Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Animal Collective – “Defeat”

© Hisham Akira Bharoocha

De leden van Animal Collective zijn al vele jaren bezig met hun muzikale avonturen, maar tegenwoordig lijken ze zich in een bijzonder productieve periode te bevinden. Naast hun vele soloprojecten brachten Avey Tare, Panda Bear, Deakin en Geologist vorig jaar het psychedelische Time Skiffs uit, de langverwachte nieuwe plaat waarvoor de vier muzikanten nog eens samen in de studio doken. Op hun tournee werd er – naast de klassiekers – volop materiaal gespeeld uit dit album, maar ook opvallend veel onuitgegeven materiaal. Een nummer daarvan was “Defeat”, een kolossaal werk dat live meer dan twintig minuten duurde.

Tot grote verrassing van de fans, belandde dat nummer op de deurmat van sommige gelukkigen. Hun label Domino stuurde namelijk onverwacht een vinylpersing van “Defeat” naar willekeurige mensen die al eens het een en ander van Animal Collective hadden gekocht op de website. Een uniek en prachtig cadeau, al zijn we blij dat “Defeat” nu op de volledige wereld wordt losgelaten in de vorm van een digitale release. Goed nieuws: de single is al even omvangrijk en magisch als de liveversie.

“Defeat” is een suite met verschillende segmenten, ontzettend ambitieus, maar nooit pretentieus, geforceerd of onsamenhangend. Het is een synthese van verschillende elementen waarin Animal Collective uitblinkt, maar tegelijk iets dat het collectief in die meer dan twintig jaar nog niet gerealiseerd had. Het geheel van 22 minuten klinkt sereen en spiritueel, met als kern de hemelse harmonieën tussen Panda Bear en Avey Tare.

Na acht minuten vol kalme klanken en glinsterende synths duikt er plots een explosie van speelsheid op in de vorm van energieke ritmes en vernuftige melodieën. Vervolgens zinkt de muziek steeds verder weg in mysterieuze diepten. De geluiden krijgen donkere tinten en we horen de mantra die Avey Tare en Panda Bear brengen traag maar zeker verdwijnen: ‘Isn’t it now? / Defeat / Oh no, not now.’ Met “Defeat” laat Animal Collective 23 jaar na hun debuutalbum horen dat ze nog steeds kunnen verrassen met ongekende hoogten.

“Defeat” verschijnt op 25 augustus via Domino Records op een 12″ vinyl single met als b-kant de livejam “The Challenge”.

Site / Facebook / Instagram / Twitter

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Animal Collective - Isn't It Now? (★★★★): Blijven experimenteren zonder pretentieus te worden

Fans van de Amerikaanse experimentele popgroep Animal Collective worden de laatste jaren behoorlijk verwend; er waren soloprojecten, soundtracks en met Time Skiffs…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Animal Collective - "Soul Capturer"

De leden van Animal Collective beleven al een hele tijd een creatieve en productieve piek. De voorbije jaren hebben ze tal van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Avey Tare - "The Musical" & "Hey Bog"

De leden van Animal Collective lijken altijd wel bezig te zijn met iets. Vorig jaar kwam het viertal nog eens samen naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.