InstagramLiveRecensies

Stormzy @ Rock Werchter 2023: Geen regen is opgewassen tegen de storm(zy)

© CPU – Jan Van Hecke

Waarheid, durven of doen? Bij de organisatie van Rock Werchter koos men klaarblijkelijk voor die laatste twee. Het vergt immers een behoorlijke portie durf om Stormzy als headliner van Rock Werchter aan te kondigen voor de dag waarvoor de kaarten traditioneel het moeilijkste over de toonbank vliegen. In ieder geval zet de organisatie daarmee ook muzikaal een behoorlijke stap in hun vernieuwingsproces, iets wat bij het dreigende tekort aan headliners tegenwoordig geen overbodige luxe is. Het neerzetten van de Britse superster was in ieder geval een beredeneerde gok, want dat hij die positie aankan bewees hij in 2019 al als headliner van Glastonbury. Michael Omari, zoals hij in het burgerlijke leven heet, schreef toen Britse festivalgeschiedenis met een strak geregisseerde show waar hij onder meer zijn thuisstad Londen eerde. In België won Stormzy de afgelopen jaren ook wel aan populariteit, getuigen de twee uitverkochte Ancienne Belgiques in het voorjaar van 2020.

De eerste Stormzy-show in 2023 zorgde in het begin niet bepaald voor een overrompeling aan de Main Stage. Kort voor het optreden konden we bijvoorbeeld nog heel gemakkelijk in het voorste vak geraken, wat uiteraard ook aan de plotse regenbui te wijten zou kunnen zijn. Het weer speelde in ieder geval niet in het voordeel van Stormzy, maar dat weerhield hem er desondanks allesbehalve van om met een gewaagde eerste helft van zijn set te beginnen.

© CPU – Jan Van Hecke

Met een band kregen we Stormzy in België nog niet te zien en daarom waren we best wel benieuwd welke aanpak de Britse megaster zou hanteren om zijn Belgische aanhang overstag te laten gaan. De focus lag aanvankelijk vooral op het meer relaxte werk van zijn laatste album This Is What I Mean. De gelijknamige opener probeerde de toon te zetten, al sloeg ze niet bepaald in haar opzet. Het was nogal een rumoerige en slordige start waar wat spitsvondigheid geen kwaad had gekund. Ook de band bleef nogal oppervlakkig dobberen over de oceaan en liet na om met wat eigen inbreng Stormzy te ondersteunen.

De eerste helft was Stormzy voornamelijk bezig met het neerzetten van een gezellige sfeer. Gemakkelijk was dat niet bij de voortdurende regen, al hield hij de massa verrassend genoeg wel nog best goed voor zijn podium. “Crown” werd een mooi tussendoortje dat vijf minuten later met “Hide & Seek” een soepel en vooral gezwind vervolg kende. Stormzy liet zijn achtergrondzangers en -zangeressen ook even dat momentje pakken waar iedereen wel goed op ging. Het toepasselijke “Rainfall” kon niet ontbreken en deed zelfs een gepensioneerde weerman Frank Deboosere zijn paraplu bovenhalen. Stormzy liet zich met andere woorden zeker niet door beïnvloeden door het weer.

© CPU – Jan Van Hecke

In een uur moet je behoorlijk wat vaart steken en dat besefte de Londense artiest. Na een nogal kalm begin mocht het halfweg een paar treetjes hoger op vlak van energie. Daarvoor liet hij zijn band de coulissen induiken en rolde hij zijn dj Tiny het podium op. De klok sloeg een grime-kwartiertje en dat was exact waar het Werchterpubliek naar snakte. Hitje “Own It” was voordien niets meer dan een pleaser, maar met “Audacity” kregen de twee op het podium toch nog wat energie in het voorste vak. De eerste pits waren een feit en het jonge publiek wikkelde Stormzy haast en passant rond zijn vingers.

“Wiley Flow” begeesterde en overtuigde omwille van de overweldigende flows, terwijl “Know Me From” en “Shut Up” als oudgedienden de olie en het vuur samenbrachten met een behoorlijke explosie ten gevolge. Het shirt van Stormzy mocht eraan geloven en dan weet je als langdurige fan dat de speeltijd officieel gedaan is. “Big For Your Boots” beukte ei zo na een gat in de grond tijdens de pogo en dan was er nog die Dave-samenwerking “Clash” die de gemoederen allesbehalve deed bedaren. Het hitje “Vossi Bop” passeerde ook nog de revue en dan was het sprookje samen met dj Tiny ook alweer voorbij.

© CPU – Jan Van Hecke

Voor het laatste nummer haalde Stormzy zijn band opnieuw op het podium. Deze keer konden ze wel iets meer hun stempel drukken en vooral hun aanwezigheid rechtvaardigen. “Blinded By Your Grace” was na al die energiestoten misschien een vreemd einde, maar het paste wel binnen het verhaal dat Stormzy in dat korte uur probeerde te vertellen. Zijn zangeres zong de sterren van de hemel en ook de vuurwerkpijlen schoten nog een laatste keer de lucht in. Normaal had Stormzy er nog eentje klaarstaan, maar door een gebrek aan tijd bleef het bij dit einde.

Zingen mocht hij niet meer van de organisatie, maar dat maakte hij dan weer goed met een uitgebreid bezoek aan de voorste rijen. Zonder smetvrees jutte hij zijn fans nog eens op en bovenal zorgde hij ervoor dat iedereen nog bleef smeken om meer. De gedroomde headliner van de meeste Werchtergangers was hij niet, maar wie erbij was, zag wel dat Stormzy een meer dan behoorlijke passage neerzette waar zowel de meerwaardezoekers alsook de jonge tieners die zin hebben in een beetje moshen aan hun trekken kwamen. Geef hem in het vervolg gerust nog een klein kwartiertje extra en Stormzy zet dan de puntjes met een dikke alcoholstift op de i. De regen was hoe dan ook niet opgewassen tegen de storm(zy) die de massa bij zich wist te houden.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Alle recensies van Rock Werchter 2023 lees je hier.

Setlist:

This Is What I Mean
Firebabe
Crown
Cigarettes & Cush
Hide & Seek
Need You
Rainfall
Own It
Audacity
Wiley Flow
Know Me From
Shut Up
Big For Your Boots
Clash
Vossi Bop
Blinded By Your Grace

2039 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter maakt affiche compleet met 22 nieuwe namen!

Al bekomen van de dertien nieuwe namen die Pukkelpop vanochtend op je los liet? Goed, want er volgt nóg meer festivalnieuws! Dat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

IDLES staat op Rock Werchter 2024!

Nog niet genoeg festivalnieuws gehad deze week? Geen probleem! In de aanloop naar de release van TANGK en een bijbehorende uitverkochte Lotto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.