Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Måneskin – RUSH! (Are You Coming)

© CPU – Nathan Dobbelaere

Vroeger kreeg je bij albumreleases direct de keuze of je voor de standaard uitgave koos of toch eerder voor de deluxe versie, die enkele nummers meer of akoestische versies extra inhield. Tegenwoordig kiezen meer en meer artiesten om die deluxe versies wat later uit te brengen. Marketinggewijs geen domme zet, want zo zorgen ze ervoor dat hun muziek langer besproken wordt en financieel is het ook zeker een extra duit in het zakje. De Italianen van Måneskin zien hier ook het voordeel in en brengen nu, tien maand na de release van RUSH!, hun speciale editie uit. Ons wist het album toen niet volledig te bekoren, dus was het uitkijken naar wat de Italianen ons nu voor muzikaal lekkers zouden voorschotelen.

In september kregen we al de aankondiging van de deluxe editie aan de hand van single “HONEY (ARE YOU COMING)“, waarmee ze wederom een mainstream hitje te pakken hadden. Waar het vroeger eerder een uitzondering was dat de Italianen een Engelstalig nummer hadden en hun oeuvre voornamelijk bestond uit Italiaanse chansons, is het deser tijden eerder het omgekeerde. Echt overtuigen kon de single ons niet, maar was het wel weer een goede poging om rockmuziek staande te houden in het mainstream publiek.

“VALENTINE” start zeer mysterieus met enkel de stem van Damiano David en wat onheilspellende gitaar. Eens de drum en bas zich aan het geheel vervoegen, bevinden we ons volledig in het melodramatische verhaal dat ze ons willen voordragen. De vocalen zoeken op hun beurt dan weer de hoogtes op die de nodige emotionaliteit met zich meebrengen. Op muzikaal vlak is het wachten tot de bridge en einde waar het allemaal sterk tot ontplooiing komt en de gitaarsolo wel zeker weet te smaken. “VALENTINE” ga je op eerste zicht altijd associëren met een mooi liefdesverhaal, maar hier klinkt het toch iets grauwer, maar inhoudelijk is het een mooie ode aan de geliefde.

Het enige nummer dat het meest in het verlengde ligt van de eerdere nummers op RUSH! is “OFF MY FACE”. Als het dan toch voornamelijk over de bridges en de inhoud van de single gaat. De refreinen klinken iets meer funky dan ervoor en zijn dan ook iets meer gepolijst dan we voordien mochten aanhoren. Echt uitspringen doet “OFF MY FACE” ook niet echt, dus blijft alles op zich redelijk bedeesd. Jammer, want het brengt ons enkel maar meer in verwarring welke richting Måneskin nu precies wilt uitgaan.

De rit die we met de nieuwe singles van de Italianen afleggen, is redelijk hobbelig en op “THE DRIVER” klinkt het alsof ze dezelfde weg volgen van “VALENTINE”. Het gitaarspel volgt een beetje hetzelfde patroon als bij het eerste nummer, maar eens het refrein aan bod komt klinkt het weer wat meer groovy en sneller om vervolgens bij de strofes weer in het tragere niveau te vallen. Hier is er wel zeker ruimte om heen en weer te gaan, maar met wat we voordien gewoon zijn van Måneskin, was het toch fijner om het hardere werk te mogen aanhoren.

“TRASTAVERE” leende zijn naam aan de alternatieve wijk in Rome die beter gekend is voor zijn lange arbeidshistorie. Het vermoeden dat we hier ons Italiaanse nummertje te pakken hebben, is echter fout. Geen scheurende rockballade ditmaal, maar een een klassiek klinkend nummer waarbij de akoestische gitaar centraal staat en David op dramatische wijze zijn verhaal vertelt. Het is wel iets anders dan we ondertussen van de band gewoon zijn en toont ze hierbij iets van een andere kant. We wanen ons even in een gedubde Italiaanse dramafilm, maar het zou even goed het tweede seizoen van The White Lotus kunnen zijn. Lichtjes authentiek, maar nog steeds heel Amerikaans.

RUSH! beschreven we nog als fruit op de pizza, iets wat voor velen onnodig is en niet altijd smaakt. De nieuwe nummers van de deluxe liggen jammer genoeg in het verlengde daarvan. Beschouw ze misschien wat als een slaatje dat je bij het Italiaanse buffet kan vinden: het kan soms wel eens smaken, maar is niet op zich noodzakelijk. De keuze om volop voor het Engels te gaan, is er eentje die we betreuren, maar het is niet verrassend gezien ze op deze manier hun internationale publiek verder kunnen aanspreken.

Facebook / Instagram / Twitter (X)

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

149 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eerste lading namen voor Pinkpop 2024 met o.a. Ed Sheeran, Måneskin en Calvin Harris

Na de aankondigingen van Nederlandse festivals als Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole en ons bloedeigen Rock Werchter was het tijd…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Måneskin headliner Rock Werchter 2024!

We hebben er dit jaar even op moeten wachten, maar nu lijkt het plots toch snel te gaan. Na Foo Fighters en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.