Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joost – “Europapa”

© CPU – Senne Houben

Zijn naam is Klein, maar zijn dromen groot. Heel groot, want binnen een paar weken mag Joost Klein het podium van het Eurovisiesongfestival eindelijk betreden. Dat was, na jaarlijkse veroveringstochten op Pukkelpop, afbraakwerken in de Lotto Arena en een eigen kledingcollectie bij Bristol, toch vooral hetgeen waar de jongeman uit Friesland al enige tijd bijzonder luidop over droomde. Het nummer was af, de tickets geboekt; alleen moest de commissie ook nog beslissen of hij effectief richting Malmö mocht trekken. Maar als je hard genoeg manifesteert, komt het klaarblijkelijk altijd goed.

En of je nu fan bent of niet, je moet gewoon toegeven dat het erg moeilijk is om niet ongelooflijk veel respect voor Joost te hebben. Hij en z’n vrienden doen gewoon waar ze zin in hebben, hoe gekker hoe liever. Het gevolg zijn bloedeerlijke, haast poëtische teksten over een hardcore-, gabber- of drum-‘n-bassgetint geluid: opvallen zal de Nederlander dus zéker al doen. Dat Used verklaarde honderd procent zeker te zijn dat de Frieslander het Eurovisiesongfestival zou winnen na het horen van de single, schepte al op voorhand gigantisch hoge verwachtingen.

Het is misschien net doordat die lat door iedereen zo hoog werd gelegd, dat “Europapa” even de tijd nodig heeft om binnen te komen. Dat neemt niet weg dat Joost wel gewoon een gigantisch degelijk nummer onder de arm heeft. Onder een – wie had dat gedacht? – eurodancebeat maakt de Nederlander een reis doorheen het Europese continent: hij is elke dag op reis, want de wereld is van hem. ‘Welkom in Europa, ik blijf hier tot ik doodga’ zindert sneller dan gedacht door je gehoorkanalen, terwijl de single onder de radar alsmaar harder begint te klinken. En na een stukje in het Duits en een shout out naar onze Stromae komt “Europapa” in een gigantisch coole stroomversnelling. Ook Gerrie van Boven uit New Kids heet ons welkom in Europa, waarna de jumpbeats alles kapot knallen.

Nazinderen doet Joost in de piano- en strijkersoutro waarbij hij nog eens een pakkende ode aan zijn ouders brengt. Van ‘Mijn mama en mijn papa zijn voor altijd mijn helden’ tot ‘Ik mis je elke dag is wat ik stiekempjes fluister / Zie je wel pa, ik heb naar je geluisterd’: de Nederlander grijpt opnieuw naar de keel. Het enthousiasme rond Joost is in Vlaanderen tientallen keren groter dan rond eigen inzending Mustii, en dat is na de release van “Europapa” enigszins terecht. Aan de hand van een sterke videoclip lijkt al gehint te worden naar een strakke live-uitvoering, want het moet gewoon gezegd dat ze vanuit Friesland een Eurovisiesongfestivalnummer pur sang richting Malmö sturen. Joost plus Eurovisie is gelijk aan “Europapa”.

Joost live aan het werk zien kan komende zomer op Genk on Stage (29 juni), Moen Feest (6 juli), Rock Zottegem (12 juli) en Lokerse Feesten (11 augustus).

Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

2113 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Suikerrock vult affiche aan met Faithless, Brihang, Froukje, Royel Otis en meer!

Je zou het misschien niet zeggen als je aan het raam kijkt, maar het festivalseizoen begint nu echt wel heel nadrukkelijk op…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single MCR-T & Joost - "Buurman Uit Berlijn"

Al te serieus zijn de klanken die de Duitse MCR-T naar buiten brengt niet altijd, maar dat je er een feestje op…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Oscar and the Wolf, Anne-Marie, Froukje en meer naar Lokerse Feesten

Het festivalseizoen is nog ver weg, maar de Belgische festivals schakelen de laatste weken een versnelling hoger met aankondigingen om het aftellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.