InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2023 (Festivaldag 4): Gesnuister in het duister

© CPU – Nathan Dobbelaere

Na de lange en zware metaldag van gisteren stond een relatief kalme dag op het programma van de Lokerse Feesten. Om negentien uur kregen we pas de eerste act en met drie artiesten op de Main Stage en drie artiesten in Club Stubru viel er dus aanzienlijk minder te zien dan gisteren. Gelukkig gaat kwaliteit boven kwantiteit en konden we rekenen op een verrassend goede set van Placebo op de Main Stage, alsook een ijzersterk concert van The Waeve in Club Stubru.

The Haunted Youth @ Main Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Vorige en ook deze zomer speelde The Haunted Youth al op zo veel festivals, dat je al ferm je best moest doen om de groep nog niet gezien te hebben. Dat betekent op zijn beurt wel dat de Belgische band een sterke livereputatie heeft die ze ook op de Lokerse Feesten mocht verdedigen, met het openen van de Main Stage. Om klokslag zeven uur stond er al heel wat volk op het festivalterrein voor de band rondom frontman Joachim Liebens. De aanwezigen kregen een zeer degelijk concert voorgeschoteld, dat door de weinige muzikale variatie flirtte met eentonigheid, maar uiteindelijk toch eerder voor een aangename sfeer en meewiegende hoofden zorgde. Nummers zoals “Teen Rebel”, die heel wat mensen ongetwijfeld kennen, zorgden voor een meeklappend en hier en daar ook dansend publiek, dat kon genieten van het steeds voortkabbelende en toch onderhoudende concert.

Pip Blom @ Club Stubru

© CPU – Nathan Dobbelaere

Toen The Haunted Youth nog bezig was aan zijn set, bemachtigden heel wat fans al hun plekje voor het podium voor Siouxsie, wat helaas ook ervoor zorgde dat Pip Blom aanvankelijk voor maar dertig man stond te spelen in Club StuBru. Muzikaal zat het wel verfijnd in elkaar, want de Nederlandse was goed bij stem en had een uitstekend gitaargeluid, maar door het ontbreken van een drummer misten we wel het livegeluid van drums, die deze keer op voorhand waren ingesteld. Naar het einde toe kwam er wel nog wat volk bij, maar door het weinige aanwezige publiek kwam de sfeer er nooit helemaal in.

Siouxsie @ Main Stage

© Lokerse Feesten – Geert Van de Velde

Drie maanden geleden gaf Siouxsie in de Ancienne Belgique nog haar eerste concert in nagenoeg tien jaar. De show was in een mum van tijd uitverkocht en dus was het al snel tijd voor grotere podia. Helaas wist Siouxsie maar met vlagen te overtuigen op de Main Stage van de Lokerse Feesten. Ze startte met “Israel” al meteen met een klein zeldzaamheidje, maar moest zich toch vooral door het eerste deel van het nummer worstelen, doordat ze niet al te best bij stem was. Toch waren er ook momenten waarop haar stem wel zuiver klonk, zoals tijdens enkele van de uithalen in “Sin In My Heart”, waarbij ze zelf ook gitaar speelde. Helaas miste ze toen ook weer enkele noten. Gelukkig was het publiek, dat aanvankelijk gewoon maar wat stond toe te kijken – tot ergernis van de zangeres –  intussen wel al wat wakkerder geschoten door een stevige uitvoering van “Spellbound” en zo konden enkele uitschuivers haar vergeven worden. Siouxsie zorgde soms voor kippenvel en soms voor huiveringen, en gaf daarmee dus geen onuitwisbare indruk.

The Waeve @ Club Stubru

Ondanks dat Blur pas dinsdag op de affiche stond, kregen we op maandagavond met The Waeve wel al een een bandlid van de iconische Britpopband te zien: gitarist Graham Coxon. Samen met nog drie andere muzikanten en frontvrouw Rose Elinor Dougal zorgden ze voor een mix van heel wat genres. Het ene moment zorgde de saxofoon voor een aangename jazzsfeer, terwijl Coxon op andere momenten zijn gitaar liet gieren als een gek. Dougal stond rond te dansen zoals een jonge versie van nota bene Siouxsie en zo werd de lichte kater van het vorige optreden al snel weggespoeld. De weinige aanwezigen kregen een uitstekend concert voorgeschoteld, dat ondanks dat het tien minuten te laat begon vast en zeker de moeite waard was.

Placebo @ Main Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Placebo was natuurlijk de absolute headliner van deze festivaldag en dat was goed te merken aan de drukte. Dat de livereputatie van de band de afgelopen jaren wat deukjes heeft opgelopen, maakte blijkbaar niet al te veel uit en dat bleek uiteindelijk ook terecht te zijn. Het merendeel van de set bestond dan wel nog steeds uit nummers van de recentste plaat Never Let Me Go, maar nu leken de fans er meer vrede mee te hebben dat de band zich beperkt tot enkele hits en resoluut kiest voor nieuwe nummers. Het zorgde ook voor meezingende fans bij de singles “Beautiful James” en “Happy Birthday in the Sky”, al ontplofte de boel toch pas echt bij de grootste hits. “Song To Say Goodbye” en met name “The Bitter End” kregen de handen van min of meer het hele publiek de lucht in.

Dat Placebo zijn eigenwijze zelve blijft, was natuurlijk al duidelijk en dat werd des te meer benadrukt door de minutenlange pauze alvorens de toegift werd gegeven. Ook de nummerkeuze daarvoor was op zijn minst opmerkelijk te noemen. “Shout” van Tears For Fears zorgde voor heel wat naar voor gewezen vingers in de lucht, maar het relatief onbekende en te langdradige “Fix Yourself” was daarna wel een moodkiller. Naar goede gewoonte sloot de band af met “Running Up That Hill”, wederom een cover dus, maar ook die pakte gelukkig wel aan. Placebo deed waar het zelf zin in had en dat viel – ondanks de lichte tegenwind van de fans – toch te bewonderen.

Zowel de weergoden als de muziekgoden waren ons vrij goed gezind op deze dag van de Lokerse Feesten. Enkel het optreden van Siouxsie viel tegen, maar dat werd wel goedgemaakt met een uitstekende set van The Waeve en Placebo, dat bewees dat de band toch nog een groot publiek kan bekoren, ook met het nieuwe materiaal.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

447 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

The Dillinger Escape Plan, Nova Twins en meer naar Lokerse Feesten

Terwijl de Lokerse Feesten langzaam haar tiendaagse programma begon te vullen met iconische en veelbelovende artiesten uit diverse genres, bleef het opvallend…
LiveRecensies

Placebo @ Ancienne Belgique (AB): Schrap en scherp

Vooraleer Placebo volgende week hun tour in Zuid-Amerika start, warmden ze gisteren al op in de Ancienne Belgique. Het is een understatement…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Isaac Roux - "The Right Place"

Onder de vleugels van Mayway Records, waar ook bands als The Haunted Youth en DIRK. thuis zijn, bloeit Isaac Roux open. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.