LiveRecensies

ascendant vierge @ Ancienne Belgique (AB): Het beste van twee werelden

Fragiele, haarfijne opera en luide, harde gabber. Ofwel: een engelenstem en duivelse beats. Het zijn uitersten van elkaar, maar singer-songwriter Mathilde Fernandez en dj-producer Paul Seul gooien het in een extreem complementaire mix. Zij komt uit de gothpop, hij richtte mee het Casual Gabberz-collectief op, maar in 2019 kruisten hun wegen en berijdt het duo dezelfde weg. Nog geen maand geleden kwam Une Nouvelle Chance uit, een plaat die drie jaar werk eiste en de huidige ravestorm doorheen de dancewereld mooi onderstreept. ascendant vierge speelt met nummers als “Au Top” en “À L’Infini” een eigen rol in die evolutie en mag zich gerust influencer van de hyperdance en ravepop noemen. Invloeden van hardstyle, techno en trance bestrijken quasi elk nummer; het belooft dus een van de stevigere avonden van het jaar in de AB te worden.

Francis99 en Pozi zijn geen komisch duo, maar twee dj’s die vanavond de oversteek maken van het kioskje in het Koninkrijk Park naar de AB om het voorprogramma van hun vrienden te verzorgen. De heren zijn allebei graag geziene gasten bij Kiosk Radio, maar moeten het om 19u en de minuten erna nog stellen met een lege zaal. Pas vanaf kwart voor acht slagen ze erin om met hun bassen wat publiek de zaal in te sleuren. Toch wordt het bijbabbelen – door het publiek dat grotendeels uit twintigers bestaat – ook hier nog wel even doorgezet. En niet geheel onterecht: hoewel de heren een interessant geluid verkiezen, klinkt het allemaal wat sober. Zo blijken Pozi’s robotmoves lange tijd het boeiendste op het podium. Gelukkig komt er tijdens het tweede uur van de set wat meer swing in de mix van wereldmuziek, new beat, oosterse muziek, hiphop en elektronische muziek. Vanaf het moment dat nog niet eens de beat, maar wel het ritme wat omhoog gaat, wiegen de hoofden opeens een stuk heftiger heen en weer. Als de heren dan het signaal krijgen om af te ronden, halen ze plots de Reinier Zonneveld in hen naar boven en gaan we even karren. Dit had gerust een halfuurtje vroeger mogen komen, dan was het publiek al wat meer wakker geschud. We bleven lang op onze honger zitten, maar uiteindelijk weten Francis99 en Pozi onze maag dan toch te vullen.

Om de naam van de tour en het recente album eer aan te doen, geeft ascendant vierge de aftrap met “Une Nouvelle Chance”. Een kans om ons even terug in partymood te brengen na twintig minuten wachten geeft het duo ons echter niet, want de kicks vliegen al tot vanachter de zaal in en terug. Meteen erna verandert “On A Mountain” het volle middenplein van een uitverkochte AB in een op en neer springende massa. Volleerd en met futuristische brillen beheerst het duo de dansvloer: Seul met zijn beats die inslaan als een atoombom, Fernandez met snedige en vervloekte vocalen die onze toonladder ver te boven gaan.

Tegen de norm in steekt het duo zijn meeste hitjes al vooraan in de setlist: het is duidelijk dat ze er met een knal willen invliegen. Bij “Faire Et Refaire” davert de AB voor een eerste keer echt op zijn grondvesten. De spijkers die ons daarnet nog aan de grond nagelden, begeven het onder onze voeten wanneer Seul zijn doffe hardstylekicks de zaal instuurt. Zoals we weten van de single, klinkt dat in combinatie met Fernandez’ vocals heerlijk in de oren. Haar schreeuwen zijn heel krachtig, maar tegelijk lijken ze soms ook op een wanhopige schreeuw om hulp. “Défi” doet het ietwat onverwacht even goed als zijn voorganger. De mix tussen hardtechno en raw hardstyle, twee genres die elkaar de laatste tijd steeds vaker vinden, doet de zweetgeur opstijgen naar het plafond en de bassen neerdalen op onze hoofden.

Dat is nog meer het geval bij “Ce monde où tu n’existes pas”: de baskast wordt volledig opengetrokken en normaal noteren we dan een energie-explosie in de set. In dit geval is het gek genoeg omgekeerd: we krijgen een moment om even tot ‘rust’ te komen na alle snelle en agressieve 4/4-beats. Rust die we wel even kunnen gebruiken, want op “Petit Soldat” scheelt het niet veel of het eerste van de drie cijfers op de bpm-teller is een twee. De track wordt ingezet door een door spotlight geobsedeerde Seul, die het licht met een spiegel weerkaatst richting zijn zangeres. Zij speelt op haar beurt voor vuurtoren en gunt zowat iedere bezoeker ook een kort plekje in de spotlight. Als bedankje zingen zij dan de zangmelodie. Tenminste: ieder volgens zijn eigen toonbalk, wat zorgt voor een chaotisch, maar collectief momentje van samenhorigheid.

Voor de ene zal dit optreden klinken als één lange opeenvolging van lawaai, maar wij horen vooral een gevarieerde set. “Au Top” zorgt voor de vertegenwoordiging van psytrance en “Influencer” voorspelbaar voor het grote meezingmoment. Seul laat het nummer sneller en sneller gaan, waardoor we de hard version al horen aankomen, maar houdt ons allemaal voor de gek met een trage, country-achtige fake drop. “Slowlita” laat zich dan weer vertalen in een ultrastevig housenummer, en hier betrappen we Fernandez’ de eerste keer op een klein foutje. Iets dat an sich een compliment is, want veertien nummers zingen aan die toonhoogte zonder hoorbaar foutje; we doen het haar niet na.

Aan een lager aantal bpm had hij natuurlijk wat langer geduurd, maar de set van een dik uur voelde relatief kort aan, zeker omdat de laatste nummers ook al wat aanvoelden als uitbollen. Ondanks dat hebben we onze work-out voor vandaag zeker gehad. Het Brussels-Franse duo brengt met zijn combinatie van opera en gabber het beste van twee werelden bijeen en deed het energielevel in de zaal bij momenten naar extreme hoogtes stijgen, waarvoor het uitgebreid en luid bedankt wordt door een extatische AB. In Kiewit mogen ze zich alvast klaarmaken voor een heus feestje in augustus.

Op 16 juni kan je ascendant vierge aan het werk zien in Tolhuistuin/Parallel, Amsterdam. In het najaar, op 24 november, komt het duo naar Dynamo in Eindhoven. Te ver, of meer fan van festivals? Dan kan je op 18 augustus terecht op Pukkelpop.

Facebook / Instagram

Setlist:

Une nouvelle chance
On A Mountain (Danny L Harle cover)
Je suis un avion
Dedans
IRL
Juvénile
Faire Et Refaire
Défi
Impossible mais vrai
Ce monde où tu n’existes pas
Petit Soldat
Au Top
Influenceur
Discoteca
Slowlita
Aimer sur le long terme
Lubies
À l’infini

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Josef Tumari - "NAJOT"

Halverwege maart mocht Sublimation, een collectief dat inzet op het steunen en promoten van Oezbeekse artiesten, pioniersgewijs hun eigen Boiler Room cureren…
InstagramLiveRecensies

Froukje @ Ancienne Belgique (AB): Uitgelaten woonkamerconcert

Het Nederlandse lied kent de afgelopen jaren een opflakkering en dat allemaal dankzij een aantal frisse nieuwe gezichten. De alomtegenwoordige Froukje is…
LiveRecensies

Pierre De Maere @ Ancienne Belgique (AB): Showman pur sang

Eerder dit jaar nam Pierre De Maere nog de prijs voor mannelijke revelatie van het jaar mee naar huis bij de Victoires…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.