InstagramLiveRecensies

ROSALÍA @ Rock Werchter 2023: ¡Ay Mami!

© CPU – Joost Van Hoey

Voor een van de absolute hoogtepunten van Rock Werchter 2023 moesten we geduld uitoefenen tot het allerlaatste moment. Op de slotdag van het festival was het namelijk aan Rosalía Vila Tobella om The Barn te laten ontploffen met een wervelende show die werkelijk niemand haar ooit voordeed, en al zeker niet op een festival. Het fantastische MOTOMAMI uit 2022 stond natuurlijk centraal, maar ook ouder en wat recenter werk vonden moeiteloos hun weg in de set van de Spaanse furie.

Zoals wel vaker het geval was, was The Barn lang op voorhand al dicht, hoewel ROSALÍA de spanning er wel goed inhield. Met om en bij de tien minuutjes vertraging zette ze haar divastatus in de kijker, waarna de motor in gang schoot. Een zwerm dansers met lichtgevende motorhelmen kaatste uit elkaar voor de vrouw om wie het een dik uur lang allemaal zou draaien. Meteen werd duidelijk dat de doortocht van de Spaanse een lange videoclip zou worden, waarbij cameramensen permanent over het podium liepen om tal van choreografieën vanuit de beste hoeken vast te leggen. De twerk in “SAOKO”, de fake kauwgom net voor “BIZCOCHITO”; ROSALÍA had gigantisch veel zin om Werchter aan flarden te spelen. Of was het toch Brussel?

© CPU – Joost Van Hoey

Wat onze geografische locatie was, maakte uiteindelijk ook niet zo heel veel uit, want we leefden met z’n allen in de wereld van de Spaanse. Vanachter haar coole zonnebril verkocht ze wat show tijdens “LA FAMA” en sprak ze The Barn aan in haar beste Nederlands. Dat op zich was bijna even indrukwekkend als de manier waarop “CAP.IV DISPUTA: De aqui no sales / BULERÍAS” in beeld werd gebracht. The Barn stond erbij en keek ernaar, maar mocht niet veel later ook zelf het heft in handen nemen toen ROSALÍA met een GoPro het publiek introk om de eerste rijen te laten meezingen met “LA NOCHE DE ANOCHE”. Een Belgische MOTOMAMI-vlag gooide nog wat olie op het vuur, waarna de hitjes werden bovengehaald. 

“DESPECHÁ” zorgde in eerste instantie voor een euforiebommetje, gezien de remix waarin het nummer overliep de boel deed ontploffen. “LLYLM” dompelde de tent dan weer onder in prachtige melancholie, met als visuals de zee en wat besneeuwde bergtoppen. Zelfs als je er niets van kende, werd je gewoon meegezogen in het geheel. En zelfs dat laatste is niet helemaal waar, want ROSALÍA gooide er met “Blinding Lights” van The Weeknd, weliswaar in het Spaans gebracht, nog een herkenningspuntje tegenaan voordat ze wat gas terugnam. 

© CPU – Joost Van Hoey

Voor “HENTAI” nam ze namelijk plaats achter de piano, om op een bijzonder ingetogen manier The Barn te laten vullen met duizenden smartphonelampjes. Ergens voelde het tot dan toe nog een beetje geregisseerd aan, maar doordat ze het nummer even stopte om haar haar goed te leggen, hield ze de echtheid erin. Maar gas terugnemen was niet waarom ROSALÍA naar Werchter (of toch Brussel?) gekomen was: voor “CANDY” kroop ze bovenop diezelfde piano en terwijl haar dansers er wat rond kronkelden, schudde ze enkele fantastische dansmoves uit haar mouw. En als zelfs een interlude als “MOTOMAMI” als hoogtepuntje kan worden beschouwd, dan weet je dat ze de perfectie benadert. 

Voor “CON ALTURA” werd de fisheyelens bovengehaald, “BESO” werd dan weer een ode aan de liefde. Het tempo werd daarbovenop ook alsmaar meer opgedreven, met “VAMPIROS” als nieuw kookpunt, mede dankzij de gigantisch indrukwekkende choreografie. Opnieuw. Dat “Héroe”, een eigen interpretatie van Enrique Iglesias, van bovenop een van haar LED-blokken voor een haast emotioneel momentje zorgde, toonde aan dat ROSALÍA het zowel hard als zacht kan. Zowel met als zonder show dus. Dat eerste was overigens nog eens het geval toen voor “CHICKEN TERIYAKI” haar dansers, en later zijzelf, met een step het podium opgereden kwamen, om met “CUUUUuuuuuute” dan nog eens alles uit de kast te halen. 

© CPU – Joost Van Hoey

Het kan dus niet anders dan gezegd dat ROSALÍA in The Barn de perfectie benaderde. Een popshow die tot in de puntjes was uitgewerkt en voor ongeziene taferelen zorgde. De sfeer was misschien niet zo uitgelaten als bij Fred again.. een dagje eerder, maar daar leent de muziek van de Spaanse zich ook niet per se toe. Iedereen stond met open mond te kijken naar wat er nu precies gebeurde. Een langgerekte videoclip, maar dan helemaal live. Een concept dat niemand haar ooit voor deed, maar dat het bij deze ongetwijfeld schopte tot in de geschiedenisboeken van Rock Werchter. ¡Ay Mami!

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Alle recensies van Rock Werchter 2023 lees je hier.

Setlist:

SAOKO
BIZCOCHITO
LA FAMA
CAP.IV DISPUTA: De aqui no sales / BULERIAS
LA NOCHE DE ANOCHE
Linda
DIABLO
DESPECHÁ
LLYLM
Blinding Lights (The Weeknd-cover)
HENTAI
CANDY
MOTOMAMI
LA COMBI VERSACE
Con Altura
BESO
VAMPIROS
Héroe
CAP.I AUGURIO: Malamente
CHICKEN TERIYAKI
CUUUUuuuuuute

2120 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter maakt affiche compleet met 22 nieuwe namen!

Al bekomen van de dertien nieuwe namen die Pukkelpop vanochtend op je los liet? Goed, want er volgt nóg meer festivalnieuws! Dat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

IDLES staat op Rock Werchter 2024!

Nog niet genoeg festivalnieuws gehad deze week? Geen probleem! In de aanloop naar de release van TANGK en een bijbehorende uitverkochte Lotto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.