AlbumsFeatured albumsRecensies

Chase & Status – 2 Ruff, Vol. 1 (★★★½): Een aaneenrijging van tien keiharde drum-‘n-basssingles

Chase & Status

Een nieuw album van Chase & Status, dat is altijd om vingers en duimen bij af te likken als je fan bent van drum-‘n-bass of jungle. Dat het om vingers en duimen bij af te likken zou worden, werd al snel duidelijk na de release van de singles “Disconnect” en “Baddadan“. De nummers werden deze zomer op twee opeenvolgende weken uitgebracht en stootten beiden door tot de top tien in de hitlijsten van het Verenigd Koninkrijk. Zo is het duo slechts de elfde elektronische artiest die daarin slaagt. Ondertussen klom ook “Liquor & Cigarettes” de top twintig binnen. Dat de singles gesmaakt worden door het publiek, begrijp je ondertussen wel. Om ons punt nog een beetje extra te maken, vermelden we graag dat hun Boiler Room-dj-set een van de meest bekeken sets van de laatste maanden is op YouTube – 3,4 miljoen keer!

Een echt album noemen de heren van Chase & Status 2 Ruff, Vol. 1 echter niet. Ze hebben het in de promo voor de release over een mixtape van tien nummers. We snappen dat sentiment wel: het album telt om en bij de dertig minuten en dat is heel wat minder dan hun vorige albums. 2 Ruff, Vol. 1 voelt meer als een aaneenrijging van enkele sterke drum-‘n-basssingles dan als een volwaardig album. Dat maakt dat het uiteindelijk een album werd zonder opvulling: no fillers, just killers. Het verbaasde ons ook wel even toen we erachter kwamen dat “Disconnect” niet op de tracklist van het album stond. Na enkele luisterbeurten begrepen we echter al snel dat de single misschien net iets te braaf was voor deze plaat.

Zo opent het album met het bombastisch klinkende “Selecta”. Diepe baslijnen worden ondersteund door het typerende drum-‘n-bassritme en een rappende Stefflon Don. Het nummer heeft onmiddellijk een donkere en ruigere klank dan pakweg “Disconnect” of hun album What Came Before uit 2022. Na “Selecta” volgen “Liquor & Cigarettes” en “Baddadan” met onder andere Hedex en Bou. Als die namen een belletje doen rinkelen, dan weet je al waar je jezelf mag aan verwachten. Hedex en Bou zijn namelijk bekend van hun jump-up, een subgenre van drum-‘n-bass met erg vieze baslijnen en vaak iets simpelere drumritmes.

“Liquor & Cigarettes” en “Baddadan” zetten de toon voor de rest van het album en slagen er ook in de schijnwerpers te stelen van de nummers die nog zullen volgen. Alhoewel alle tien de nummers ongetwijfeld klasse zijn, hoor je bij de eerste luisterbeurt al dat deze twee tracks erbovenuit steken. Na ondertussen ongeveer tien luisterbeurten denken we dat nog altijd. “Liquor & Cigarettes” opent met een zwoele trompet terwijl ArrDee er bijna klagend overheen rapt. Beetje bij beetje wordt de klagende stem opzwepender, tot aan de climax bij de eerste drop. Onmiddellijk horen we bass wobbles zoals alleen Hedex ze maakt. Zelf zitten we ondertussen te wiebelen op onze bureaustoel. De combinatie van de zwoele trompet, de opzwepende rap, Hedex’ baslijntjes en ten slotte de algemene productie van Chase & Status, werkt erg aanstekelijk. Een recept dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Ook “Baddadan” steekt er ongetwijfeld boven uit. Opnieuw worden de beats vergezeld door rap. Deze keer zijn het IRAH, Flowdan, Trigga en Takura die de vocalen leveren. Het nummert begint met een lange opbouw, tot opeens de sjamanistische kreten ‘Baddadan Baddadan Baddadan’ op ons losgelaten worden. Daarna krijgen we een drop van jewelste met een typische Bou-baslijn. Precies geprogrammeerde drums, zoals we van Chase & Status gewend zijn, vergezellen dan weer de vieze, rollende bas. Het is trouwens niet de laatste keer dat je op dit album vieze, rollende bassen voorgeschoteld krijgt. De heren beloofden ons een ruig album en dat is exact wat ze afleveren. “2 Ruff”, ook met vocalist Takura, is een mooi voorbeeld van nog een nummer met zo’n vies, rollend baslijntje.

Hoewel “Liquor & Cigarettes” en “Baddadan” de show stelen, biedt het album nog veel meer lekkers. Zo is er nog de single “Say The Word“, een mooie samenwerking met Dance Vocalist of the Year 2022 Clementine Douglas, die een eerder sobere, zweverige sfeer creëert. Ook is er “Get Got”, dat met luide drums en industriële basklanken eerder als een neurofunk drum-‘n-bassnummer klinkt. Ten slotte viel “Tough Talk” met rapper Kwengface ons op, omdat het nummer erg oldschool klinkt. Het doet denken aan drum-‘n-bass in zijn kinderschoenen: het soort drum-‘n-bass en het geluid dat geassocieerd werd met het befaamde label Metalheadz.

Na 2 Ruff, Vol. 1 meermaals beluisterd te hebben, is de conclusie voornamelijk dat er geen enkel slecht nummer tussen zit. Eén voor één zijn het nummers die je op een drum-‘n-bassfeestje zou kunnen horen en waar je vervolgens helemaal los op kan gaan. “Baddadan” en “Liquor & Cigarettes” stelen misschien wel de show, maar de andere nummers verdienen meer dan hun plaats op het album. Het is een ruw en ruig album met talloze geslaagde gastartiesten, maar doordat het maar tien nummers lang is, snakken we naar meer. We vermeldden eerder al dat het meer als een aaneenrijging van tien topdrum-‘n-bassnummers voelt dan als een effectief album en dat Chase & Status zelf verwijzen naar een mixtape en dat is het misschien ook wel. Misschien is het daardoor ook oneerlijk om het te beoordelen als een album, want de relevantie en de nalatenschap van deze singles zal veel groter zijn dan een drie en een halve ster doen uitschijnen.

Chase & Status staat op 11 november in Rotterdam op Korsakov Indoor en op 24 november in den Atelier in Luxemburg.

FacebookInstagramWebsite

Ontdek “Liquor & Cigarettes”, ons favoriete nummer van 2 Ruff, Vol. 1, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

James Blake, Bicep, Netsky, Nia Archives en meer bij de eerste namen van Dour 2024!

Maandag startte de voorverkoop van Dour en dat kon alleen maar betekenen dat er ook een eerste lading namen zat aan te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Metrik - "Abyss"

Vorige keer schreven we Metriks relatief karige releaseschema nog toe aan ‘kwaliteit boven kwantiteit’, met slechts drie tracks dit jaar – wat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Andromedik - "With You"

In het legertje van drum-‘n-bassproducers die hun genre terug populair maken, mag sensatie Andromedik zich gerust de titel van generaal toe-eigenen. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.