InstagramLiveRecensies

The Opposites @ Ancienne Belgique (AB): Botsautomix deluxe

© CPU – Marvin Anthony

Willy en Big2 zijn al bijna twintig jaar bekend als The Opposites. Het duo heeft rap als basis gebruikt om een kleurrijk palet te creëren met invloeden van clubby dance, gabber en Nederlandstalige popmuziek. Zonder hen en De Jeugd van Tegenwoordig zouden Goldband en Joost niet zo ver zijn gekomen. Zelfs na tien jaar zonder nieuwe muziek uit te brengen, vullen Willem de Bruin (Willy) en Twan van Steenhoven (Big2) nog steeds zalen en zetten ze festivalweides in vuur en vlam. Sinds de reünie in 2019 is The Opposites nog groter geworden dan toen ze stopten na Slapeloze Nachten. Afgelopen zomer headlineden ze moeiteloos Lowlands en zorgden ze op Pukkelpop voor een van de grootste volksverhuizingen richting het hoofdpodium. De kunst van zelfrelativering sloeg ook over in de Ancienne Belgique.

© CPU – Marvin Anthony

Sigmar Polinet en Daan Michielsen, alias Siggy & D1ns, mochten de grote zaal opwarmen. Het duo maakte vorig jaar een vliegende start. Ze waren onmiddellijk getekend bij Top Notch en mochten ook hun skills tonen op Eurosonic Noorderslag, het grootste Europese showcasefestival. Dat ze tien minuten te laat het podium opkwamen, maakte alleszins geen goede indruk. Desondanks ging hun commerciële rap vlotjes binnen bij het publiek, dat telkens talrijker aanwezig werd. Het duo keek naar eigen zeggen op naar The Opposites. De fysieke gelijkenis was daarbij treffend, maar muzikaal was er nog wat werk aan de winkel. De klassieke trucjes om het publiek aan het dansen te krijgen, hadden ze echter al goed onder de knie.

De zaal was al lekker opgewarmd voor een goed gerodeerde show. Daar waar The Opposites zich op festivals te veel overgeven aan exuberant feestgedruis, was deze zaalshow een stuk verfijnder. De intro van “Droom, Denk, Doe” was bijvoorbeeld een lange, trancy aanloop naar een gepast moment van fierheid. Elk aan één kant van het podium keek het duo hoog boven zich uit. Apetrots dat ze reeds achttien jaar meegaan, kwamen Willy en Big2 hun Nederlandstalige muziekerfenis verzilveren. Dat niet alleen twintigers en dertigers uitbundig meezongen op verdoken clubparels als “Ga je lekker” en “Sjonnie en Anita”, getuigde van tijdloze klasse.

© CPU – Marvin Anthony

Los van de puberale teksten over billen, bitches en bier moeten we toegeven dat The Opposites de gave hebben om verschillende subculturen tot één coherent geheel te kneden. Daardoor was de show één lange rollercoaster, waarbij de flikkerende lichtshow een goede houvast bood. Los van alle uitbundigheid bij het publiek hoefden de Bonny en Clyde van de Nederlandse hiphopscene zelf amper moeite te doen om de mensen aan het dansen te krijgen of de armen in de lucht te laten pompen. In The Opposites’ geval was dat een minpunt, want de twee hadden soms te goed door dat ze niet veel hoefden te doen. Big 2’s gepersonaliseerde Anderlecht-shirt was daarentegen een teken aan de wand dat ze wisten waar ze speelden.

Verder bleef hun flow meer dan overeind. Tijdens de medley van “Fok Jou!”, “Oew Oew”, “Slaap”, “Wat Wil je Doen Dan” was er amper tot geen moment om naar adem te happen. Ondanks hun straffe rapskills blijft The Opposites het bekendst voor hun radiovriendelijke hits. “Sukkel voor de liefde” werd zo’n ingetogen moment van reflectie. Elk onder een apart verlichte spot kregen Willy en Big2 de zaal muisstil om er nadien een ’teringbende’ van te maken. Het laatste halfuur van de set was dan ook een slapeloze nacht waarbij we het ene moment (“Dom, Lomp & Famous”) van links naar rechts stuikten, stonden te hakken op Thunderdome (“Thunder”) en een vettige snack verorberden (“Broodje Bakpao”). Bovendien zat Faithless’ “Insomnia” strak gemixt in “Licht Uit”, waardoor ook de oudere garde ravers aan zijn trekken kwam. Toch kende de jeugd haar klassiekers bij de Doe Maar-cover van “Belle Hélène”.

© CPU – Marvin Anthony

Al die referenties ten spijt moesten we voor zogezegd hoge cultuur vanavond niet in de AB zijn. Desalniettemin heeft The Opposites een formule beet die blijft werken om zalen van zulke capaciteit te voorzien van radiohitjes en een botsautomix-deluxe. Zolang de jeugd- en studentenfuiven talrijk bezaaid blijven, kan The Opposites gemakkelijk nog ettelijke jaren mee om de klassieke festivals en clubs af te schuimen. De twee hebben voorlopig nog een jeugdige uitstraling om niet volledig door de mand te vallen. Of dat artistiek gezien een slimme keuze is, moeten Willy en Big2 zelf maar uitvlooien.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Droom, denk, doe
Rollende steen
Laatste keer
Ga je lekker
Succes
Duif op de dam
Me Nikes
Kom nie hier
Sjonnie en Anita
Het goede leven
Fok Jou! / Oew Oew / Slaap / Wat Wil je Doen Dan
Sukkel voor de liefde
Geen klasse, geen style
Op een level
Belle Hélène (Doe Maar-cover)
Hey DJ
Broodje bakpao
Dom, lomp & famous
Licht uit
Thunder
Slapeloze nachten

Related posts
InstagramLiveRecensies

Finale Humo's Rock Rally 2024 @ Ancienne Belgique (AB Box): Grote sterren en gemiste kansen

Om door te breken als muzikant in Vlaanderen zijn de mogelijkheden relatief beperkt. Sommigen investeren in sociale media in de hoop zo…
InstagramLiveRecensies

The Jesus and Mary Chain @ Ancienne Belgique (AB): Heerlijk apathisch

Een maand geleden bracht The Jesus and Mary Chain met Glasgow Eyes zijn fraaie achtste langspeler uit. Voor de broeders Reid was dat…
InstagramLiveRecensies

Cymande @ Ancienne Belgique (AB): Muziek is dé boodschap

Na ruim een halve eeuw krijgt Cymande eindelijk de waardering en erkenning die ze eigenlijk al van meet af aan hadden verdiend….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.