AlbumsFeatured albumsRecensies

Animal Collective – Isn’t It Now? (★★★★): Blijven experimenteren zonder pretentieus te worden

Fans van de Amerikaanse experimentele popgroep Animal Collective worden de laatste jaren behoorlijk verwend; er waren soloprojecten, soundtracks en met Time Skiffs vorig jaar zelfs een plaat van Animal Collective waarop voor het eerst in tien jaar alle vier bezielers opnieuw te horen waren. De productiviteit van de Avey Tare, Deakin, Geologist en Panda Bear scheert de laatste tijd dus hoge toppen en dat vertaalt zich zelfs in originele marketingcampagnes. Zo kregen willekeurige fans die ooit iets online kochten bij het label Domino plots een anonieme vinyl waarop de nieuwe single “Defeat” terug te vinden was. Ook de aankondiging van de nieuwe langspeler Isn’t It Now? werd veelvuldig geteased via internet en zelfs klassieke postkaarten.

Die nieuwe plaat is nu eindelijk beschikbaar, al ligt het opnameproces wel al enkele jaren in het verleden. Het materiaal voor Isn’t It Now? werd immers gelijktijdig met dat voor Time Skiffs geschreven in de zomer van 2019. Toen de opnamen voor de deur stonden zette een gemeen virus de wereld echter op pauze. Animal Collective werd gedwongen om vanop afstand muziek met elkaar op te nemen en de nummers voor Time Skiffs werden gekozen omdat ze makkelijker zo’n proces konden doorlopen. Het materiaal waarvoor uitgebreide jamsessies en gezamenlijke studiotijd nodig was, werd opgespaard voor Isn’t It Now?. Het resultaat is dan ook een gelaagd en uitgebreid album, eentje dat met een speelduur van ruim 65 minuten het langste is uit de hele carrière van het viertal.

De prima single “Soul Capturer” opent de plaat alvast uitstekend en laat de luisteraar via galmende riffs en warme sixties psychedelica met een glimlach binnenstappen in de nieuwe speeltuin van Animal Collective. De titel van de song dekt perfect de lading, want vanaf de albumopener neemt de groep de luisteraars stevig vast bij de ziel om ze vervolgens helemaal onder te dompelen in hun wereld. Wat daarna volgt, is een warme, gedetailleerde plaat met een opvallend matuur geluid. De gekheid van klassiekers als Strawberry Jam en Merriweather Post Pavilion mag dan wel wat achterwege blijven, dat betekent niet dat er niet langer geëxperimenteerd wordt.

Elke muzikant krijgt z’n ruimte en tijd op de nieuwe lp. De breed uitwaaierende, meer dan twintig minuten durende single “Defeat” is natuurlijk het schoolvoorbeeld van een nummer waarin ideeën uitgesponnen worden, maar er is nog heel wat ander moois te horen. Zo is “Magicians From Baltimore” minstens even indrukwekkend als een zweverige rocksong die langzaam doorvloeit in een slepende groove waarover Avey Tare een klaagzang spuwt en ten slotte uitmondt in een aanstekelijke melodie met honky-tonkpiano. Het ingetogen “Stride Rite” is een liefdevolle, gebalanceerde pianoballade waarin warme vocalen de ziel zacht zalven. De harmonieuze samenzang van het viertal loopt dan ook als een zoete stroop door de plaat, met de Gregoriaanse gezangen in het afsluitende “King’s Walk” als een van de uitschieters.

Met meer dan een uur op de klok is Isn’t It Now? natuurlijk geen eenvoudig plaatje dat je tussendoor even oplegt om een dood moment te overbruggen. Luisteraars nemen best de tijd om zich onder te dompelen in de nieuwe speeltuin van het viertal, en bij voorkeur met een hoofdtelefoon om alle muzikale details op te kunnen vangen. Het meest plezierige is dat je dan een behoorlijk uitgepuurd Animal Collective hoort. De plaat werd immers op amper twaalf dagen ingeblikt en daardoor voel je ook een zekere livevibe in de nummers, zonder dat er al te veel knip-en-plak-werk of overdubs van toepassing zijn. Die ‘echtheid’ geeft de lp niet alleen een warme glans, maar draagt bovendien toe tot de samenhang van het geheel.

Animal Collective bestaat bijna 25 jaar, maar vertoont op haar twaalfde langspeler Isn’t It Now? allerminst ouderdomsverschijnselen. De bandleden geven elkaar alle ruimte om ideeën uit te spinnen, maar verliezen het coherent geheel niet uit het oog. Het is een album dat nooit pretentieus aanvoelt, maar de luisteraar toch steeds uitdaagt met frisse geluiden en speelse vondsten. De fans zijn ongetwijfeld alweer enkele maanden zoet met het nieuwe materiaal.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek “Magicians From Baltimore”, ons favoriete nummer van Isn’t It Now? in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

168 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Animal Collective - "Soul Capturer"

De leden van Animal Collective beleven al een hele tijd een creatieve en productieve piek. De voorbije jaren hebben ze tal van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Animal Collective - "Defeat"

De leden van Animal Collective zijn al vele jaren bezig met hun muzikale avonturen, maar tegenwoordig lijken ze zich in een bijzonder…
AlbumsRecensies

Squid - O Monolith (★★★★): Jazzbar waarin al wel eens gevochten wordt

Van alle rockbands die de laatste jaren op de scène verschenen is het uit Brighton afkomstige Squid ongetwijfeld een van de spannendste….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.