InstagramLiveRecensies

Billie Eilish @ Pukkelpop 2023: Billie-mania!

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het was gisteren al de hele dag over koppen lopen aan het hoofdpodium en daar kan maar een schuldige voor aangewezen worden: Billie Eilish. Het is dan ook geen dagelijkse kost dat een wereldster van het kaliber Eilish op de Kiewitse weide haar opwachting maakt. Wat een passage van de Amerikaanse op een festival teweeg brengt, zagen we in 2019 al toen ze een absolute recordopkomst op Pukkelpop voor haar neus zag staan. In vier jaar tijd is er voor haar hoe dan ook ontzettend veel veranderd. Zo verscheen er met Happier Than Ever een meer dan waardig vervolg op haar debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? en sleepte ze naast een Oscar ook enkele Grammy’s in de wacht. Vorig jaar trok ze bovendien op een uitgebreide wereldtournee, met onder meer een spraakmakende show in een uitverkocht en vooral uitzinnig Sportpaleis. Dit jaar doet ze het iets rustiger aan, maar een korte ronde langs de Europese festivals in augustus kon er dan toch nog van af om het Happier Than Ever-verhaal in schoonheid af te sluiten.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als een komeet schoot Billie Eilish uit de grond onder het oorverdovende gejoel van de tienduizenden fans aan het hoofdpodium. De flitsende start in de vorm van “bury a friend” schoot meteen doeltreffend raak en zo at het publiek na een paar luttele minuten gewillig uit de handen van Billie Eilish. Na die vlammende start goot ze echter geen extra olie op het vuur, maar echt blussen deed ze ook weer niet met “I Didn’t Change My Number”. De extase op de eerste rijen nam niet af en waarom ook? De fans hadden er immers heel wat slaapgebrek en geduld voor over om zo dicht bij hun idool en voorbeeld te zijn. Maar niet alleen de eerste rijen werden getrakteerd, de rest van de weide genoot uiteraard ook mee. Van het energieke “NDA” en het erg sterk gebrachte “Therefore I Am” bijvoorbeeld, maar evengoed het zeer persoonlijke “my strange addiction”.

Billie Eilish vond net zoals bij haar arenatour een goede balans tussen de intieme momenten en de bombast van haar debuutalbum. Doodvallen deed het op die manier nooit en dat is best wel een prestatie op een festival waar je ook gewoon heel wat casual bezoekers moet zien te plezieren. Het tweeluik “idontwannabeyouanymore” en “lovely” kreeg de weide zelfs behoorlijk rustig, al zong iedereen de nummers wel luidkeels mee. Alleen jammer dat ze voor ingekorte versies van de nummers ging, zeker als je naar de resonantie keek in het publiek. Billie koos er in de plaats voor om nummers als “Billie Bossa Nova” en “GOLDWING” iets prominenter in de verf te zetten en dat werkte evengoed.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als wereldster word je al heel snel geleefd en gebeurt het vaker wel dan niet dat je het contact met de werkelijkheid verliest. Het contact met haar fans heeft ze in ieder geval nooit verloren. Zo zwaaide ze fier met een LGBTQ+-vlag die ze toegeworpen kreeg of ging ze in interactie met een fan die haar op heel wat shows deze tour volgde. Net voor het volgende nummer was ze zelfs zo attent om ervoor te zorgen dat de voorste rijen een aantal fans flesjes water kregen. Het maakte dat de show op Pukkelpop een persoonlijkere toets had en we als publiek zijnde een connectie met haar konden voelen. Tijdens “you should see me in a crown” ging ze nog voluit mee in de publieksinteractie en bij “Oxytocin” mochten de tienduizenden door de knieën gaan voor een sitdown. Geen speciale trucjes dus, maar het droeg wel bij aan de sfeer.

Voor haar ronde langs de festivals paste Billie haar setlist in vergelijking met haar passage in het Sportpaleis minimaal aan. Zo voegde ze bijvoorbeeld haar recentste single “What Was I Made For?” toe aan het optreden. Het was een welgekomen moment van rust en we konden ook gewoon eens geconcentreerd luisteren naar haar knappe zangstem. Ze bouwde ook weer een paar akoestische nummers in die ze samen met haar broer (en beste vriend) Finneas bracht. De liefde hing zo in de lucht tijdens “i love you”, terwijl we rond om eens heen tranen over wangen zagen rollen bij het magnifieke en pure “Your Power”. Knap hoe ze daar met hun tweetjes zo intiem en tegelijk toch zo groots klonken.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De akoestische gitaar werd niet opgeborgen, maar het energiepeil schoot wel weer een heel klein beetje de hoogte in met dank aan “bellyache” en “ocean eyes”. Echt hoog schoot dat peil niet, maar het bleef wel mooi en boeiend. “Getting Older” was het ideale moment om even terug te blikken op het volwassen worden en dan was er ook nog dat zeemzoete “when the party’s over”, waarmee ze ons vier jaar geleden ook al mee wist te ontroeren op Pukkelpop. Want ook dat is Billie Eilish ook: traantjes laten en ons erna weer beter voelen.

De finale was inmiddels in volle gang en daarin mocht haar broer Finneas nog eens zijn momentje pakken. Met de basgitaar stevig in de hand liep hij tijdens “all the good girls go to hell” over de catwalk en maakte hij op subtiele wijze duidelijk dat hij het muzikale kloppende hart achter Billie Eilish is. Hartkloppingen kregen we dan weer voor “Everything I Wanted” en bij het onweerstaanbare “bad guy”. De weide daverde op en neer en wat confetti deed de pret nog meer stijgen. Aan alle mooie liedjes komen een eindje en daar was gisteren geen uitzondering op de regel op. Met “Happier Than Ever” had ze wel het ideale nummer in huis om haar sterktes nog een laatste keer uit te spelen. De catharsis werd versterkt door een heus vuurwerk. ‘Geen muziek op een dode planeet’ verscheen amper een paar minuten ervoor in koeien van letters op het scherm, maar voor wat kleurrijke vonken als special effect telde die leuze even niet.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Billie Eilish is en was de gedroomde headliner van Pukkelpop die met haar muziek generaties samenbracht en een vorm van eenheid creëerde. In het anderhalf uur durende concert had ze ons en tienduizenden anderen volledig in haar ban gezogen en bewees ze met name dat je zowel met intieme en bombastische momenten kan beklijven. De superlatieven geraken stilaan op voor de nog steeds maar eenentwintigjarige artieste en haar broer en ook wij zullen na dat spektakel van gisteren nog een tijdje door blazen op de loftrompet. Happier than ever doken we de nacht in!

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Alle recensies van Pukkelpop 2023 lees je hier.

Setlist:

bury a friend
I Didn’t Change My Number
NDA
Therefore I Am
my strange addiction
idontwannabeyouanymore / lovely
my future
you should see me in a crown
Billie Bossa Nova
GOLDWING
What Was I Made ForN
Oxytocin
ilomilo
i love you
Your Power
TV
bellyache / ocean eyes
Getting Older
Lost Cause
when the party’s over
all the good girls go to hell
everything I wanted
bad guy
Happier Than Ever

1926 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FeaturesInstagramUitgelicht

Nabeschouwing Pukkelpop 2023: Muziek is van iedereen!

Het doek is gevallen, the show’s over. Pukkelpop 2023 was een bij momenten bloedhete editie en dat kwam niet enkel door de…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 4): Overal vuurwerk

De allerlaatste dag van Pukkelpop 2023 was er opnieuw eentje die baadde in een loodzware hitte. Een stralende festivaldag met andere woorden,…
InstagramLiveRecensies

The Killers @ Pukkelpop 2023: Afgelikt, afgesloten

Qua hitmachines uit de vroege jaren 2000 vind je ze tegenwoordig nog amper even relevant als The Killers. Voor een groot deel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.