Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Midlake & John Grant – “Roadrunner Blues” & “You Don’t Get To”

Midlake heeft zijn BNQT-project, waarin het met meerdere bevriende zangers op een album experimenteerde, ten grave gedragen na het bij momenten sterke BNQT – Volume 1. De band opteert nu liever voor een reeks ‘collaborations with Midlake’, waarvan deze met John Grant de spits mag afbijten. Midlake en John Grant – de vroegere frontman van The Czars – dat was reeds een topcombinatie. De som van Midlake’s ietwat melancholische indierock en de experimenteerdrang en zalvende stem van John Grant gaven reeds vuurwerk op Grants uitstekende soloalbum Queen Of Denmark (uit 2010 alweer). De vriendschap en het wederzijdse respect bleven duren en enkele jaren geleden liet het schema van beide artiesten toe eindelijk nog eens samen opnieuw de studio in te duiken, met de dubbelsingle “Roadrunner Blues” en “You Don’t Get To” als resultaat.

Al van bij de eerste vervormde americana-noten van “Roadrunner Blues” voelen we de magie opnieuw opborrelen, nu eens heel spaarzaam gearrangeerd en dan weer wijd uitwaaierend. Grant is een begenadigd verteller met een hemelse samenzang in zijn rug. En alles machtig in vier minuten gebald. Met zijn bijna acht minuten verpakt “You don’t get to” zijn boodschap in langere maar niet mis te verstane bewoordingen. In het leven kan je niet zomaar ontsnappen of de handdoek in de ring gooien, door hoeveel ‘douchebags and assholes’ je ook omringd wordt, die je nog het liefst zou willen wurgen met hun eigen ingewanden. Muzikaal vertaalt dat idee zich perfect in een bedrieglijk opgewekt ritme dat telkens weer wordt neergehaald door de realiteit, om in het tweede deel van het nummer te eindigen in een experimentele clash tussen elektronica en gitaren.

Bij beide nummers is de muzikale vriendschap tussen Midlake en John Grant duidelijk te voelen, elk met hun eigen karakter. “Roadrunner Blues” perfectioneert verder wat op Queen Of Denmark zo goed werkte. En “You Don’t Get To” geeft de wat meer experimentele John Grant van de laatste jaren de kans om Midlake als zijn klankbord te gebruiken. Tweemaal raak!

Midlake: Facebook / Instagram / Website
John Grant: Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single CMAT - "Where Are Your Kids Tonight?" (feat. John Grant)

We haalden in het verleden een aantal keer de loftrompet boven voor CMAT. De Ierse is dan ook een countrypopfenomeen die van…
LiveRecensies

Midlake @ Cactus Club: Een rivier van openheid

Het zag er heel lang naar uit dat we Midlake nooit meer zouden terugzien. Na de release van Antiphon in 2013 gingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.