FeaturesInstagram

15 tips voor een geslaagd Pukkelpop!

© CPU – Ymke Dirikx

De grassprietjes in Kiewit genieten momenteel van hun laatste rustmomenten voordat er over enkele dagen weer duizenden enthousiastelingen voor vier dagen Pukkelpop als hun thuis beschouwen. De headliners van deze editie zijn niet van de minste met Billie Eilish, Angèle en The Killers, maar ook de namen in de kleine lettertjes zijn dit jaar weer de moeite. Wij pikten uit de meer dan 200 namen een vijftiental uit, die je volgens ons absoluut moet gezien hebben. Ontdek ze nu al comfortabel in je zetel!

Donderdag

KRANKk • Booth • 21:30 – 22:30

Op de openingsdag van Pukkelpop staat alles in het teken van feesten en muzikale trots van eigen contreien. Het Antwerpse drietal KRANKk brengt beide elementen samen en mag net als vorig jaar plaats nemen in de Booth van Pukkelpop. Deze keer doen ze dat met een – speciaal voor het Hasseltse festival ontwikkelde – show waarin immersieve audio, adembenemende visuele effecten en opzwepende live drum-‘n-bass samenkomen. De website van Pukkelpop belooft ons een baanbrekende performance en een meeslepende totaalbeleving van licht en geluid. Bovendien heeft KRANKk werk gemaakt van heel wat nieuwe muziek, waaronder een samenwerking met Selah Sue. Voor de nieuwsgierigen onder ons dus een absolute must-see om deze Pukkelpop-editie op gang te trappen.

Vrijdag

Zulu • BackYard • 13:25 – 14:05

© Alice Baxley

Waar Turnstile ondertussen al op de Main Stage staat en zich tot de grootheden van de nieuwe hardcorelichting mag rekenen, moet het voor Zulu nog allemaal beginnen. De band uit Los Angeles bracht eerder dit jaar al een debuutalbum uit met A New Tomorrow. Daarop te vinden: vijftien nummers en een speeltijd van net geen 29 minuten. Kortom, Zulu knalt al eens graag hard en snedig door, zonder compromissen te sluiten. Live zou dat zowaar nog meer overdonderend kunnen zijn en dus kunnen we alvast zeggen dat je best traint om de moshpit van je leven aan te kunnen. Harde gitaren, furieuze vocals en natuurlijk een intensiteit om u tegen te zeggen zijn de ingrediënten die Zulu kruiden.

Royel Otis • Lift • 13:25 – 14:05

© Alex Wall

Begin januari maakten we een vooruitzicht naar de acts die je dit jaar absoluut in de gaten moest houden en een van die namen was toen Royel Otis. Het Australische duo maakt zomerse indiesurf met een laidback-kantje en daar lijken steeds meer mensen voor te vallen. Anderhalf miljoen maandelijkse luisteraars heeft Royel Otis ondertussen en die tendens is verder stijgende. Met hun meest recente single “Addored” namen ze een overtuigende stap in een nieuwe richting en daar hopen wij in de Lift nog heel wat meer van te horen.

Ethel Cain • Club • 16:30- 17:20

Fans van dromerige indie met een vrouwelijke stem kijken op vrijdag ongetwijfeld het meest uit naar de eerste Belgische doortocht van boygenius, maar in afwachting van dat concert raden we, iets eerder op de dag, graag Ethel Cain aan. De Amerikaanse is nog niet zo gek lang bezig, maar met haar debuutplaat Preacher’s Daughter speelde ze zich wel meteen in het hart van iedereen die indie- en dreampop een warm hart toedraagt. Een album dat ook ons meteen bij de keel greep en als we de video’s online mogen geloven, doet de zangeres dat trucje live gewoon over. Het is moeilijk om een label te plakken op Ethel Cain, en dus stellen we voor dat je ook haar concerten gewoon moet meemaken om het te begrijpen. Afspraak vrijdagnamiddag in de Club!

The Aces • Lift • 17:40 – 18:30

The Aces stond aan de vooravond van een grote doorbraak toen het coronavirus toesloeg en dus hebben de Amerikanen nu heel wat schade in te halen. Dat deed de band door meteen na Under My Influence een nieuwe plaat uit te brengen in de vorm van I’ve Loved You For So Long. Die langspeler ligt nu enkele weken in de rekken en zorgde meteen ook voor een verdubbeling aan fijne indiepopnummers. De vier dames klinken op die manier een beetje als de vrouwelijke versie van The 1975, hetzij met wat meer uptempo en feelgoodinvloeden. Het belooft dus een dansbaar feestje te worden in de Lift, met bakken positieve energie. The Aces lijkt zich met andere woorden te ontpoppen tot ideale festivalband!

ascendant vierge • Lift • 00:35 – 01:35

Wie na de eerste volwaardige festivaldag nog energie op overschot heeft, kan de nacht in met ascendant vierge. Het Frans-Belgische duo brengt namelijk een hyperkinetische mengelmoes van trance, techno, hyperpop en alles wat opzwepend en elektronisch is, waardoor stilstaan een uur lang niet tot de mogelijkheden zal behoren. Eerder dit jaar zetten de twee de Ancienne Belgique bijvoorbeeld nog op stelten, wat het beste doet vermoeden voor set met een uitgelaten festivalpubliek. Het recept voor ascendant vierge in de Lift lijkt dus simpel: zonnebril op en gaan!

Zaterdag 

Deijuvhs • BackYard • 13:25 – 14:05

© Jessie Rose

Fan van hiphop en nu-metal? Dan is Deijuvhs (uitgesproken als day-u-vhs) op zaterdag als opener van de Backyard spek voor je bek. De Brit zorgt al enkele jaren voor furore in de Londense undergroundscene dankzij nummers als “Scumbag Anthem” en “Freakazoid”. Onlangs kreeg hij zelfs een berichtje van ene Fred Durst, die graag eens met de 27 jarige uit het noorden van Londen wilde samenwerken. De drie uiteenlopende projecten die hij op evenveel jaar uitbracht, hebben een ding gemeenschappelijk en dat is de onweerstaanbare ruwe energie waarmee Deijuvhs te werk gaat. Live wordt hij bijgestaan door een drummer en een gitarist, dus bereidt je alvast voor op een uppercut van jewelste om die zaterdag op gang te trappen.

Nabihah Iqbal • Lift • 14:50- 15:40

Ondanks dat ze al enige tijd muziek maakt, was Nabihah Iqbal afgelopen jaar opeens helemaal trending. Dat had alles te maken met de release van haar tweede langspeler DREAMER, die meteen een plekje in het hart van zowat elke meerwaardezoeker vond. Dat dat album zo goed klinkt, heeft veel te maken met de carrière die de muzikante achter de kiezen heeft. Zo vertoefde ze in haar begindagen veelal binnen de grenzen van de hyperpop, samen met haar goeie vriendin wijlen SOPHIE. Nu komt ze veelal binnen de indie aan haar trekken, wat een soort dromerige, doch opzwepende cocktail oplevert. In haar muziek hoor je bijvoorbeeld een The War on Drugs, High Hi of The Haunted Youth terug, maar even goed invloeden van trance. Een soort indiedance dus, die Nabihah Iqbal, met daarbovenop ook nog eens een bijzonder intrigerend stemgeluid. Het zou zomaar eens een van de verrassingen van het weekend kunnen worden!

Fousheé • Club • 15:45 – 16:35

Fousheé is een echt product van de huidige maatschappij. De Amerikaanse zangeres won namelijk aan populariteit door een uitstekende COLORS-sessie, maar heeft ook veel te danken aan bevriende artiesten. Rapper Sleepy Hallow gebruikte zo een sample van haar nummer “deep end”, waarna de bal aan het rollen ging. Onder andere Steve Lacy, James Blake, King Princess, Ayra Starr en Adekundle Gold sprongen plots mee op de trein en doken de studio in met de zangeres. Een wereldster zonder dat je ooit expliciet van haar hoorde dus, deze Fousheé. Eentje die de hype helemaal zal trachten waar te maken op Pukkelpop; meteen ook haar eerste doortocht op Belgische bodem.

Dave Okumu & The 7 Generations • Lift • 18:45 – 19:35

© Nicolas Premier

Het is moeilijk om Dave Okumu in een hokje te plaatsen, al is de enige constante, van de in Zwitserland geboren artiest, dat het altijd heel erg cool klinkt. Samen met zijn 7 Generations tourt hij nu door Europa met zijn eigen muziek, nadat hij in het verleden al hoge ogen gooide met zijn band The Invisible en als producer voor Jessie Ware. Verwacht je op Pukkelpop dus aan een hoop groove, maar ook aan gospelinvloeden. Het is overigens dat laatste dat een belangrijke rol speelt in de muziek van de man, daar hij van zijn concerten een ware belevenis wil maken, waarbij het publiek een significante rol speelt. Dat zou wel eens een indrukwekkend concert kunnen worden!

Bou • Boiler Room • 20:30 – 21:45

Er gaat een cliché rond dat er in de Boiler Room alleen maar voorspelbare dj’s zouden spelen, maar dat is buiten Bou gerekend. De producer uit Manchester maakt de ene na de andere banger in het drum-‘n-bassgenre en kan op die manier op de nodige anticipatie rekenen. Je kan van hem live altijd iets verrassends verwachten, zo maakte hij al eens een remix van de gekende Nokia-tune. De Boiler Room kan dus voor een keer het paleis worden om de ene vettige schijf na de andere te verorberen en in de tijd dat Bou zijn set zal spelen, word je zeker meermaals aangenaam en vooral smerig verrast.

Nia Archives • Lift • 20:35 – 21:35

© Cosmo Webber

In haar thuisland is Nia Archives al een vrij grote naam, bij ons, aan de andere kant van het Kanaal, moet het allemaal nog wat meer op gang komen. En dan is de Lift op Pukkelpop in de vroege nacht een mooie volgende stap voor de Britse, die overigens al enkele mooie prijzen (net niet) in de wacht wist te slepen. Dat de BBC zijn schouders heeft gezet onder deze artieste is dan ook niet echt vreemd, want haar opzwepende drum-‘n-bass met jungle-invloeden van overal ter wereld zijn een verademing voor het genre. Stilstaan zal dus niet tot de mogelijkheden behoren bij de doortocht van de producer, waardoor wij nog net dat tikkeltje meer uitkijken om onze dansbenen los te gooien op nummers als “Baianá” en “Forbidden Feelingz”.

Zondag

Destroy Boys • BackYard • 15:00 – 15:45

© Ambar Navarro

Destroy Boys heeft al drie albums op haar naam staan en toch lijkt het alsof het momentum nu pas echt de goeie richting uitdraait. De punkrock van het trio is er eentje die geen compromissen sluit. De gitaren gieren bij iedere song door je oorkanalen en ook de agressiviteit die in de vocals naar boven komt, laat je likkebaarden. Dit jaar bracht de band al twee singles uit waarmee ze aantoonden dat ze iets grootser zijn gaan klinken, ideaal dus om een breder publiek aan te spreken. Dat ze nog steeds even vuil klinken, bewijst “Beg For The Torture” evenwel. Destroy Boys is een band die je beter niet zonder de nodige beveiliging gaat kijken, want anders zou je wel eens volledig knock-out kunnen geslagen worden.

Bakar • Club • 16:00 – 16:50

Wie al eens graag tijd op het internet besteedt, zal Bakar ongetwijfeld al wel eens hebben horen voorbijkomen. De Londense singer-songwriter heeft namelijk een TikTok-hitje te pakken met “Hell N Back”, maar stond in het verleden bijvoorbeeld ook al eens op de soundtrack van FIFA. Het was echter dat eerste nummer dat de echte doorbraak van de jongeman betekende, met features in films, series en nog zoveel meer. Nu brengt het hem ook naar Kiewit, waar hij met zijn mix van zwoele r&b en ietwat ruwere punkinvloeden de laatste dag van het festival zal mogen opwarmen. De ideale manier om rustig aan je dag te beginnen met een chille soundtrack: Bakar in de Club.

Deki Alem • Lift • 19:10 – 20:10

Dit jaar staan er weer een hele hoop hiphopartiesten, maar weinigen waar we zo naar uit kijken als naar Deki Alem. De Zweedse tweeling was dé revelatie van het toonaangevende showcasefestival Eurosonic en daarom is het geen verrassing dat ze deze zomer op heel wat mooie en grote festivals staan. Het treft dan ook dat ze, net voor de zomer van start ging, hun tweede ep Fluent Stutter uitbrachten en zo de anticipatie nog iets meer de hoogte in stuwden. Live schijnt Deki Alem alvast zeer indrukwekkend te zijn en we zijn tamelijk zeker dat ze die reputatie in de Lift alle eer gaan aandoen.

Pukkelpop 2023 vindt plaats van donderdag 17 tot en met zondag 20 augustus in Hasselt. Voor de laatste dagtickets en info verwijzen we je graag door naar de website van het festival.

1870 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Deijuvhs - "Gaunt"

Het mag en moet soms eens kunnen scheuren en daar zorgt ene Deijuvhs onder andere voor. De Brit uit de wereldmetropool Londen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Affiche Sonic City 2023 compleet met o.a. Stereolab, Eddie Chacon, Dream Wife en Jockstrap

Het clubseizoen is sinds vorige week officieel geopend en dus maken ook de indoorfestivals terug hun opwachting. Vlak voor de festivalzomer losbarstte,…
FeaturesInstagramUitgelicht

Nabeschouwing Pukkelpop 2023: Muziek is van iedereen!

Het doek is gevallen, the show’s over. Pukkelpop 2023 was een bij momenten bloedhete editie en dat kwam niet enkel door de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.