AlbumsFeatured albumsRecensies

Róisín Murphy – Hit Parade (★★★½): Fris en divers, maar geen voltijds feestje

Vijftig is ze intussen al, maar de Ierse Róisín Murphy klinkt nog steeds even fris en jeugdig. Zo bewees ze eerder deze zomer op Cactusfestival al dat ze nog verdomd goed weet hoe ze een feestje moet bouwen. Haar grootste solohits en klassiekers van haar vorige band Moloko braken natuurlijk de meeste potten, maar ook nieuw materiaal paste uitstekend in de set. Het was dan ook uitkijken naar de release van het nieuwe Hit Parade, haar zesde soloplaat die sinds vandaag beschikbaar is.

Toch hangt er de laatste weken evengoed een waas van dubbelzinnigheid rond Róisín Murphy. Onlangs kwam ze in de media immers in opspraak door enkele transfobe stellingen, iets wat ongetwijfeld een deel van haar fans tegen de borst heeft gestoten. De artieste kon zich de mediastorm op geen slechter moment over haar hoofd trekken, want met de release van de nieuwe plaat in het vooruitzicht kon ze natuurlijk alle negatieve publiciteit missen als kiespijn. Wij laten alle persoonlijke meningen in elk geval even achterwege en bespreken Hit Parade hier gewoon objectief op basis van de kwaliteit van de muziek, los van de standpunten die Róisín Murphy persoonlijk heeft ingenomen.

Voor Hit Parade schakelde Murphy de hulp in van de Duitse dj en producer Stefan Kozalla. Die vergaarde als DJ Koze bekendheid met deep house en minimal techno en scoorde eerder al alternatieve hits met “Pick Up” en een remix van Gerry Reads “It’ll All Be Over”. Op zijn derde lp Knock Knock werkte hij in 2018 voor de nummers “Illumination” en “Scratch That” al samen met Róisín Murphy en zo werden dan ook de eerste zaadjes voor hun toekomstige samenwerking op Hit Parade geplant. Het duo werkte de afgelopen jaren vanop afstand aan die plaat zonder effectief tijd samen door te brengen in een studio. Voor Murphy zorgde dat voor een intieme benadering van nummers schrijven, omdat ze gewoon thuis aan de slag kon gaan. Voor Kozalla betekende het totale vrijheid en absolute focus zonder afleiding van de zangeres, waardoor hij muzikaal volledig zijn zin kon doen.

De vrije samenwerking tussen Murphy en DJ Koze vertaalt zich in een gevarieerde en opgewekte plaat. Het album trapt af met het duistere en loungy “What Not to Do”, een nummer dat uiteindelijk niet meer is dan een sfeervolle smaakmaker voor het carnaval dat nadien start. Met de fijne singles “CooCool” en “The Universe” bloeit Hit Parade aansluitend immers helemaal open als een speelse en diverse langspeler. Zo volgt de aanstekelijke volvloed funk van “The House” (met ultracatchy gitaarriff) naadloos op de weerbarstige elektro van “Hurtz So Bad” en past een kleurrijke popsingle als “Fader” (met een subtiele sample van Sharon Jones & the Dap-Kings) evengoed in het geheel.

“Free Will” is wat ons betreft de uitblinker van het feestje; de song trapt aarzelend af met ingetogen piano, maar bouwt langzaam op met een wispelturige sax, eclectische synths en vooral een dodelijk dansbaar baslijntje. Op nummers als “You Knew” en “Can’t Replicate” gaan de beats van DJ Koze dan weer het hardst en brengt hij deep house zoals we die inmiddels van hem gewend zijn. Het zijn uiteindelijk zijn frisse geluidjes en dwarse beats die centraal staan en van Hit Parade een rijker en gevarieerder album maken dan succesvolle voorganger Róisín Machine uit 2020. Eén bedenking; doordat de nummers wat gelaagder zijn, zet het album buiten enkele uitzonderingen eerder aan tot zachtjes met het hoofd schudden in plaats van tot swingen met de benen.

Dekt Róisín Murphy met de titel van haar nieuwe album dan ook de lading, met andere woorden: is Hit Parade een opeenvolging van bangers en dansvloervullers? Neen dus. Er wordt heel veel sfeer gezet en gespeeld met geluid, maar de beats en bassen blijven op de meeste nummers minderwaardig ten opzichte van het experiment. Dat levert muziek op die uitstekend dienst doet voor een loungy zomeravond met vrienden, maar niet voor een knalfeest onder de discolampen. Slecht wordt het gelukkig nergens, daarvoor is de tandem Róisín Murphy – DJ Koze te sterk en de kwaliteit van hun output te hoog.

Met Hit Parade brengt Róisín Murphy samen met producer DJ Koze een speelse, kleurrijke en dansbare plaat. Al is ‘dansbaar’ een rekbaar begrip, want er zullen maar weinig mensen het volledige uur staan springen en shaken op de langspeler. De eclectische beats en experimentele geluiden waarin DJ Koze gespecialiseerd is, krijgen immers de overhand. Fans van het eerste uur zullen hierdoor misschien wat harder moeten doorbijten. Wij kijken er in elk geval naar uit om Murphy met de nieuwe nummers live aan de slag te zien gaan.

Roísín Murphy: Facebook / Instagram / Twitter / Website
DJ Koze: Facebook / Instagram

Ontdek “Free Will”, ons favoriete nummer van Hit Paradein onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

160 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Sum 41, Avril Lavigne, Snow Patrol, dEUS en 7 anderen voor Rock Werchter 2024!

Rock Werchter pakte eerder al uit met drie headliners: Foo Fighters, Dua Lipa en Måneskin. Vandaag komen daar maar liefst elf nieuwe…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Roísín Murphy & DJ Koze - "You Knew"

Het creatieve brein van Roísín Murphy loopt de laatste tijd weer over in de vorm van nieuwe singles en dat naar aanleiding…
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2023 (Festivaldag 3): Kippenvel in het park

Acht artiesten, acht verschillende genres. Vrijdag en zaterdag waren dan wel gereserveerd voor de gevestigde, Belgische bands en festivalhypes van het moment,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.