Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles The National – “Alphabet City” & “Space Invader”

© CPU – Jan Van Hecke

2023 belooft een boerenjaar te worden voor (fans van) The National. De band rond Matt Berninger kwam om en bij de vier maanden geleden nog maar met First Two Pages of Frankenstein naar buiten; een eerste album in zo’n vier jaar tijd. Een klein uur aan nieuwe muziek om de hartjes aan te verwarmen dus, maar nu is er meer. Het boek van de Amerikanen is klaarblijkelijk nog niet uitgeschreven, want later dit jaar zou er opnieuw een album volgen. Precieze details zijn er weliswaar nog niet, maar als we het wereldwijde web mogen geloven verschijnt Laugh Track al op 18 september en staat er opnieuw een samenwerking met Phoebe Bridgers op de tracklist. Een officiële aankondiging zal in dat geval niet heel lang meer uitblijven, maar tot dan kunnen we nu wel al genieten van de eerste twee voorsmaakjes: “Alphabet City” en “Space Invader”.

Die eerste toont The National alvast van een ietwat duistere kant. Het nummer hangt aan elkaar met een mysterieuze herhalende gitaarlijn, die vanzelfsprekend kracht wordt bijgezet door het diepe stemgeluid van Berninger. Aanvullend krijgen we een reeks strijkers die ervoor zorgt dat het geheel iets meer onder de huid kruipt. En onder de huis kruipen is misschien wel meteen de beste manier om “Alphabet City” te omschrijven, daar het permanent lijkt alsof er iets niet helemaal klopt aan het nummer, waardoor het tegelijkertijd ook alsmaar meer weet te intrigeren. Een piano doet naarmate de single vordert ook steeds meer zijn eigen ding, wat uiteindelijk voor een open einde zorgt.

“Space Invader” is met zijn zeven minuten dan weer van een ander kaliber. The National lijkt zich met dat nummer te profileren als de band die we kennen, al ziet het er nu al naar uit dat niets op Laugh Track is wat het lijkt. Een dromerige indiefolksong zoals we van de Amerikanen gewoon zijn bloeit namelijk alsmaar meer open in een iets harder en grootser geheel, waarin de opbouw centraal staat. Daarin vullen groteske drums en een mix van euforische gitaren en Matt Berninger elkaar aan, waarna het nummer plots van nul af aan terug langzaamaan opbouwt naar een prachtig hoogtepunt; met als belangrijke voetnoot dat de reis minstens even mooi is als de bestemming. “Space Invader” is met andere woorden niet minder dan indrukwekkend te noemen, met zowaar een overrompelende apotheose als impressionant hoogtepunt. Donder en bliksem bij kraakheldere hemel, licht en donker door elkaar: The National heeft misschien wel een van zijn strafste singles in jaren beet.

Laugh Track zou op 18 september verschijnen. Op 29 september staat The National in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

1876 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

The National - Laugh Track (★★★★): Van hetzelfde laken een fraai pak

Fans van The National konden enkele maanden geleden al hun hart verwarmen aan First Two Pages of Frankenstein, maar alsof dat nog…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single HOUSEPLaNTS - "Walls"

De Limburgse kamerplanten van Pieter-Jan Decraene en Marino Roosen (respectievelijk van Sam de Nef & Bonfire Lakes) kwamen eind vorige week met…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The National - First Two Pages of Frankenstein (★★★★): Nieuw hoofdstuk bij hetzelfde verhaal

Voor indieliefhebbers is eindelijk de grote dag aangebroken: de negende plaat van The National is beschikbaar! Vier jaar na het orchestrale (en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.