AlbumsFeatured albumsRecensies

Captain Kaiser – RHYME&REASON (★★★★): De nieuwe garagegrootmacht is opgestaan

Als een van de meest veelbelovende garagerock en -punkbands van het Belgische muzieklandschap, bewoog Captain Kaiser ondanks twee albums op de teller toch steeds wat onder de radar. Daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen. De show op Pukkelpop trok deze zomer al heel wat volk en de grote alternatieve radiostations staken de band vaker in hun afspeellijsten. Bovenal waren de nieuwe singles die RHYME&REASON inleidden van topkwaliteit. Dat nieuwe album had dus veel potentieel om de definitieve doorbraak van de band te forceren en het vijftal als de nieuwe Belgische garagegrootmacht neer te zetten.

Frontman Sascha Vansant stak het bovendien niet onder stoelen of banken dat RHYME&REASON een bijzonder persoonlijke plaat zou worden. Het overlijden van zijn moeder enkele jaren geleden en het verwerkingsproces dat daarbij kwam kijken, werd namelijk het centrale thema waarrond Captain Kaiser de plaat bouwde. Dat er dus aan heel wat nummers donkere en introspectieve kanten zitten, komt als geen verrassing. Single “BOY” excelleerde daar reeds in door leed en gitaargeweld op een pakkende manieren te combineren en ook ons een traantje deed wegpinken. Het is absoluut geen gemakkelijke opdracht om op dergelijke manier een passend eerbetoon in mekaar te steken, maar Captain Kaiser slaagt er met veel glans in.

De ingetogen sfeer zorgt automatisch ook voor ingetogen momenten. “CATCH LIGHT” is muzikaal bijvoorbeeld niet meer dan wat gedempt gitaarwerk, maar is mede dankzij de teksten een binnenkomer van jewelste. Nergens op de plaat komt het gevoel van uitzichtloosheid en eenzaamheid meer naar boven dan op die song. Niet dat de band daarom vergeet oplawaaien te verkopen doorheen het album, want meteen na “CATCH LIGHT” ramt “CHAMPAGNE HANDSHAKE” dan weer een aantal voordeuren in. Beenhard, rauw, maar toch met heel wat diepgang. Exact de manier van songwriting waar Captain Kaiser zo goed in is geworden dus.

Rammen blijft echter wel het beste dat de band kan. De eerste single van de plaat “DRIVE” was bijvoorbeeld al een van die karakteristieke pletwalsen die op nog geen twee minuten een spoor van vernieling achterlaat. Bijna nog straffer is “DEMON” dat minstens even razend begint, maar naar de tweede helft een wat tragere en donkerdere richting uitgaat. Beide songs zijn perfecte voorbeelden van hoe de band er in slaagt om heel straffe garagepunk te maken: retehard beuken, maar vaak op een beredeneerde en zinvolle manier. Niet altijd even simpel, maar Captain Kaiser doet het schijnbaar moeiteloos tegenwoordig.

Als er dan toch een puntje van kritiek mag zijn, is het misschien dat het af en toe muzikaal nét iets te veel van hetzelfde is. Songs als “GOODNIGHT” en “MUTED” zijn op tekstueel vlak nog steeds opvallend sterk en zijn op zich ook prima songs, maar vallen niet genoeg op tussen de rest om echt memorabel te zijn. Om er het label van ‘filler’ op te plakken is sterk overdreven, maar naast songs als “DARK ROOM” en “DEMON”, die beide net héél memorabel zijn, zakken ze wat te veel weg. Dat probleem heb je dan als er enkele geweldige kleppers op je album staan.

Derde keer, beste keer. De gebeurtenissen van de afgelopen jaar hebben een duidelijke invloed gehad op het type muziek dat Captain Kaiser maakt, maar als resultaat maakte de band met RHYME&REASON wel een prachtig eerbetoon én hun beste plaat tot nu toe. Het zwaardere gevoel zorgde muzikaal namelijk voor heel wat meer diepgang, wat Vansant’s pakkende teksten alleen nog maar meer in de verf zetten. We kunnen er veel over zeggen, maar eigenlijk valt het ook heel kort samen te vatten: Captain Kaiser is een van de beste Belgische gitaarbands van het moment. Hopelijk tot in onze eindejaarslijst, RHYME&REASON.

Vanavond stelt Captain Kaiser het nieuwe album ten slotte voor in Trix Club. De laatste tickets zijn in verkoop, dus wie er nog bij wil zijn, haast zich best naar de website. Op 12 oktober wordt de release nog gevierd in Café Café in Hasselt en 30 november in de Charlatan in Gent.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “DRIVE”, ons favoriete nummer van RHYME&REASON, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Captain Kaiser @ Trix (Club): Vier het leven

Wie jarig is trakteert. En wie een plaat uitbrengt, geeft een releaseshow in een volgepakte Trix. Althans, zo doen de mannen van…
LiveRecensies

Backyard Festival 2023: Muzikale hittegolf

September wordt in de muziekwereld traditioneel gezien als de overgangsmaand tussen het buiten- en het binnenprogramma. De poppodiums openen weer hun deuren,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Captain Kaiser - "BOY"

Afgelopen zondag beleefde Captain Kaiser op de Backyard van Pukkelpop een memorabel moment in hun geschiedenis, dus was er meer dan genoeg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.