InstagramLiveRecensies

Captain Kaiser @ Trix (Club): Vier het leven

© CPU – Peter Verstraeten

Wie jarig is trakteert. En wie een plaat uitbrengt, geeft een releaseshow in een volgepakte Trix. Althans, zo doen de mannen van Captain Kaiser dat. De Kempenzonen brachten in de nacht van donderdag op vrijdag hun langverwachte, derde plaat RHYME&REASON uit en besloten dat te vieren in de clubzaal van het Antwerpse poppodium. Een uitverkochte clubzaal wel te verstaan. Want ondanks dat het al een tijdje in de lucht hing, kwam op de dag zelf de bevestiging dat alle tickets over de toonbank waren gegaan. Het ultieme recept dus voor een feestje van jewelste, die ze samen met de Limburgse band STEVE en de Nederlandse vrienden van Tusky maar al te graag vierden.

STEVE © CPU – Peter Verstraeten

Terwijl het hoofdpodium volstond met apparatuur en stageprops van de andere twee bands, betrad STEVE langzaam het veel kleinere podium achterin de zaal voor een soundcheck. Althans dat dachten wij, want het vloeide al snel uit naar een volwaardig nummer en was ook meteen het startschot van een halfuur aan gitaarherrie. Helaas was dat niet het laatste moment dat we naar de richting van het concert moesten zoeken, want door het continu, hoorbare gestem tussen de tracks was het soms gissen wanneer het volgende lied van start was gegaan. De chaos gaf zo nu en dan ook charme aan het optreden, maar wat meer structuur doorheen het optreden zou fijn zijn geweest. Op technisch vlak sloegen de Limburgers wel alle spijkers recht op de kop, waardoor de dertig minuten in een sneltreinvaart voorbij vlogen. Echter was dit niet voldoende om ons volledig achterover te blazen zoals ze eerder deze zomer deden op Rock Herk. STEVE heeft duidelijk potentie, alleen kwam het er vanavond niet honderd procent uit. Volgende keer beter.

Veel tijd om uit te rusten hadden we niet, want Tusky stond na een kleine tien minuten stilte al klaar op het grote hoofdpodium. Als vervolg van een tijdelijk stop van John Coffey zag de band in 2016 het levenslicht. Door de jaren heen zag de band veel mutaties, maar sinds de komst van de nieuwe frontman Vladimir Stevic lijkt de band in koers naar succes te liggen. Steeds vaker weten de Utrechters de gouden lijn tussen hard en toegankelijk te vinden. Waar in de beginjaren vooral het harde geluid van John Coffey doordreunde, is het tegenwoordig een tandje zuiverder en gepolijster. “Babybird”, de nieuwste single van het Nederlandse gezelschap, is hier een schoolvoorbeeld van. Ondanks dat het nummer deze avond voor het eerst de weg richting het podium gevonden had, paste het perfect in het nieuwe totaalplaatje dat de band de laatste jaren schetst.

Tusky © CPU – Peter Verstraeten

Dat de band hun oude fans niet vergeten was, bleek wel richting het einde van de set toen de nummers uit het eerste tijdperk van de band de revue passeerden. “Jawbreaker” klonk nog altijd even hard als toen Alfred nog achter de microfoon stond en ook “You Will Not Regret This (Please Hold Still)” liet de Antwerpse poptempel op zijn grondvesten trillen. Tusky is bezig aan een ware verovering in België en heeft vrijdag nogmaals een slag gewonnen. En waar STEVE moeite had om ons te overtuigen, lukte dat de Nederlandse band dat maar al te makkelijk en liet het ons en vele anderen denderen.

© CPU – Peter Verstraeten

Dat er in het publiek letterlijk een buslading aan trouwe fans aanwezig was, werd voorafgaand aan het concert wel duidelijk toen er een touringcar vanuit de Kempen de parking voor de Trix opreed. En dat die trouwe fans zin hadden in een feestje, was wel duidelijk toen de eerste tonen door de boxen galmden. Shirts gingen uit en liters bier vlogen in de lucht, terwijl de tonen van “DRIVE” alles meteen plat walsten. Captain Kaiser kwam hier duidelijk met een doel en dat was de Trix met hun muzikale geweld af te breken. Iets dat we de Kempenzonen maar al te graag zien doen.

Waar de meeste bands tijdens hun releaseshow vaak teruggrijpen op ouder werk en meestal slechts twee à drie nummers van de nieuwste plaat brengen, stond vrijdagavond voor Captain Kaiser duidelijk in het teken van RHYME&REASON. In snel tempo volgden de songs van het nieuwste album elkaar op. “DEMON” en “CHAMPAGNE HANDSHAKE” zagen al eerder het podiumlicht en werden voluit meegezongen, terwijl ook nieuwkomer “DARK ROOM” met open armen werd ontvangen. Afgelopen weekend mochten we het lied reeds aanschouwen tijdens Backyard Festival, al pakte het tijdens de zaalshow net iets beter uit als op het festivalterrein.

© CPU – Peter Verstraeten

‘Vier het leven’ was de boodschap die aan het concert vastgeplakt zat en door zanger Sascha maar al te vaak herhaald werd. De frontman verloor enkele jaren geleden zijn moeder en zag RHYME&REASON als zijn verwerkingstraject. Wanneer halverwege het concert “CATCH LIGHT” zijn intrede doet, veranderd de kolkende massa in een groep aandachtige luisteraars. De band plaatst zich op de achtergrond, terwijl Sascha zijn ziel bloot legt. De boodschap komt tijdens het concert tien keer zo sterk naar binnen dan op de plaat en zorgt voor ontroering binnen het publiek. Om het daadwerkelijk leven te vieren, gooide de band er aansluitend meteen “Hotel Room” in en veranderde die stilstaande menigte weer terug in een draaikolk van energie.

Na een “GOODBYE” van de band, wilde het publiek meer. Ze werden op hun wenken bediend en met “MUTE” kregen we het enige nummer van RHYME&REASON dat nog ontbrak. Met “Ended up at the Bar” zette de band er een punt achter en ging het de titel waarmaken, maar niet voordat bekend werd gemaakt dat gitarist Maarten Van Dam de band ging verlaten om zijn gitaar in te ruilen voor een leven als fulltime vader. Een beter afscheid kon de gitarist niet wensen, want na afloop werd hij onder luid gejoel omhelsd door de helft van het publiek.

© CPU – Peter Verstraeten

We volgden hun advies op en zetten onze pas richting de bar, waar dj Mil Kink zijn plaatjes deed draaien. Veel aandacht kreeg hij niet van het publiek, want iedereen moest duidelijk bekomen van de orkaankracht die ruim een uur op ze werd afgevuurd. Captain Kaiser bewees in een uitverkochte Trix nogmaals dat zij de nieuwe koningen van de garagerock zijn. Ze regeerden over de zaal en lieten het gebouw amper heel, precies zoals we de Kempenzonen het maar al te graag zien doen.

Op 12 oktober wordt de release van RHYME&REASON  nog gevierd in Café Café in Hasselt en 30 november in de Charlatan in Gent.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

DRIVE
DEMON
BOY
GOODNIGHT
Moscow Mule
CHAMPAGNE HANDSHAKE
DARK ROOM
CATCH LIGHT
Hotel Room
Post Gig Depression
Eskimos & Mermaids
SEDATED
GOODBYE

MUTE
Ended up at the Bar

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Captain Kaiser - RHYME&REASON (★★★★): De nieuwe garagegrootmacht is opgestaan

Als een van de meest veelbelovende garagerock en -punkbands van het Belgische muzieklandschap, bewoog Captain Kaiser ondanks twee albums op de teller…
LiveRecensies

Backyard Festival 2023: Muzikale hittegolf

September wordt in de muziekwereld traditioneel gezien als de overgangsmaand tussen het buiten- en het binnenprogramma. De poppodiums openen weer hun deuren,…
InstagramLiveRecensies

Lime Cordiale @ Trix (Club): Niet zuur, maar zoet

De carrière van Lime Cordiale is er eentje die vooral in eigen land hoge toppen scheert. De rest van de wereld veroveren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.