AlbumsFeatured albumsRecensies

Ashnikko – WEEDKILLER (★★★½): Pop met een scherp kantje

In 2021 bracht Ashnikko, artiestennaam van de 27-jarige Ashton Nicole Casey, haar eerste mixtape DEMIDEVIL uit. Nu, twee jaar en een pauze later, komt Ashnikko met haar debuutalbum WEEDKILLER. Wie af en toe TikTok opent, zal zeker al van deze artiest gehoord hebben. Ashton begon haar carrière in 2016 met het uitbrengen van het nummer “Krokodil” op SoundCloud en in 2017 verscheen haar eerste ep Sass Pancakes onder het platenlabel van Digital Picnic Records. Hoewel ze toen met haar muziek het publiek al kon bekoren, kwam de echte doorbraak pas bij de release van “Stupid” in samenwerking met Yung Baby Tate. Doordat het nummer viraal ging op TikTok, behaalde ze zelfs een gouden plaat in de Verenigde Staten en Canada.

Waar DEMIDEVIL nog bol stond van de samenwerkingen, ligt bij WEEDKILLER de focus meer op Ashnikko zelf. Enkele singles van het debuutalbum werden al op voorhand vrijgegeven, zo kwam begin februari “You Make Me Sick!” uit. Dit nummer luidde krachtig het nieuwe tijdperk in, met bijhorende albumaankondiging, en werd opgevolgd door de singles “Worms”, “Possession of a Weapon” en het recent uitgebrachte “Cheerleader”. Op het album worden opnieuw thema’s aangekaart die ook bij mixtape DEMIDEVIL voorbijkwamen. Dat Ashnikko een ware feministe is, wordt opnieuw sterk weerspiegeld in de teksten van haar nieuwste nummers. Daarin geeft ze namelijk openlijk kritiek op het heersende patriarchaat zoals ze voorheen ook al deed. 

Het album wordt geopend met de futuristische klanken van “World Eater”, een song die door de dreigende tekst en de dansbare beat zorgt voor de start van een veelbelovend popalbum. Een pauze krijg je als luisteraar niet wanneer “You Make Me Sick!” volgt. Het lijkt alsof Ashnikko het creëerde als uitlaatklep voor alle opgestapelde woede. Het resultaat daarvan is een agressief rapnummer, waarbij de artiest al schreeuwend terugblikt op enkele gebeurtenissen uit het verleden. Zo heeft ze het over een ex die haar leven moeilijker maakte, en onwaardig was om van te houden. Ashnikko laat zich niet doen en dat zal iedereen geweten hebben. 

“Worms” leidt het iets tragere middenstuk van het album in met de typische sound die we gewoon zijn van Ashnikko, vermakelijke pop met enkele effecten op de stem van de artiest. De eerste van twee samenwerkingen komt aan de beurt bij “Super Soaker”. Hierop werkte de artiest samen met Daniela Lalita, een Peruaanse singer-songwriter, die met haar Spaans het tempo toch even terug opdrijft. Ook de achtergrondgezangen worden verzorgd door Daniela, waardoor dit nummer door zijn andere aanpak opvalt. 

“WEEDKILLER”, de titeltrack van het album, zorgt ervoor dat de energie weer de hoogte in schiet. De zwaardere gitaren ondersteunen de zang en mede door de geweerschoten komt het dreigender over dan de songs die voorafgingen. “Dying Star” vormt de afsluiter van het album en daarom wordt er uitgepakt met een samenwerking met Ethel Cain, een van de meestbelovende artiesten van het moment. Het is de eerste keer op het album dat we de zang van Ashnikko zo zuiver te horen krijgen. De overdaad aan effecten wordt achterwege gelaten, wat zorgt voor een positieve nadruk op de combinatie van beide stemmen. We krijgen een andere kant van Ashnikko te zien, een kant die volgens ons iets meer getoond mag worden. Alhoewel dit album maar twee samenwerkingen telt, vormen ze allebei een meerwaarde voor het album.

Met het debuutalbum WEEDKILLER bewijst Ashnikko nogmaals dat haar succes terecht is, en dat ze een veelzijdige artiest is. Haar wereldbeeld en manier van denken vinden we terug in de teksten die vaak kritiek geven op onze maatschappij. Juist dat zorgt ervoor dat je na het luisteren toch nog even nadenkt over haar nummers. Het is popmuziek met betekenis, en daarom verdient Ashnikko met dit album onze waardering. Toch ontbreekt bij enkele nummers wat energie, waardoor het midden van het album minder indrukwekkend is. Onze aandacht trekt ze dan terug met “You Make Me Sick!” en “Dying Star”. 

Je kan Ashnikko live aan het werk zien op 26 november in Melkweg, Amsterdam.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Dying Star”, ons favoriete nummer van WEEDKILLER, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 1): Tussen licht en donker

Rock Werchter 2023 is van start gegaan. Het grootste festival van België laat weer vier dagen van zich horen met muziekgroepen die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ashnikko - "Worms"

Fans van Ashnikko hebben het tegenwoordig ongetwijfeld naar hun zin, want de Amerikaanse had heel wat goed nieuws mee te delen. Zo…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter maakt affiche compleet met Zwangere Guy, Kasabian, Inhaler en meer!

We werden de afgelopen week overspoeld door festivalnieuws, maar de grootste vloedgolf komt er vandaag dankzij Rock Werchter. Het festival maakt zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.