daarvan is De Jeugd van Tegenwoordig als dé ultieme Nederlandse festivalact. De vier lieten de Apollo op haar grondvesten daveren met hun kenmerkende, absurde podiumpresentatie en hun gebruikelijke gekkigheid. Geen enkel optreden van De Jeugd is hetzelfde, en dat is te danken aan de drie zeer verschillende karakters die telkens weer met nieuwe hersenspinsels komen om de nummers te brengen. Ze kregen van de organisatie slechts een uur, dus dat moest volgestouwd worden met bekende hits, hoewel ze ook nog wat ruimte overlieten voor nummers van Moderne Manieren. Hieruit ontstond “Ze Is Pas Net Begonnen (Leerstage / Werkstage)”, dat live uitgroeide tot een ware sensatie die door het publiek op handen werd gedragen. Het dak van de Apollo moest er bijna letterlijk af, en dat hoefde niemand twee keer te zeggen. De hits volgden elkaar in rap tempo op en ook het publiek reageerde steeds enthousiaster. De catharsis van “De Formule” kwam allesbehalve berekend over en maakte van De Jeugd Van Tegenwoordig de onbetwiste feestkoningen van Paaspop!

Op vrijdag 12 juli staat De Jeugd van Tegenwoordig op Cactusfestival in Brugge.

Chase & Status Live @ Phoenix

© CPU – Nathan Dobbelaere

De tank van Paaspop was nog lang niet leeg, dat bleek althans uit de explosieve sfeer tijdens het optreden van Chase & Status. Het drum-‘n-bassduo kwam na jaren weer naar Nederland voor een liveshow, wat toch behoorlijk wat volk op de been bracht. Vooral vooraan in de tent was het drummen geblazen en ging iedereen ervoor. Tijdens de live-uitvoering werden Saul Milton (Chase) en Will Kennard (Status) bijgestaan door de enige echte MC Rage en drummer Andy Gangadeen. Dit zorgde voor een aantal opzwepende momenten, met als hoogtepunt het anthemische “Selecta”. Milton pakte zelfs de elektrische gitaar op en speelde de simpele akkoorden met veel precisie. Daarna volgden nog een reeks nummers van het recente album 2 RUFF, Vol. 1, waaronder “Liquor & Cigarettes”, maar ook de klassiekers ontbraken niet in de setlist. Als speciale gasten hadden ze Clementine Douglas en IRAH meegenomen. Samen brachten ze onder andere hun bekende nummer “Baddadan”, dat dankzij de live drums extra hard binnenkwam. Chase & Status leverde een set op maat van Paaspop en speelde slim in op de feestdrang van de bezoekers.

Op vrijdag 19 juli staat Chase & Status op Dour.

Zara Larsson @ Apollo

© CPU – Nathan Dobbelaere

Zara Larsson gaf de line-up internationale allure. De Zweedse had slechts een dikke maand geleden al de Ancienne Belgique laten schudden en nu was ook Paaspop onderdeel van dezelfde VENUS-tour. De setlist werd iets aangepast om binnen het uur te passen, maar het resultaat was hetzelfde: een pop-meesterklasse waar alles tot in de puntjes was uitgewerkt. Van de danschoreografieën tot haar vocale prestaties, Larsson toonde haar fabelachtige popklasse op Nederlandse bodem. Er was geen gebrek aan hits om uit te kiezen, wat resulteerde in een volle tent die moeiteloos meeging op haar golven. Het sensuele “Ain’t My Fault” was misschien het enige nummer dat live iets minder uit de verf kwam, maar dat was vooral te wijten aan kleine details. Het tweeluik “Lush Life” en haar nieuwste radiohit “Can’t Tame Her” sloten de show die zonder twijfel een van onze favoriete optredens van het hele festival was af.

Op zondag 7 juli staat Zara Larsson op Rock Werchter.

Bad Nerves @ The Jack

© CPU – Nathan Dobbelaere

We hadden nog steeds zin in wat gitaargeweld en er was geen betere band op Paaspop om die honger te stillen dan Bad Nerves. We hebben de Britten de laatste jaren al een aantal keer zien optreden, dus we wisten wat voor wervelwind ons te wachten stond. Hoewel The Jack misschien iets minder goed voorbereid was, begon het publiek steeds meer zin te krijgen om flink los te gaan. Ongeveer halverwege hun set vroeg frontman Bobby Nerves: ‘Do you like fast music?’ Het antwoord kwam prompt met uitbundig moshen op razendsnelle nummers als “USA”, “You’ve Got The Nerve” en “Electric 88”. Het vuur was aangestoken en dat is wanneer Bad Nerves op hun best is. Ze kondigden hun laatste nummer aan als “Yellow” van Coldplay, maar dat bleek eigenlijk gewoon hun doorbraakhit “Can’t Be Mine” te zijn. Een leuke grap! Eind mei brengen ze hun tweede album uit, waarmee ze ongetwijfeld nog meer harten zullen veroveren temidden van de storm.

Op vrijdag 16 augustus staat Bad Nerves op Pukkelpop.

Het verslag van de eerste twee festivaldagen vind je hier. Paaspop gaat volgend jaar door van vrijdag 18 april tot en met 20 april. De tickets gaan vanaf dinsdag om 19u in verkoop. Meer info vind je op de website.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

2031 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bad Nerves - “You Should Know By Now”

Het is alweer vier jaar geleden dat Bad Nerves zijn debuutalbum op de wereld losliet. Ondertussen is de eenentwintigste-eeuwse Britse reïncarnatie van…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Andromedik, Becky Hill, Wunderhorse, Channel Tres en meer naar Pukkelpop 2024

De paasvakantie is net voorbij, dus is ook de zomervakantie niet meer veraf. Hoewel de festivalzomer van 2024 nog moet losbarsten, belooft…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.