LiveRecensies

CIVIC @ Botanique (Rotonde): Kung Fu Civvi

© CPU – Lieze Michiels (Archief)

In het begin van dit jaar kwam CIVIC met een tweede album op de proppen. Toen was er ook een tour aan gebonden die halthield in onder andere de Trix van Antwerpen. Ondertussen bleef de muziek van de band wel een publiek aanspreken en met “Hourglass” enkele weken terug was er een reden om terug op tour te gaan door Europa. Dit keer met enkel dat nieuw nummer als leidraad, maar dat bleek meer dan genoeg om de Rotonde van de Botanique te proberen aandoen. De zaal was helaas maar matig gevuld, al lieten ze dat gelukkig niet aan hun hart komen.

These New South Wales was meegekomen uit Melbourne om de zaal op te warmen. Het viertal brengt iets wat je kan omschrijven als een mix tussen Turnstile en Skegss. Een beetje surfy dus, maar wel met heel veel effecten op de vocals en de nodige agressie. Op die manier kwam de stem nooit echt binnen en ook muzikaal voelde het wat mager aan. Toch waren er songs die bol stonden van de energie en die wisten ook net iets meer te boeien. In zijn geheel voelde het iets te weinig memorabel aan om echt te overtuigen, maar de muziek stoorde ook nergens. Het werd vol overgave gebracht en ook dat is iets wat je kan appreciëren.

Dan was het meteen duidelijk dat CIVIC veel strakker stond. De band kwam vol arrogantie het podium opgestormd en na een moment van stilte werd met “Selling, Sucking, Blackmail, Bribes” alle grut uit ieders oren gespeeld. Als een kanonskogel kwam de muziek je maag binnen en die stomp voelde je, maar in plaats van er mottig van te worden, ging je mee in de sfeer. Al snel merkte je wel dat het geluid niet volledig goed zat. Bij “End Of The Line” was er zo een kleine ruis in de boxen te merken. Niets onoverkomelijk, dachten we, maar dat was buiten CIVIC zelf gerekend.

Waar de muziek zo strak stond als een raver om 6u ’s nachts in de Kompass, zo rommelig was de sound. De band ging bij momenten ook heel gefrustreerd te werk en dan werden ze pisnijdig van de te stille sound of de onhoorbare gitaren. Het feit dat het publiek als makke schapen stond te kijken, hielp daar natuurlijk niet bij. Uiteindelijk legde CIVIC zich wel neer bij die slechte sound, maar op die manier kwam hun muziek niet zo intens binnen als eerder dit jaar.

Gelukkig was de band zelf op het podium niet mak. Frontman Jim McCullough ging als een echte vechter tekeer op het podium. High kicks, een statief dat alle kanten van het podium zag en een microfoon die af en toe petsen kreeg, het droeg allemaal bij aan de intensiteit. Dat hij bij “Radiant Eye” vroeg aan de zaal om eens wat beweging te brengen, werd slechts bij een vijftal mensen ontvangen. Een kleine moshpit was het deel en je kon aan de band zien dat ze toch maar jammer vonden dat de zaal volstond met mensen die niet aan het bewegen gingen.

Aan CIVIC lag het alvast niet, want zij bleven als een bezeten demoon gitaarsolo’s knallen en furieuze lyrics in de zaal spuwen. “Trick of the Light” was een klein rustpuntje op het einde van de set en dat merkte je eigenlijk niet aan de zaal. Iedereen bleef nogal stoïcijns kijken en dat maakte dat de barrière tussen band en publiek heel groot was. Dat de zaal niet volledig gevuld was, zou hier ook wel eens tot bijgedragen kunnen hebben, maar de energie op het podium reflecteerde allesbehalve op de zaal.

Dat werd meer dan duidelijk bij afsluiter “Fly Song”. Een knaller die echt vol kracht de riffs in de zaal spuwde en slechts enkelingen echt wild kreeg. De band had dan duidelijk ook geen zin meer in een bisronde, ondanks dat die wel gepland stond op de setlist, en we kunnen hen geen ongelijk geven. CIVIC had in de Botanique te kampen met moeilijke omstandigheden. Ondanks dat de sound nogal zompig klonk en het publiek nogal apathisch stond te kijken, bleven ze wel vol energie hun muziek spelen. CIVIC past weliswaar beter in vuilere omstandigheden in een kleinere zaal met een enthousiaster publiek of in een kleine tent op een festival. Nu was de maandag bij velen nog niet verwerkt en dat bleek jammer.

Morgen speelt CIVIC in La Zone in Luik.

Setlist:

Selling, Sucking, Blackmail, Bribes
End Of The Line
New Vietnam
Hourglass
Born In The Heat
Blood Rushes
Time Girl
Radiant Eye
Call the Doctor
Just a fix
Taken By Force
Trick of the Light
Shake Like Death
Fly Song

3673 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.