AlbumsFeatured albumsRecensies

Ultra Q – My Guardian Angel (★★★): Eclectisch samenspel over liefde

Ultra Q doet je misschien nog geen belletje rinkelen, tenzij je fan bent van Japanse televisieseries. Maar als we het hebben over ‘de band van de zoon van Billie Joe Armstrong’ dan kijken menig punkrockliefhebbers wellicht op. De appel valt niet ver van de boom bij de Green Day-frontman en zijn zoon Jakob Armstrong. Al vier jaar maakt de benjamin samen met jeugdvrienden Enzo Malaspina, Chris Malaspina en Kevin Judd muziek onder de naam Ultra Q. Na de ep Get Yourself A Friend laten de jongens met hun debuutalbum My Guardian Angel nog meer zien wat ze in hun mars hebben.

Het valt niet te ontkennen dat Jakobs stem je doet denken aan die van zijn vader, maar dat is ook de enige overeenkomst tussen de twee bands. Ultra Q is geen kopieer-en-plakwerkje van Green Day. De groep brengt met My Guardian Angel een eclectisch en gevarieerd werk van verschillende stijlen. Zo leidt opener “Saturday”, “Rocket” en “I Wanna Lose” ons naar romantische new wave, terwijl “VR Sex”, “Wrip” en “So Very Emo” een standje hoger schakelt en ons katapulteren naar de wat ruigere poppunk met meer nadruk op pop. Uit het niks experimenteert Ultra Q ook met wat elektronische deuntjes op “I Watched Them Go” en “Slope”.

My Guardian Angel is een soort trip in een achtbaan met zowel rustige als lichtjes zorgwekkende momenten. De betoverende sfeer die de groep met de opener creëert, is doorheen het album terug te vinden in “I Watched Them Go”, “I Wanna Lose“ en de afsluiter “Dark Green”. Sommige nummers geven je dan weer een extra energiestoot door de iets meer beukende drums, opzwepende melodieën en gierende gitaren. Op deze plaat krijgt de muziek een prominente plaats. Hoewel de groep vaak probeert om zowel de betoverende melodieën als het rockgehalte in één nummer te stoppen, gaat de essentie en het verhaal van het lied vaak verloren. Bij sommige singles geeft de tekst duidelijk aan dat het om een aspect van liefde gaat, zoals de ‘I hear your voice and it breaks my heart’ uit “Klepto” of de ‘We still play mental games and I know that I’ve lost’ van “Saturday”. Terwijl je bij “Slope” meer focust op de zweverige sfeer in plaats van de inhoud.

Dat de band niet vies is om een effectje te gebruiken in hun nummers is hoorbaar op onder andere “Slope”. Soms kan dat effect een andere dimensie creëren, maar vaak voelt het overbodig aan en doet het de zangstem van Jakob Armstrong teniet. De frontman zijn pure stem bij “So Very Emo”, “Teether” en “Dark Green” bijvoorbeeld geeft extra kracht aan het nummer en zorgt zo dat de boodschap van het opzwepend poppunknummer beter tot zijn recht komt. Waar bij het overmatig gebruik van galm bij “Wrip” een te zweverig, en lichtjes storend, gevoel brengt waardoor de inleving in het nummer, en de charme in Jakobs stem, ietwat verloren gaat.

Door de eclectische stijl doorheen het album zijn de overgangen van het ene nummer naar het andere af en toe abrupt. Zo eindigt “I Watched Them Go”, dat ook op acute wijze ophoudt, met heel wat pompende elektrische melodieën, gevolgd door een zeemzoet rockintro van “Web Web Web”. Een kleine verschuiving in de tracklist zou ervoor zorgen dat de opvolging van de liedjes niet van de hak op de tak lijken te gaan en dat zo de gevormde bubbel niet doorprikt wordt. Daardoor is er soms weinig samenhang tussen de nummers. Wat jammer is omdat de groep je in het begin meeneemt in hun muzikale tocht naar liefde en volwassenheid, maar het avontuur dan vaak stop zet door een bizar einde bij enkele nummers.

Ultra Q’s debuutalbum My Guardian Angel toont aan dat ze niet bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren. Hun speelsheid wordt vaak beloond met beklijvende nummers, maar soms is een experiment ook niet zo geslaagd. Zo worden de gebruikte effecten wat storend en verbergt het de natuurlijke charmes van de groep. Maar gezien hun jonge leeftijd en groeikansen zullen we zeker nog meer aangenaam werk van Ultra Q horen.

Momenteel speelt Ultra Q deze zomer alleen in de Verenigde Staten.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Teether”, ons favoriete nummer van My Guardian Angel, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

45 posts

About author
Altijd muziek in de oren en meestal een chipje in de hand
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Koala Disco - "Witches"

‘I’m so sick and tired of your bullshit’ is nogal een statement om een nummer mee te openen. Zwier er een dreunende…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Captain Kaiser - "BOY"

Afgelopen zondag beleefde Captain Kaiser op de Backyard van Pukkelpop een memorabel moment in hun geschiedenis, dus was er meer dan genoeg…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single MAY-A - "Something Familiar"

Maya Cumming is een Australische singer-songwriter, bekend onder de artiestennaam MAY-A en hoewel de naam bij veel mensen waarschijnlijk nog geen belletje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.