Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Björk & ROSALÍA – “Oral”

© James Merry

Vorig jaar bracht Björk met Fossora uit een zeer persoonlijke en nog steeds overtuigende plaat uit. De IJslandse muzikante maakt al van in de jaren zeventig uit de vorige eeuw muziek en is dus geen onbekende naam meer binnen het muzieklandschap. Toch betekent dat niet dat ze niet hedendaags is, want voor haar nieuwste single sloeg ze de handen in elkaar met ROSALÍA. De Spaanse zangeres beleefde in 2023 een topjaar, met onder andere een passage op Rock Werchter. De samenwerking tussen deze twee zangeressen zorgde dus alvast voor veel interesse van buitenaf, en daarbij komt dan nog eens dat Sega Bodega werd ingeschakeld om het nummer te producen. Oorspronkelijk schreef Björk jaren geleden dit nummer om industriële zalmkwekerijen in IJsland aan te klagen, iets wat vandaag nog steeds relevant blijft. Daarom gaan alle opbrengsten van deze single naar Aegis, een organisatie dat deze kwekerijen en manieren van vissen probeert te stoppen.

Origineel werd “Oral” al twintig jaar geleden opgenomen, waardoor Björk veel jonger klinkt op deze single dan we tegenwoordig van haar gewoon zijn. Destijds voelde het ‘vreemd’ aan, waardoor het niet werd uitgebracht en het ontbrekende puzzelstukje was misschien wel ROSALÍA. Het nummer bevat enkele elementen van dancehall, al komen die typische ritmes pas naar voren na de eerste minuut. De muziek zorgt ervoor dat de stem van ROSALÍA hier perfect bij past, al is het niet dancehall op zijn puurst door de violen en het dramatische aspect door onder meer achtergrondgezang dat een extra laag toevoegt aan de single. Naar het einde van “Oral” komen die dancehall-beats weer sterker naar voren en zwiegen onze heupen toch wel mee, al is het wel die viool van eerder die voor de final touch zorgt. Wat ons betreft mogen deze artiesten vaker samenwerken.

Björk: Facebook / Instagram / Website
ROSALÍA: Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
InstagramLiveRecensies

ROSALÍA @ Rock Werchter 2023: ¡Ay Mami!

Voor een van de absolute hoogtepunten van Rock Werchter 2023 moesten we geduld uitoefenen tot het allerlaatste moment. Op de slotdag van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ROSALÍA - "TUYA"

We overdrijven niet als we zeggen dat ROSALÍA een absoluut topjaar beleeft. De Spaanse zangeres bracht met MOTOMAMI een dijk van een album uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.