Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rhiannon Giddens – “Yet to Be” (feat. Jason Isbell)

© Ebru Yildiz

Het zal de gemiddelde elektrofan of doordeweekse rockgenieter misschien verbazen, maar in de midwest van de Verenigde Staten ligt een ongerepte markt voor country en alles dat er maar half op lijkt. Ook het stereotype van rednecks met de occasionele uitzondering zoals Dolly Parton of Taylor Swift blijkt niet te kloppen, want het wereldje bruist van vernieuwende figuren. Hierin is Rhiannon Giddens een van de meest intrigeerde artiesten. Ze begon als banjospeler en violiste bij de Carolina Chocolate Drops, maar bracht vrij snel ook solowerk uit. Met haar songs werd ze sinds 2010 al tien keer genomineerd voor een Grammy, waarvan ze er twee won. Bovendien schrijft ze balletvoorstellingen en won ze dit jaar nog de Pulitzer Prize voor haar opera Omar. Tot slot zijn haar bijdragen op de soundtrack van Red Dead Redemption II wellicht het meest bekend.

Rhiannon Giddens heeft dus een druk leven, zo druk zelfs dat ze al even geen album meer kon schrijven. You’re the One wordt haar zesde soloalbum, het eerste in zes jaar en bovendien het eerste zonder covers. Het verschijnt op 18 augustus via Nonesuch Records. Wie oplette kon afgelopen maanden reeds de singles “You’re the One” en “You Louisiana Man” opsporen, waarbij haar appalachse folk handig slingert van blues naar gospel en van rock naar jazz. “Yet to Be” neemt het iets rustiger aan, waarbij ze de vinger legt op het narratief. Giddens bestudeert namelijk ook de rol van zwarte Amerikanen in de geschiedenis van de americanamuziek. In dit geval vertelt ze over de onverwachte liefde tussen een ontsnapte zwarte slavin en een Ierse immigrant, een verhaal dat geen historische uitzondering blijkt te zijn. De structuur leent zich naar een duet en altcountry zanger Jason Isbell uit Drive-By Truckers nam die rol met plezier op zich. Net als de vorige twee songs, gaat “Yet to Be” voorbij alsof het niets is, dankzij de rijke instrumentaties en sterke vocale prestaties. Al deze singles zijn puike iteraties van wat ongetwijfeld een uitstekend album zal blijken!

Rhiannon Giddens komt op 14 februari 2024 naar de Ancienne Belgique in Brussel.

Facebook / Instragram / Twitter

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

168 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Iron & Wine - Light Verse (★★★★): Van de koffiebar naar een zonnig terras

Schenk de lattes maar uit en steek de kandelaars aan: Iron & Wine is terug met een gloednieuw album vol sprankelende indiefolk….
LiveRecensies

Steve Gunn @ Trix (Bar): Kronkelende nevelslierten

Fans van het betere snarenwerk zijn al even vertrouwd met de muziek van Steve Gunn. De singer-songwriter groeide op in Pennsylvania en…
InstagramLiveRecensies

Rhiannon Giddens @ Ancienne Belgique (AB Flex): Een avondschoolles over verschillende muziekculturen

Niet heel veel mensen kunnen zeggen dat ze Valentijn gevierd hebben met een tweevoudig Grammy-winnares, maar wie gisteren in de Ancienne Belgique…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.