InstagramLiveRecensies

Meltheads @ Trix: Storm in een vat energiedrank

© CPU – Nathan Dobbelaere

Meltheads volgt op dit moment het modeltraject der Vlaamse bands. Een finaleplek in De Nieuwe Lichting, een tweede hoogste podiumplek in Humo’s Rock Rally en een alom geprezen debuutplaat zijn dingen waar elke muzikale ondernemer van droomt. Daarbovenop heeft de naam intussen de lippen van elke Vlaamse muziekliefhebber bereikt door het Nederlandstalige “Naïef”. Het nummer waar het allemaal mee begon voor de Antwerpenaren bleek echter een schijnbeweging te zijn, want de Belpopklassieker wordt ondertussen een halve rug toegekeerd. Decent Sex staat namelijk vol Engelstalige, korte knallers die onze nekken al na één luisterbeurt voor het leven wisten op te warmen. De band kroop in een bruisende Trix het podium op om de nieuwe langspeler voor te stellen op zijn eigen scherpe, rauwe en onstuimige manier.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Maria Iskariot mocht de feestavond aftrappen met haar Nederlandstalige powersongs. Waar Meltheads heeft besloten om te wisselen, koos Maria Iskariot ervoor de sprong te maken in de Nederlandstalige punkrock en gisterenavond bleek het op haar beide voeten te zijn terechtgekomen. Een puppy werd afgebeeld op de basdrum, een buldog stond aan de microfoon te schreeuwen. Middenin de set vroeg het publiek om “Wonderwall” van Oasis, maar dat was niet nodig. De band had aan haar eigen knallende nummers genoeg om Trix te laten zweten en zelfs harmonieus de gitarist een gelukkige verjaardag te doen wensen. Zelden zagen we een voorprogramma zoveel plezier hebben op het podium en dat vertaalde zich in een sterk optreden.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Nadat het publiek geduldig aftelde van tien naar één, kreeg het de band één voor één muzikaal voorgeschoteld. Meteen werd duidelijk dat geen enkel bandlid voor een ander moest onderdoen. Sietse Willems leidde zijn troepen in een zwart kostuum en een zwarte zonnebril, de neonlichten flikkerden roos en de gitaren begonnen te scheuren. Het plaatje klopte meteen. De frontman stond op het podium als een opgespannen rekker die nooit knapte, maar altijd op zorgvuldig gekozen momenten werd afgevuurd richting het Antwerps publiek. Opener “Gear” hakte er meteen in. Na nog geen twee minuten verzekerde de band dat ze nog steeds haar eigenzinnige zelf zou blijven wanneer een saxofoon, die voor de rest nooit terugkeerde, even zijn felle werk mocht doen.

Meltheads jaste er op een klein uur tijd bijna heel zijn discografie door. Bovendien werd geen enkel nummer onnodig verlengd of vermenigvuldigd met een extra gitaarsolo. Dat de nummers ook live perfect zouden werken zoals ze exact op de plaat staan, bleek een juiste denkwijze te zijn. Ondertussen knalde “Sweet Monica” er nog eens tegenaan, terwijl “White Lies” daarna mysterie bracht. Zangeres Lindy Versyck werd aan het viertal toegevoegd en met haar ‘vegan leather boots’ gaf ze een toets aan de show zoals Sylvie Kreusch dat haar voordeed bij Warhaus.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Of dat nog niet genoeg was, mocht Shaka Shams met de band “Black Metal Rebel” spelen. De jonge muzikant vroeg om een moshpit en kreeg er een. Het was variatie die niet per se broodnodig, maar wel geslaagd was. Titeltrack “Decent Sex” vloeide na een kleine pauze over in (dan toch) “Naïef”. Dat Meltheads het nummer beu gespeeld is en niet meer repeteert, was niet te merken. Wat wel vaststaat is dat het – of ze het nu willen of niet – overduidelijk hun grootste hit is. Geen enkele goedgelovige persoon in Trix gisterenavond, zo bleek.

Alle registers werden vervolgens opengetrokken tijdens het ijzige “Theodore”. De coolste single uit Decent Sex blies het publiek helemaal weg en de amandelen van Sietse Willems mochten eraan geloven. Er werd echter niet alleen gemosht, geknikt en gecrowdsurft door het publiek; er was ook ruimte voor een huwelijksaanzoek. Na een korte zoektocht naar de schuldige werd afsluiter “Screwdrivers” ingezet. De kers werd op de taart geplaatst met een regen aan condooms, champagne en tongzoenen. De Antwerpenaren trokken een uur lang hun publiek mee in een uitzinnig feestje. Meltheads was geen storm in een glas water, maar een in een vat energiedrank waarin Sietse Willems, Simon De Geus, Yunas de Proost en Tim Pensaert in de vooravond nog een duik hadden genomen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Gear
Arbeit
Sweet Monica
White Lies
Vegan Leather Boots
Night Gym
I Wanna Be A Girl
Disco Of L’Amore
Black Metal Rebel (met Shaka Shams)
Decent Sex
Naïef
Theodore
No One Is Innocent
I Want It All
Screwdrivers

Related posts
FeaturesMuzieknieuwtjes

Lokale Helden keert terug met een zesde editie!

Naar tweejaarlijkse gewoonte zet VI.BE opnieuw heel wat lokale muzikanten in de kijker tijdens Lokale Helden. Op 27 april worden in elke…
AlbumsRecensies

Maria Iskariot - EN/EN (★★★½): Ze weten wat ze willen

Maria Iskariot is goed bezig: een aantal maanden geleden mocht de band de Nederlandse punkers van Hang Youth vergezellen op hun tour…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Meltheads - Decent Sex (★★★★): Splinterbom

Een finaleplek in De Nieuwe Lichting, een zilveren medaille bij Humo’s Rock Rally… op papier zou je Meltheads bijna een ‘net niet’-band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.