AlbumsFeatured albumsRecensies

Will Butler + Sister Squares – Will Butler + Sister Squares (★★★½): Degelijke doorstart

Het is moeilijk om geen referentie naar Arcade Fire te maken als het over Will Butler gaat. De broer van de onder vuur liggende frontman Win verliet echter net voor de chaos losbarstte het schip, maar heeft wel een groot deel van zijn populariteit te danken aan bijvoorbeeld het feit dat hij als een bezetene tekeer ging op een trom tijdens “Rebellion (Lies)”. Hoe dan ook ligt dat nu allemaal in het verleden en wil de man zich vanaf nu focussen op nieuwe horizonten. Dat mag vrij letterlijk genomen worden, want na de release van Generations in 2020 volgde er een heuse rebranding. Zijn begeleidingsband Sister Squares, met daarin zijn echtgenote Julie Shore, maakt vanaf nu volwaardig deel uit van het project. Nu volgt ook de ‘debuut’plaat Will Butler + Sister Squares.

Een album dat overigens op een vrij ongewone manier tot stand kwam, daar Butler eerst de experimentele kant uit wilde. Naarmate hij echter aan de muziek begon te werken, merkte hij dat een warme sound beter aanvoelde. Sister Squares begon zich te mengen in het geheel en zo was daar plots Will Butler + Sister Squares; veertien nummers die schipperen tussen indie en elektronica, tussen dromerig en mysterieus. Kortom, een blik in het hoofd van een eigenzinnige band, die soms al eens graag buiten de lijntjes durft te kleuren.

Je zou het op het eerste gehoor misschien niet denken, maar het zijn de groovy disco-invloeden die een vaak terugkerende factor zijn doorheen Will Butler + Sister Squares. Het gebeurt weliswaar allemaal een beetje verscholen onder een dekentje van dromerige euforieklanken. Het ligt er dus nooit echt vingerdik op, getuige bijvoorbeeld “Willows” dat in z’n geheel leuk voortkabbelt, maar dat wel gedragen wordt door een herkenbare synthlijn. “Stop Talking” klinkt daarnaast donker dankzij de overheersende basklanken, maar langs de andere kant schemert er een gouden randje door het geheel dankzij de stemmencombinaties. En zo krijg je telkens een soort funky geheel.

Het ding met Butlers stem is natuurlijk ook dat ze heel erg gelijkt op die van zijn broer, waardoor een muzikale gelijkenis met Arcade Fire nooit echt veraf is. Of hij dat nu wil of niet. Zo krijgen we bij “Arrow of Time” al het gevoel dat het een soort overgang tussen de solocarrière van de man en zijn periode bij de indiegigant vormt, maar ook “Old Year” heeft er een handje van weg. De tegenstrijdige strijkers voegen er echter nog een Balthazar-achtig randje aan toe, wat ervoor zorgt dat we uiteindelijk toch nog een cool dromerig liedje voorgeschoteld krijgen.

Het leuke aan Will Butler + Sister Squares is op die manier wel dat er altijd een soort fris randje aan hangt, want de Amerikaan is en blijft een man die gewoon zijn eigen goesting doet. Dat levert bij momenten dingen op die we nog nooit eerder hoorden, maar die dingen kunnen langs de andere kant ook wel eens ons petje te boven gaan. “Me & My Friends” houdt het gelukkig wel nog binnen de perken, want met een zelfs naar Billie Eilish neigende beat en wat fluisterzang, sijpelt geleidelijk aan de ideologie van het album door. Iets dat ook de bedoeling lijkt te zijn bij “I Am Standing In a Room”, maar daar pakt de mayonaise minder. Een snelle piano, een parlando manier van zingen en af en toe een rare glitch; vooral bevreemdend.

De grens tussen ‘cool’ en ‘erover’ is in zekere zin dus vrij klein op Will Butler + Sister Squares, maar het moet uiteindelijk wel gewoon gezegd dat de Amerikanen er doorheen het album in geslaagd zijn om een totaalsfeer op te stellen, die meteen ook eigenheid geeft aan de band. Oké, dat is soms dus iets te veel buiten de lijntjes, maar zelfs op de grens kan het allemaal heel cool binnenkomen. Het is met andere woorden een album dat tegelijkertijd warm en vertrouwd klinkt, maar langs de andere kant ook experimenteel en vernieuwend. Hier en daar een uitspatting om het interessant te houden, de ene al geslaagder dan de andere. En dat levert over het algemeen een degelijke doorstart op.

Op donderdag 16 november staat Will Butler + Sister Squares in de Botanique.

Facebook / Instagram

Ontdek “Stop Talking”, ons favoriete nummer van Will Butler + Sister Squares, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1967 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Will Butler + Sister Squares @ Botanique (Grand Salon): Artistieke intensiteit

Wie Arcade Fire al eens live zag, zal Will Butler ongetwijfeld kennen als de excentrieke broer van de frontman die doorheen het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Will Butler + Sister Squares - “Arrow of Time”

Het leven van Will Butler zit de laatste tijd vol nieuwe wendingen. Nadat de man besloot om zijn broer en diens band…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Will Butler + Sister Squares - "Long Grass"

Nog tijdens zijn tijd bij Arcade Fire verkende Will Butler ook solo nieuwe horizonten. Dat de Amerikaan zich, nu hij eerder genoemde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.