InstagramLiveRecensies

This Is The Kit @ De Roma (Foyer): Op zijn zachtst gezegd

© CPU – Nathan Dobbelaere

This Is The Kit vormde in de voorbije vijftien jaar een van de meest consistente discografieën in het genre van de indiefolk. Het vierkoppig project rond Britse frontvrouw en multi-instrumentalist Kate Stables breidt, van debuutalbum Krülle Bol tot de nieuwste Careful Of Your Keepers, de pareltjes aan elkaar. Zij het als sessiemuzikant en toerend lid van indiegrootmacht The National, of op haar eigen, meer bescheiden manier, blijft Kate Stables een van de meest ondergewaardeerde muzikanten die er onder ons rondloopt. Zij die haar wel weten te waarderen, wisten zich op 20 september 2023 naar de foyer van de Antwerpse Roma te begeven, waar het viertal hun nieuwe tour aftrapte.

Knus in de voorhal van het concertgebouw mocht eerst singer-songwriter blumi bewijzen waarom ze naadloos in het plaatje van de avond paste. Met voorzichtig, spookachtig gitaarspel dat zo helder klonk dat het zelfs iets weg had van een harp, speelde de Brits-Franse een uiterst ingetogen stel nummers. Haar teksten bewezen dat haar gevoelsmatige schrijfstijl iets vormt waar aan vast te klampen valt. ‘There’s no end in me / There’s all this space to reincarnate’, klonk het op een bepaald emanciperend moment. Of het nu is met eigen materiaal (een album zou in aantocht zijn) of met een speciaal voor de gelegenheid uitgekozen cover van Tamino, van blumi zal je nog wel horen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Kate Stables en kompanen zetten hun set aan met “Slider”, een ode aan de gezapigheid. Gezellig galmend kropen de noten uit het drumstel en de (bas)gitaar op weg naar het beamen van hun songtitel. Voor de oningewijden, Kate Stables heeft zichzelf de banjo al lang meester gemaakt en haalde haar geliefkoosde muzikale rechterhand boven voor “Bullet Proof”. Het is een van de nummers die haar fait divers-stijl tentoonstelt. ‘Anything that broke today needed breaking anyway’, zingt ze zacht, maar glashelder, geflankeerd door toepasselijk breekbare melodieën.

De presentatie van Careful Of Your Keepers ving de groep aan met “This Is When The Sky Gets Big”, een heerlijk uitdijend en etherisch nummer dat met zijn hemelwaartse verwijzingen een soort van naturalistische trance veroorzaakte, vooraleer “This Is What You Did” in te vliegen (relatief dan). Snellere tempos en vluchtig getokkel op banjo werden voorzien van wat robuustheid door geregelde accenten op elektrische gitaar, al blijft het het plattelandse, karaktervolle van zo’n banjo die een zodanige warmte creëert, die alleen kan komen als iets deel is van jezelf. Er zijn weinigen die een instrument zo’n uniek deel van hun eigen muzikale vingerafdruk hebben kunnen maken als Kate en haar banjo.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dat soort wollige folk uit zich bij This Is The Kit dan vooral in de vorm van rollende, gemakzuchtige ritmes en zijdezachte melodieën. Nummers als “More Change” en “Off Off On” zijn zo flegmatisch dat ze zich eerder als een omarming opdringen dan een minzaam lied. ‘Oi, I’m talking to you / Are you listening to me?’, begint “Dibs” dan weer met geveinsde rigueur. Jazeker, beste mevrouw Stables. Telkens opnieuw wordt er geluisterd naar haar eigen zachtheid, gemanifesteerd in zowel muziek als stem. In Kate Stables zie je boven alles vooral een persoon die haar eigen soort tedere muziek belichaamt. De onzichtbare muur die er tussen artiest en toeschouwer altijd wel wat staat, valt in zo’n gevallen volledig naar beneden. Je staat bijna in je eigen woonkamer te luisteren.

This Is The Kit in De Roma maakte duidelijk waarom een grootheid als The National Kate Stables als een gelijke ziet. We zijn met het viertal in dezelfde kringen waar veel-met-weinig-doen een kunde is en waar minimalisme nog niet klein hoeft te zijn. Eenzelfde principe die mensen decennia later nog kluistert aan legendes als Simon & Garfunkel. Het zijn, op zijn zachtst gezegd, steengoede muzikanten die in hun delicaat, maar weelderig doosje getiteld ‘indiefolk’ meer beklijvende en indruk-nalatende muziek kunnen maken dan heel wat bands met een tienvoud aan bombast dat doen.

blumi: Instagram / Facebook
This Is The Kit: Instagram / Twitter / Facebook

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Slider
Bulletproof
Inside Outside
This Is When The Sky Gets Big
More Change
This Is What You Did
Off Off On
Moonshine Freeze
Found Out
Goodbye Bite
Dibs
Careful Of Your Keepers
Hotter Colder

Keep Going

175 posts

About author
guess this must be the place
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Bombay Bicycle Club @ De Roma: Pluk de dag

Bombay Bicycle Club gaat al mee sinds 2005, maar is nooit de grootse band geworden die het kon zijn. Toch blijft het…
InstagramLiveRecensies

Fun Lovin' Criminals @ De Roma: Vrijdagse vibes

De jaren 90-revival is al geruime tijd aan de gang en lijkt geen tekenen van vertraging te vertonen. Met zijn debuutalbum Come…
InstagramLiveRecensies

Marillion @ De Roma: Geraffineerde rockopera

Marillion beleefde zijn hoogtepunt in de jaren 80. Zoals veel andere bands uit die tijd verminderde de relevantie van deze Britse progressieve…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.