InstagramLiveRecensies

Hideous @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Rock met een doel

© CPU – Johan Poelmans

Wie de Belgische muziekscene een beetje volgt, kan niet om Hideous heen. De band maakt een snelle opmars door. In februari bracht zij haar eerste EP uit, genaamd Hideous, en ze heeft geen plannen om te vertragen. De nieuwste Belgische supergroep, bestaande uit Guillaume Lamont (RHEA), Tim Leyman (Ramkot), Victor Defoort (Roméo Elvis) en Dajo Vlaeminck (Kids With Buns), liet afgelopen zomer het festivalpubliek kennismaken met hun geluid. Ze wist bijvoorbeeld de Slope op Werchter volledig te overtuigen met haar muziek. Bovendien hebben ze al getoerd door België en Nederland. De ep was een uitstekende introductie tot de band en een krachtige statement vanaf het allereerste nummer.Gisteravond stelde Hideous eindelijk hun ep voor in de balzaal van het Gentse cultuurhuis.  Het spelen in de Vooruit is een echte ‘rite of passage’ voor een Belgische artiest, dus voor de Gentenaren heeft dit mogelijk nog meer betekenis. De presentatie van hun ep moest duidelijk maken dat er rekening gehouden moet worden met deze opkomende rockers in België.

© CPU – Johan Poelmans

De vrienden van West Coast Caravan kregen de taak om een halve balzaal op te warmen. De afgelopen maanden hebben ze niet stilgezeten en brachten ze drie singles uit. In november presenteerde de groep deze in een overvolle Charlatan. Of ze zich even sterk konden tonen in de balzaal werd al snel duidelijk. De vier bandleden werden bijgestaan door twee achtergrondzangeressen, wat resulteerde in een voller geluid. West Coast Caravan op zichzelf leverde al een goed geluid, maar de toevoeging van de zangeressen maakte het geheel compleet. Hun speelsheid was duidelijk merkbaar; de groep wist het publiek te boeien met een korte maar gevarieerde set. Het voorprogramma kreeg velen aan het dansen vanaf het begin, en later wist de band zelfs een groot deel van het publiek mee te krijgen in het zingen. Al met al was het een zeer geslaagde opwarmer. Geef West Coast Caravan een groter podium op een warm festival en ze zullen nog beter tot hun recht komen.

© CPU – Johan Poelmans

Tijdens hun set vroeg West Coast Caravan het publiek of ze klaar waren voor Hideous. Enkelen reageerden bevestigend, maar de start van de set van Hideous verraste iedereen. Dat ze zouden beginnen met het nummer “Hideous” was wel te verwachten; het nummer schreeuwt erom. Echter, de bandleden betraden het podium op de zachte tonen van een mariachi, voorgebracht door niemand minder dan Antonio Banderas. De overgang naar het duistere “Close” was niet gemakkelijk, maar voordat het publiek het doorhad, was de band al vertrokken in een bijna uitverkochte balzaal. Het publiek genoot duidelijk van de ruwe klanken, hoewel er in de zaal een sfeer hing alsof men zich in een café bevond. Maar dat liet Hideous niet aan hun hart komen; ze bleven rocken en brachten met “Fashion’s A Lie” een nummer en live uitvoering waar Josh Homme jaloers op zou zijn. Tijdens dit nummer was voor het eerst merkbaar dat de ep goed aanslaat bij het publiek.

Halverwege de show vertraagden ze met “Stuck With You”, een nummer om mee te “muilen”, volgens de band. Hiermee verloor Hideous tijdelijk de aandacht van het publiek. Gelukkig, alsof het zo gepland was, volgde “Follow Me”, de tweede single van de mannen, die het publiek weer wist te grijpen. Er ontstond een gevoel van nostalgie, opvallend voor zo’n jonge band als Hideous. Lamont zocht regelmatig contact met het publiek, en tijdens “The Rut” ging hij zelfs een stap verder door een ep cadeau te geven aan de eerste die zou gaan stagediven. En zo geschiedde. Vanaf dat moment was het publiek volledig betrokken bij de show, en verdween de cafésfeer naar de achtergrond.

© CPU – Johan Poelmans

Misschien had Hideous dit vertrouwen wel even nodig. “Nen nieuwe en nen harde”, schreeuwde Lamont voordat ze hun nieuwe nummer “Sleep” inzetten. De band genoot duidelijk van het optreden; Leyman klom op de geluidsinstallatie en liet zijn dans- en gitaarkunsten zien aan het publiek. Na bezweet en met een krakerige stem het podium te hebben verlaten, keerde de groep snel terug om met hun bekendste nummer, “Curse”, de balzaal tot rust te brengen. Het tevreden publiek headbangde nog een laatste keer. De mannen van Hideous bedankten hun fans en verlieten trots het podium. Kortom, Hideous leverde een sterke show af. De bandleden wisten hoe ze een set moesten opbouwen en het publiek bespelen. Hoewel er af en toe een café-achtige sfeer hing, maakte Hideous er voor een uur het beste café van het land van. We mogen verwachten dat de groep alleen maar beter zal worden naarmate hun nieuwe muziek bekender wordt. Dit belooft wat voor de toekomst.

Hideous speelt volgende woensdag in het OHK in Oostende en op 5 april spelen ze in Café Wilhelmina in Eindhoven.

Facebook / Instagram

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist

Hideous
Close
Fashion’s A Lie
Waiting
Stuck With You
Follow Me
No Escape
The Rut
Sleep
De Punker

Curse

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Twin Atlantic - "Get Out"

Schotland is niet alleen het land van doedelzakken en kilts, maar ook de thuisbasis van Twin Atlantic. De vierkoppige groep kwam voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam – “Wreckage”

Pearl Jam reikt over generaties heen en denkt nog niet aan stoppen. Eddie Vedder gaat dan misschien niet meer in de stellingen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single High Fade - “The Jam”

Oh, wat zijn we fan van High Fade. Harry Valentino (gitaar/zang), Oliver Sentance (bas) en Calvin Davidson (drums/zang) hebben elk een kop…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.