InstagramLiveRecensies

Public Image Ltd. @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Concertzaal): Waardig oud

© CPU – Lennert Nuyttens

Johnny Rotten was ooit staatsvijand nummer één van de Britse monarchie. Dat bleek nadien allemaal farce te zijn. Met de Sex Pistols drukte hij een onuitwisbare stempel op de muziekgeschiedenis. Later bloeide de muzikant in Rotten open toen hij Public Image Ltd. (PiL) oprichtte. Sindsdien mocht alles qua sound rigider en artistieker. NME noemde PiL bijvoorbeeld de eerste postpunkband. Doorheen de jaren raakte PiL voorbijgestreefd door nieuwe generaties muzikanten. Rotten blijft daarentegen een mediageniek figuur die online clicks genereert. Zo kandideerde hij recent voor het Eurovisiesongfestival en vertolkte hij The Jester in The Masked Singer. Wegens het overlijden van zijn vrouw Nora Forster schreef hij End of World waarvan de openingstrack “Penge” een boeiende single was.

Afgaande op de bandnaam zou je denken dat The Rats afkomstig zijn van Bristol, Sheffield of Liverpool. Het tegendeel is waar, want de band is van Gentse afkomst. Toch heeft de lokale postpunkband affiniteit met de UK. Zo cureerde ze dit jaar een avond op Everything UK en was ze onlangs The Mary Wallopers’ support in Trix. De jongens waren dankbaar dat ze mochten openen voor hun jeugdheld, maar de innerlijke fan nam het niet over van de muzikant. Het vijftal liet het beste van zichzelf zien en ramde een goed half uur stevig door. De crash barrier was daarbij een spelbreker, maar frontman Emile Dekeyser werkte dat euvel weg door af en toe te zwaaien naar het publiek of breed te glimlachen. De vrienden en kennissen waren goed vertegenwoordigd, al deden “Machinery” en “Old Flames” ook buitenstaanders opwarmen voor de Britse hoofdact.

© CPU – Lennert Nuyttens

Public Image Ltd. of PiL betrad vanavond voor het eerst het podium van de Vooruit in Gent, omringd door een publiek dat hoofdzakelijk bestond uit vijftigers en zestigers, die de muzikale reis van Johnny Rotten door de jaren heen op de voet volgden. De punkrocker was nogal potsierlijk uitgedost, maar viel qua stem nooit uit de toon. Het was namelijk duidelijk dat de band nog steeds over een onmiskenbare présence beschikte, en dat Rotten zijn karakteristieke charisma overeind bleef. De opgespelde bloemen overleefden het welgeteld tien minuten. Opener “Penge” gaf meteen een rauwe, opwindende toon aan de avond. Nummers als “This Is Not A Love Song” en “Death Disco” brachten het publiek terug naar de gloriejaren van de postpunkbeweging.

Nadien ebde de spanning een beetje weg, maar de opzwepende drums van “Flowers Of Range” zorgden ervoor dat onze energie terug toenam. Toch moeten we vermelden dat de de spontaniteit en rebellie die ooit de kern van Public Image Ltd. vormden, een beetje spoorloos was. De band speelde namelijk iets te fel op automatische piloot en had verder ook niets bijzonders mee qua attributen. Een oldschool backdrop volstond. Desondanks slaagde het viertal erin om de magie van hun iconische geluid foutloos vast te leggen, wat gezien de leeftijd van de leden een prestatie mag genoemd worden. Gedurende de volledige set schakelde PiL tussen verschillende muzikale stijlen, waarbij ze het publiek meenam op nostalgische een reis door hun gevarieerde repertoire.

© CPU – Lennert Nuyttens

Al met al was het optreden van Public Image Ltd. in de Vooruit dus een interessante reis door de tijd voor de fans van de band. Zelfs na een dik uur werd er kort gepauzeerd voor een goedgevulde bisronde. De baslijn van de bandhymne “Public Image” blijft onverwoestbaar en de klassieker “Rise” werd woord tot woord meegezongen door de volledige zaal. Hierdoor werd het toch nog een avond vol herinneringen en een eerbetoon aan een iconische band die waardig oud geworden is. Niettemin dat Rotten geen zier geeft over wat de goegemeente van hem denkt, blijft hij zijn vak als entertainer/zanger serieus nemen. Daar kunnen we alleen maar ons petje voor af doen en met drie gespeelde nummers uit End of World stond hij ook met beide in het heden. Het was immers niet zo dat het punkicoon het nog moet doen voor het geld of de eer. Er bestond vanavond geen juist of fout.

Facebook / Instagram /  Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Penge
Albatross
Being Stupid Again
This Is Not A Love Song
Poptones
Death Disco
The Room I Am In
Flowers of Romance
Memories
Car Chase
The Body
Warrior
Shoom

Public Image
Open Up (Leftfield-cover)
Rise

Related posts
InstagramLiveRecensies

Amenra @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Concertzaal): Cultbijeenkomst

VIERNULVIER in Gent stond afgelopen weekend in rep en roer. Het gerenommeerde Brusselse radiostation organiseerde daar De 41 uur van Studio Brussel,…
InstagramLiveRecensies

Ivy Falls @ Kunstcentrum VIERNULVIER: Zomerse picknickmuziek

Ondanks dat Fien Deman in 2015 met de groep I Will I Swear werd uitgeroepen tot een van de winnaars van De…
InstagramLiveRecensies

Maisie Peters @ VIERNULVIER (Concertzaal): Gent onder bezwering

De goede heks komt naar Europa en begint daarvoor in België. De 23-jarige zangeres Maisie Peters speelde gisteren de eerste show van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.